Τη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ σε ασφαλή σύνορα, υποστηρίζει η Ελλάδα, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά την συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία του για το σημερινό αδιέξοδο στις άμεσες διαπραγματεύσεις, αλλά εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το πρόγραμμα οικοδόμησης κρατικών θεσμών και από τις προσπάθειες του προέδρου Αμπάς στο ζήτημα της ενδοπαλαιστινιακης συμφιλίωσης και της αποκατάστασης της ενότητας του παλαιστινιακού λαού.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην επιχείρηση διάσωσης, το 1982, των μαχητών της Φατάχ, με ελληνικό πλοίο το οποίο τους μετέφερε από την Βηρυτό στην Ελλάδα και με αυτή την ευκαιρία επαναβεβαίωσε την σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ των προσπαθειών του παλαιστινιακού λαού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Μεσανατολικού.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αποκάλεσε τον κ. Παπούλια «μεγάλο επισκέπτη και φίλο» και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την επίλυση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα.

«Kύριε Πρόεδρε, πάνω από όλα διαδραματίζετε έναν ιδιαίτερο ρόλο στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη δημιουργίας δύο κρατών και την απόρριψη της επέκτασης των εποικισμών» δήλωσε ο κ. Αμπάς, ο οποίος απέδωσε τις δυσκολίες των συνομιλιών στην απόρριψη, εκ μέρους το Ισραήλ, συμφωνιών που έχουν υπογραφεί και στην επιβολή μη νόμιμων διαδικασιών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τόνισε δε ότι σε περίπτωση αποτυχίας επιστροφής στις διαπραγματεύσεις, η Παλαιστινιακή Αρχή θα προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Αμπάς έκανε ακόμη λόγο για την «ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, για να ζήσει ο λαός μια φυσιολογική ζωή, να ανοικοδομήσει την περιοχή και να υπάρξει οικονομική ευημερία» και εξέφρασε την βαθιά πίστη του στο δίκιο το λαού του και στην προοπτική «οι Παλαιστίνιοι να ζήσουν σε μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».