Τέλος στην κακοφωνία και την ασυνεννοησία μεταξύ υπουργών θα προσπαθήσει να θέσει το Μέγαρο Μαξίμου στο αμέσως προσεχές διάστημα και ενόψει της δημοσιοποίησης του τελικού σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στην κατάρτιση του σχεδίου και στη διευθέτηση κρίσιμων λεπτομερειών όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, έχουν προκαλέσει βαριά ατμόσφαιρα. Τα φαινόμενα αυτά, σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις της τρόικας και τη διαφαινόμενη «κίτρινη κάρτα» προς την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες, οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου σε σχεδιασμό των πολιτικών παρεμβάσεων του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση το κλίμα που επικρατεί σε συζητήσεις με συνομιλητές του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να διαμηνύσει στους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, ότι μετά την δημοσιοποίηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία δημόσια διαφοροποίηση και καμία παρέμβαση που θα υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης σε μία περίοδο που εντείνονται και οι πιέσεις από το εξωτερικό.

Μετά τις 15 Μαΐου οι ανακοινώσεις

Οι κυβερνητικές συσκέψεις εν όψει αυτών θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου έχει συγκαλέσει για σήμερα άλλη μία διυπουργική συνάντηση, στην οποία θα παρίσταται και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εν τω μεταξύ, με δεδομένο ότι οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, φαίνεται ότι η ημερομηνία της τελικής ανακοίνωσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα είναι μεταξύ 18 και 20 Μαΐου.

Η απόφαση αυτή σχετίζεται κατά πάσα πιθανότητα με το γεγονός ότι το πρόγραμμα θα εξεταστεί στις λεπτομέρειές του από τους εκπροσώπους των δανειστών και ως εκ τούτου η ανακοίνωση θα γίνει πιθανότατα μετά την αποχώρησή τους και τους ελέγχους που θα διενεργήσουν.

Στο διάστημα της περιόδου αυτής εξάλλου θα έχει ανακοινωθεί και η νέα οικονομική πρόταση της ΝΔ, η οποία ενδέχεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα. Οι χαμηλές προσδοκίες που καλλιεργούνται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και οι αιωρούμενες συζητήσεις περί της ανάγκης να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, ερμηνεύονται από κάποιους σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ως ένδειξη τουλάχιστον για τους όρους της πολιτικής συζήτησης από εδώ και στο εξής. Με βάση αυτές τις ερμηνείες, είναι εξαιρετικά πιθανό στο διάστημα των προσεχών μηνών να μην γίνεται πλέον συζήτηση με όρους «μνημόνιο – αντιμνημόνιο», αλλά με όρους αποτελεσματικότητας της πολιτικής που ακολουθείται στο πλαίσιο που έχει τεθεί από τους δανειστές της χώρας.