«Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Αριστερά στην Πορτογαλία», λέει η Κουμουνδούρου, μετά την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπειών από το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κ.Κ. Πορτογαλίας που «ανέδειξε τη δυνατότητα κοινής παρουσίας της Αριστεράς στους αγώνες και τη διάθεση για μετεκλογική συνεργασία στη νέα Βουλή».

Ο ΣΥΝ, με απόφαση της Πολιτικής του Γραμματείας, προτείνει και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη το δρόμο της κοινής δράσης, του διαλόγου και της διερεύνησης των δυνατοτήτων πολιτικών συνεργασιών. Καλεί όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα να απαντήσουν θετικά και παρά τις υπαρκτές διαφορές, «να βρουν λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος».

Μάλιστα, πάει μακριά εκτιμώντας ότι ο κοινός βηματισμός και η κοινή δράση της Αριστεράς μπορεί σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα, το μνημόνιο και το ΔΝΤ, να διαμορφώσει κι ένα μπλοκ εξουσίας.

Ο διάλογος που ξεκίνησαν τα δύο κόμματα της Αριστεράς στην Πορτογαλία, η οποία οδηγείται στην ένταξή της στην Τρόικα, αποκτά εμβληματικό χαρακτήρα για την Ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα του ΔΝΤ. Μάλιστα, αναζητούνται σαφείς παραλληλισμοί εξαιτίας των εκλεκτικών συγγενειών που έχουν το Μπλόκο με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚ Πορτογαλίας με το ΚΚΕ.

Το Μπλόκο της Αριστεράς (Bloco de Esquerda) συγκροτήθηκε το 1999 από το μαρξιστικής-λενινιστικής προέλευσης UDP (Λαϊκή Δημοκρατική Ενότητα), το τροτσκιστικό PSR, από την ομάδα Politics 21 (αποχωρήσαντες από το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας) και ανένταχτους αριστερούς. Σήμερα, το Μπλόκο αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο οποίο μετέχει και ο ΣΥΝ.

Επικεφαλής του είναι ο Φρανσίσκο Λούσα. Από την άλλη το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας (PCP) έχει μια ιστορία 90 ετών (ιδρύθηκε στις 6.3.1921), έχει παράδοση μαχητικών αγώνων ενώ από αυτό προήλθαν μεγάλες προσωπικότητες του κομμουνιστικού κινήματος, όπως ο Μπέντο Γκονσάλβες και ο Αλβάρο Κουνιάλ . Οι σχέσεις συνεργασίας και συμπόρευσης με το ΚΚΕ είναι μακροχρόνιες. Σήμερα γενικός γραμματέας του ΚΚ Πορτογαλίας είναι ο Ζερόνιμο ντε Σόουζα. Επί χρόνια διατηρεί συμμαχία με το «Οικολογικό Κόμμα – Οι Πράσινοι».

Ο ΣΥΝ, στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας που εκδόθηκε την Τετάρτη, περιγράφει την Ελλάδα της λιτότητας, της εκποίησης δημόσιας περιουσίας και των νέων μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, στο πλαίσιο του μνημονίου και του Συμφώνου για το Ευρώ, με δραματικές και χρόνιες επιπτώσεις για τους εργαζομένους.

Από την άλλη, δείχνει την Πορτογαλία όπου η κυβέρνηση Σόκρατες εφάρμοσε πολιτικές λιτότητας χωρίς μνημόνιο και «»έπεσε» από την κοινωνική κατακραυγή», ενώ η ««υπηρεσιακή κυβέρνηση» συζητά, «χωρίς καμιά νομιμοποίηση»», την ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό της Τρόικας. Ολα αυτά δείχνουν, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ότι η Ελλάδα ήταν το «πειραματόζωο» και ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο στόχος δεν είναι η απαλλαγή από το χρέος αλλά η υποταγή των κοινωνιών στην νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Ωστόσο, στην Πορτογαλία, όπως σημειώνεται στο κείμενο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, διαμορφώνονται οι όροι «μιας νέας ελπίδας. Οι Αριστερές πολιτικές δυνάμεις συζητούν». Και προσθέτει: «Η πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπειών από το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κ.Κ. Πορτογαλίας ανέδειξε τη δυνατότητα κοινής παρουσίας της Αριστεράς στους αγώνες και τη διάθεση για μετεκλογική συνεργασία στη νέα Βουλή».
Η Κουμουνδούρου διακηρύσσει ότι «οι κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον των εργαζομένων απαιτούν κοινή αριστερή απάντηση».

Εκτιμά πως το κύριο σήμερα είναι να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που θα επιδιώκει την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της ίδιας της κυβέρνησης και «θα προωθεί την ιδέα κυβερνητικής λύσης από ένα συνασπισμό δυνάμεων που με βάση ένα κοινό αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμα μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική ελπίδα για το λαό της χώρας μας».

Μάλιστα, το κείμενο της ΠΓ του ΣΥΝ αναφέρει ότι στο πολιτικό επίπεδο σε ένα τέτοιο μέτωπο «μπορούν να συμμετάσχουν οι δυνάμεις της Αριστεράς – κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής – οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας, ομάδες και πολιτικά πρόσωπα, προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και που στέκονται από προοδευτική σκοπιά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική».

Για το επόμενο διάστημα ο ΣΥΝ προτείνει να έχουν την «κοινή υπογραφή της Αριστεράς» η Πρωτομαγιά, η Πανελλαδική Πανεργατική απεργία μέσα στο Μάη, οι δράσεις για τον ένα χρόνο από την ψήφιση του μνημονίου, οι δράσεις ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, η μάχη ενάντια στο Ευρωπαϊκό μνημόνιο. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου διατυπώνει με έμφαση ότι θα διαθέσει όλες της τις δυνάμεις σ’ αυτή την κατεύθυνση «με τη σιγουριά ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οριακής ιστορικής στιγμής».