Προβληματισμένη εμφανίζεται η Αθήνα ενόψει της αναχώρησης – πιθανότατα από ελληνικά λιμάνια – πλοίων για τη μεταφορά με στολίσκο πλοίων ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο στολίσκος αναμένεται να ξεκινήσει για τη Γάζα την Παρασκευή 24 Ιουνίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και επικοινωνία Ιερουσαλήμ – Αθηνών σε υψηλότατο επίπεδο, με την ισραηλινή πλευρά να ζητά από την ελληνική να αποθαρρύνει τέτοιου είδους ενέργειες.

Η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι η κίνηση με τον στολίσκο θα μπορούσε να δημιουργήσει αδικαιολόγητη τριβή στις σχέσεις με το Ισραήλ, σε μία περίοδο που η στρατιωτική συνεργασία προχωρά αρμονικά, ενώ συνεχίζονται και οι προετοιμασίες για τη σύγκληση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας – όπως φαίνεται μετά το καλοκαίρι.

Παράλληλα όμως, η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί προσεκτικά να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Η τριβή στις σχέσεις των δύο χωρών έφθασε στο αποκορύφωμά της πέρυσι τον Ιούνιο, έπειτα από την αιματηρή επίθεση ισραηλινών κομάντος στον στολίσκο πλοίων που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά εννέα άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους.

Τώρα όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, κάτι που φάνηκε και από πρόσφατες δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος, μετά τις τουρκικές εκλογές, τις χαρακτήρισε «ελεύθερες και δημοκρατικές» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων.

Πέρυσι, η τουρκική οργάνωση IHH φερόταν ως αυτή που είχε τον βασικό οργανωτικό ρόλο για την αποστολή του στολίσκου, με τους Ισραηλινούς να την κατηγορούν ότι διατηρεί σχέσεις με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φέτος όμως, με την πρόφαση ότι η κατάσταση στην ευρύτερη γειτονιά της είναι πολύ κρίσιμη (βλέπε Συρία), αλλά και λόγω των αμερικανικών πιέσεων που θέλουν ηρεμία στην περιοχή διότι επιθυμούν επανέναρξη των ισραηλινοπαλαιστινιακών συνομιλιών, η κυβέρνηση Ερντογάν άναψε «κόκκινο φως» στην ΙΗΗ, ενώ ούτε το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» – θέατρο των περυσινών τραγικών γεγονότων – θα μεταβεί στη Γάζα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Αθήνα θεωρεί ότι οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί σε σχέση με πέρυσι και ο στολίσκος (στον οποίο πιθανότατα θα συμμετάσχει και ένα πλοίο με ελληνική σημαία) μόνο προβλήματα μπορεί αν δημιουργήσει. Αλλωστε, το πέρασμα από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω της Ράφα έχει ανοίξει, ενώ και το Ισραήλ φέρεται να έχει χαλαρώσει τον αποκλεισμό.

Βάσει όλων αυτών μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι – μουν εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά αποθαρρύνει τέτοιου είδους ενέργειες. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες ημέρες, η ελληνική πλευρά να κάνει δήλωση που θα κινείται στο ίδιο πνεύμα με τη δήλωση Μπαν.

Ελληνοϊσραηλινή άσκηση με ελικόπτερα στην Αγχίαλο

Στο στρατιωτικό επίπεδο πάντως, η συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ προχωρά κανονικά. Από τη Δευτέρα 20 Ιουνίου και μέχρι τις 30 Ιουνίου θα διεξαχθεί στην Αγχίαλο ελληνοϊσραηλινή άσκηση με ελικόπτερα. Ουσιαστικά πρόκειται για συνεκπαίδευση και σε αυτή θα συμμετάσχουν 11 ισραηλινά επιθετικά ελικόπτερα. Η συνεκπαίδευση θα αφορά πτήσεις ημέρα και νύχτα, ενώ στον σχεδιασμό προβλέπεται και σενάριο έρευνας και διάσωσης σε συνθήκες μάχης (Combat Search and Rescue).

Η ιστορία με τον στολίσκο πάντως μεταθέτει για αργότερα την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτη στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική πρόσκληση, που είχε απευθυνθεί στον κ. Μπεγλίτη όταν βρισκόταν ακόμη στη θέση του αναπληρωτή, αναμένεται να επαναδιατυπωθεί προσεχώς από τον ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπάρακ. Στο Ισραήλ πάντως αναμένεται να μεταβεί στις αρχές Ιουλίου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλιας.