Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την δημιουργία σώματος εθελοντών λιμενικών υπό τον τίτλο «Σύσταση και Λειτουργία Επικουρικής Ακτοφυλακής» παρουσίασε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής και παράλληλα αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του opengov. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 7 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου οι εθελοντές λιμενικοί θα επεμβαίνουν σε περιστατικά όπως η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και των ακτών, η αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας, η προστασία ανθρώπων που κινδυνεύουν, η έρευνα και διάσωση σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών όπως ναυάγια.
Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι ο θεσμός αυτός είναι ήδη δοκιμασμένος στη Μεγ. Βρετανία, στις ΗΠΑ και στις Σκανδιναβικές χώρες. Εθελοντές θα μπορούν να γίνουν όσοι είναι έλληνες υπήκοοι ή υπήκοος κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή υπήκοος άλλου κράτους, ηλικίας από 18 έως 60 ετών που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια.

Αμισθί αλλά με προτεραιότητα πρόσληψης
Οσοι θα συμμετέχουν στο μηχανισμό αυτό θα προσφέρουν, όπως αναφέρεται, χωρίς μισθό υπηρεσίες προς το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και θα λειτουργούν υπό τις οδηγίες των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών. Θα φέρουν τιμητικούς βαθμούς για οργανωτικούς λόγους και θα δημιουργηθεί έμβλημα και θυρεός ενώ δίνεται η δυνατότητα στους άντρες και γυναίκες εθελοντές να φέρουν στολή όταν επιχειρούν.
Επίσης θα συσταθούν τοπικές Ομάδες Επικουρικής Ακτοφυλακής ενώ η ιδιότητα του εθελοντή ακτοφύλακα θα αποκτάται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις «προκειμένου να αποφεύγεται η συμμετοχή ατόμων τα οποία δεν συνάδουν με το ρόλο και το χαρακτήρα της Επικουρικής Ακτοφυλακής», όπως επισημαίνεται στο Σχέδιο Νόμου.
Επίσης σε κάθε Ομάδα θα δημιουργηθεί τριμελής επιτροπή η οποία θα καθορίζει και θα αναπροσαρμόζει κατ΄ έτος το ποσό της εθελοντικής μηνιαίας εισφοράς των Εθελοντών Ακτοφυλάκων και με τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα καλύπτονται πάγια έξοδα της Ομάδας και κυρίως αυτά που αφορούν γραφική ύλη και εκτυπώσεις διαφόρων εντύπων.
Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για ρυθμίσεις που «αφορούν την ασφαλιστική τους κάλυψη, την ύπαρξη ειδικών ευεργετικών διατάξεων καθώς και την επιβράβευση εξαιρετικών πράξεων».
Μια από τις ευεργετικές διατάξεις θα είναι η συμμετοχή Εθελοντών Ακτοφυλάκων με τριετή συνεχή υπηρεσία στους διαγωνισμούς κατάταξης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή και προτιμώνται κατά τους διαγωνισμούς σε οποιαδήποτε κατηγορία, έναντι άλλων υποψηφίων σε περίπτωση ισοψηφίας τους.