Εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζει πλέον και δημοσίως το κυβερνητικό σχήμα, έπειτα από τη αντίδραση του κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος απέδωσε σε στενό συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τις διαρροές περί «κίτρινης κάρτας», που φημολογείτο ότι δέχθηκε το υπουργείο Μεταφορών από την τρόικα – και τις οποίες διαψεύδει.

Με τον τρόπο αυτό άνοιξε εκ νέου μέτωπο μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία και ενώ επίκειται η τελική διαμόρφωση και ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.

Το επεισόδιο, μία ημέρα έπειτα από την νέα προειδοποίηση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, ότι θα προχωρήσει με όσους θέλουν να ολοκληρωθούν οι αλλαγές, εντείνει τη φημολογία για επικείμενες πολιτικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και αναδιατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα εντός του προσεχούς διαστήματος.

Προσερχόμενος στη Βουλή, σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχε μεταξύ των άλλων και ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Ρέππας ρωτήθηκε για την «κίτρινη κάρτα» και απάντησε κατηγορώντας κάποιον … «τζιτζιφιόγκο» του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος διαρρέει ανακρίβειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της επίσκεψης της τρόικας, στο υπουργείο Μεταφορών μετείχε ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ, κ. Γ. Κυριακός.

Η επίθεση του κ. Ρέππα έφερε στην επιφάνεια τον διάχυτο εκνευρισμό που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εν όψει των ανακοινώσεων για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί περί τις 20 Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταφορών, πέραν των όποιων ανυπόστατων διαρροών, στις σχέσεις με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, καθώς παρατηρείται σημεντική καθυστέρηση στις αποφάσεις και τις ενέργειες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται καθυστέρηση στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων και των μετατάξεων.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για τις υποθέσεις του ΟΣΕ και της ΤΡΕΝΟΣΕ δεν έχουν ακόμη οριστεί σύμβουλοι από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για το θέμα των μετατάξεων υπάρχει η υπογραφή μόνο του κ. Ρέππα και εκκρεμούν μεταξύ των άλλων οι υπογραφές των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Με βάση όλα αυτά, ο κ. Ρέππας έκανε τη χθεσινή ανεπίσημη δήλωση, σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, προκειμένου να δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να επωμιστεί «αμαρτίες» άλλων και να εμφανίζεται ως «μαύρο πρόβατο» της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι και το προηγούμενο καλοκαίρι, ο κ. Ρέππας είχε κάνει – επισήμως τότε – επισημάνσεις γενικότερου πολιτικού ενδιαφέροντος, όταν δεχόταν πιέσεις και κατηγορίες ότι δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις με την απαιτούμενη ταχύτητα.

Τότε, είχε αφήσει σαφείς αιχμές προς το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι δεν είναι καλό «να κουνάμε συνέχεια το δάχτυλο στους εργαζόμενους, τους μισθωτούς και τους δημόσιους υπάλληλους, γιατί θα μας κουνήσουν κι εκείνοι τα πέντε δάχτυλα, ξέρετε πως, κάποια στιγμή..».