«Μνημείο αυταρχισμού» χαρακτηρίζει ο Περισσός δικαστική απόφαση με την οποία κρίθηκε παράνομη, και απορρίφθηκε, αίτηση για ίδρυση συλλόγου σπουδαστών στο ΤΕΙ Λαμίας. Την έντονη αντίδραση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ προκάλεσε η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Λαμίας, που, όπως καταγγέλλουν, απέρριψε την αίτηση γιατί στο καταστατικό του συλλόγου αναφέρεται ως σκοπός, μεταξύ άλλων, η δράση του ενάντια «στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς Η.Π.Α. – ΝΑΤΟ. – Ε.Ε.».

Η αιτιολογία που προβάλλει η απόφαση, όπως επισημαίνει ο Περισσός, είναι ότι ο σύλλογος μπορεί να επιδιώκει σκοπούς, οι οποίοι δεν εναρμονίζονται με τη νομιμότητα, αντίκεινται σε «κανόνες δημόσιας τάξης», δηλαδή σε «διατάξεις αναγκαστικού δικαίου που συγκροτούν τα θεμέλια του κρατικού κοινωνικού και οικονομικού συστήματος της χώρας». Κι όλα αυτά, σημειώνει το ΚΚΕ, διότι σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «μπορεί να διαταραχθούν οι φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που έχουν συνάψει οι κυβερνήσεις και το υπουργείο εξωτερικών».
Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΝΕ, η απόφαση, αναφερόμενη στις δομές του συλλόγου «που δεν κατονομάζονται με σαφήνεια», θεωρεί ότι «δε μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να μετέρχεται το σωματείο και παράνομα ή βίαια μέσα για την επίτευξη του σκοπού του- η κρίση δε αυτή του δικαστηρίου ενισχύεται από τον αποκλεισμό ως μελών του σωματείου όσων υπηρετούσαν ή υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας».
Τόσο το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ όσο και το ΚΚΕ σημειώνουν ότι η απόφαση συνιστά επικίνδυνη και αντιδραστική εξέλιξη που στρέφεται συνολικά εναντίον του οργανωμένου εργατικού – λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.
Κατά τον Περισσό, αυτή η απόφαση «θα ήταν μια γραφική απόφαση, αν δεν συμβάδιζε με αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με συμφωνίες που έχουν συνάψει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τις ΗΠΑ και στην ΕΕ στις οποίες χαρακτηρίζεται παράνομη και τρομοκρατική κάθε λαϊκή δράση που στρέφεται κατά των πολέμων τους και των συμφερόντων τους».
Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό λαϊκό κίνημα, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να μην υποτιμήσει αυτού του είδους τις αποφάσεις. Προειδοποιεί ότι όλα αυτά, μαζί με κατασταλτικούς νόμους και αντικομμουνιστικές διακηρύξεις που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνουν βήμα-βήμα «ένα σιδερένιο πλέγμα απαγορεύσεων, καταστολής, τρομοκράτησης των λαών. Στοχεύουν στον περιορισμό και στην κατάργηση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων, να τσακίσουν κάθε αντίδραση στη βάρβαρη πολιτική τους και να θωρακίσουν το καπιταλιστικό σύστημα».