Με «οδηγό» τους μύθους του Αισώπου, κλιμακώνει την επίθεσή της κατά της κυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι στα επώδυνα «γίνεται λαγός» και στις μεταρρυθμίσεις «μεταμορφώνεται σε χελώνα».

Κεντρική εντολή του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά είναι να κλιμακωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα η κριτική της ΝΔ στο πεδίο της οικονομίας και γι’ αυτό ήδη εμφανίζονται σειρά κεντρικών στελεχών που βάλλουν κατά της κυβέρνησης.

«Σε ελάχιστο χρόνο η κυβέρνηση Παπανδρέου έσπασε όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Αποτελεί παγκόσμιο αρνητικό πρότυπο αναξιοπιστίας, υποκρισίας και αναποτελεσματικότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης.

Σύμφωνα με τη ΝΔ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο Μνημόνιο για νέα, μη καθορισμένα, μέτρα και υπογραμμίζουν ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες ότι αυτά θα φτάσουν τα 23 δισ. ευρώ. Παράλληλα σημειώνουν ότι το ΔΝΤ ανέφερε πως λόγω της υστέρησης εσόδων, ίσως χρειαστούν και επιπλέον μέτρα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρεί ότι η κυβέρνηση ανακοίνωνε την μετάθεση των αποφάσεών της και την αναβολή της ψήφισης των νέων μέτρων για τις αρχές Ιουνίου, με το επιχείρημα, πως με αυτή την κίνηση θα βοηθήσει τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κάνουν Πάσχα στις περιφέρειές τους.

«Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αναθεωρεί, απλώς αναβάλλει τα επώδυνα. Επιβεβαιώνει ότι σε άλλα ακολουθεί βηματισμό χελώνας και σε άλλα λαγού» υποστηρίζει ο κ. Μιχελάκης.

Επίσης, η ΝΔ αξιοποιεί στο έπακρο και τη συνέντευξη της κυρίας Βάσως Παπανδρέου στο Bημαonline και είναι χαρακτηριστική η φράση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μαξ. Χαρακόπουλου, ο οποίος τόνισε: «Το γεγονός ότι μιλάμε για νέα μέτρα δείχνει ότι η κυβέρνησή έχει αποτύχει σε όλους τους στόχους της….Τα λένε και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ. Η Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής λέει ότι το μνημόνιο ήταν αποτυχία, βουλευτές του ΠαΣοΚ λένε ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, δεν τα λέει η ΝΔ μόνο».

Η «γαλάζια» επιχειρηματολογία επικεντρώνεται στα εξής:

-Η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα όταν έπρεπε αφού διατυμπάνιζε ότι «λεφτά υπάρχουν». Την ώρα μάλιστα που ο πρόεδρος της ΝΔ έλεγε τον Δεκέμβριο του 2009 στο ΠαΣοΚ «ξεκολλήστε» και πάρτε μέτρα.

-Δεν δανείστηκε φθηνά όταν μπορούσε, ενώ η χώρα είχε τη δυνατότητα να αντλήσει 25 δισ. ευρώ από τις αγορές.

-Σταμάτησε τις αποκρατικοποιήσεις που είχε δρομολογήσει η Ν.Δ. Έγραψε στον προϋπολογισμό του 2010 έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ. Τελικά δεν έκανε καμία και δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ.

-Κατήργησε το 2009 τον αναπτυξιακό νόμο της ΝΔ. Ύστερα το καλοκαίρι του 2010 κατέθεσε νέο σχέδιο νόμου. Ύστερα το απέσυρε, ύστερα έφερε άλλο και τελικά φτάσαμε το 2011 για να υπάρξει νόμος.

-Το 2009 ακύρωσε τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και το 2010 έφερε νέα ρύθμιση μετά από συνεχείς καθυστερήσεις και παλινωδίες.

-Πέρασαν 18 μήνες για να υποβάλει επιτέλους προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα μεγάλο έργο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

-Ανέπτυξε ταχύτητα φωτός στην αύξηση των φόρων και στην μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων. Κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές.