Ευρύτερες συζητήσεις και λαβή για σενάρια προκαλεί στην οικογένεια της κεντροδεξιάς η συνειδητή επιλογή του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή να στείλει χθες με τον τρόπο του πολιτικό μήνυμα, με πολλούς αποδέκτες, ότι στηρίζει τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά.

Η κίνηση αυτή γίνεται σε μια χρονική στιγμή που αρκετά μέλη των κυβερνήσεων του κ. Καραμανλή, όπως π.χ. οι κκ. Ευ. Αντώναρος, Ι. Παπαθανασίου, Ευρ. Στυλιανίδης και Πρ. Παυλόπουλος προτάσσουν το επιχείρημα, ότι θα ήταν διαφορετική η κατάσταση σήμερα, εάν είχαν εισακουσθεί τα όσα έλεγε ο τέως Πρωθυπουργός την προεκλογική περίοδο του 2009.

Ο κ. Καραμανλής που θα παραβρεθεί αύριο το βράδυ στην ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, όπως είχε επισημάνει το Βήμα εδώ και πάρα πολύ καιρό, όταν ρωτήθηκε χθες στο περιστύλιο της Βουλής, από το δημοσιογράφο κ. Δ. Τάκη του Mega, εάν θα δώσει το παρών στη Θεσσαλονίκη, είπε: «Θα πάω. Είναι χρέος μου να στηρίζω την παράταξη και τον πρόεδρο».

Η απόφαση του τέως Πρωθυπουργού να τοποθετηθεί, έστω και με αυτό τον τρόπο, λίγες ώρες πριν από την εμφάνιση του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, έχει ιδιαίτερη σημασία για πολλά στελέχη εντός της Ν.Δ., καθώς το κόμμα θα δώσει μια εικόνα ενότητας.

Οι κκ. Καραμανλής και Σαμαράς είχαν προχθές τηλεφωνική συνομιλία για περίπου 15 λεπτά, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικοινώνησε μαζί του για ευχηθεί για τα γενέθλιά του και με την ευκαιρία αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.


Υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Την ευκαιρία να συναντήσει παλαιούς φίλους θα έχει ο τέως Πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Το «καραμανλικό» σύστημα της πόλης, που διατηρεί ισχυρή δύναμη στην περιοχή, ετοιμάζει θερμή υποδοχή.

Ο κ. Καραμανλής συνεχίζει να διατηρεί επαφές με παράγοντες της πόλης και πολιτικά στελέχη που συνδέθηκαν μαζί του από τα πρώτα του βήματα.

Εξάλλου, με βάσει τις έως σήμερα πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής θα είναι -εκτός απρόοπτου και άλλων συνθηκών- εκ νέου υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Όταν πριν είκοσι ημέρες ρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς εάν ο κ. Καραμανλής θα είναι ξανά στις εκλογικές λίστες ανέφερε, ότι μπορεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές εφόσον το επιθυμεί.

Το παιχνίδι του ΛΑΟΣ
Την ίδια στιγμή, δημιουργεί ερωτηματικά η εμμονή του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη ότι ο κ. Καραμανλής θα έχει ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία συντηρεί και ο γ.γ. της Κ.Ο. του κόμματος κ. Μ. Βορίδης, που συνομιλεί τακτικά με τον τέως Πρωθυπουργό.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω την συμμετοχή του στην πολιτική στο μέλλον. Πιστεύω, ότι κάποια μέρα ο κ. Κώστας Καραμανλής θα είναι ξανά πρωτοσέλιδο» ανέφερε (Ρ/Σ ΝΕΤ) ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ ο κ. Βορίδης είπε (Αθήνα 9.84) με νόημα: «Η όλη συζήτηση για τον τυχόν ρόλο του κ. Καραμανλή, συνδέεται με μια γενικότερη πεποίθηση, ότι το παρόν πολιτικό σύστημα και πολιτικό προσωπικό, φαίνεται ότι δεν έχουν επαρκείς λύσεις και απαντήσεις. Ένας τέτοιος ρόλος -ειδικά στο βαθμό αποτυχίας του πολιτικού συστήματος να παράξει επαρκείς λύσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Η στάση της Ντόρας
Σε αυτή τη συζήτηση που διεξάγεται κυρίως στο παρασκήνιο, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχουν και μερικές δηλώσεις υπέρ του κ. Καραμανλή, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το πολιτικό μέλλον του τέως πρωθυπουργού.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που ευχήθηκε προχθές τηλεφωνικά στον κ. Καραμανλή για τα γενέθλιά του, αν και ρωτήθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη ΔΕΘ απέφυγε να μιλήσει, αν και με τον τρόπο της διαχώρισε τη σημερινή ηγεσία από την προηγούμενη, με την επισήμανση πως η Ν.Δ. έχει αντιευρωπαϊκή και λαϊκιστική ταυτότητα.