Ρελάνς του Πρωθυπουργού στη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε για την άντληση 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία. Προσερχόμενος στο συνέδριο του υπουργείου Παιδείας για τη Διά Βίου Μάθηση ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αποφάσισε να προτείνει νόμο στη Βουλή «που θα κατοχυρώνει μια για πάντα τη δημόσια γη. Και θα ζητήσω από όλα τα κόμματα της Βουλής να τον ψηφίσουνμετά από ουσιαστικό διάλογο που θα προηγηθεί. Στο πλαίσιο της αναθεώρησηςαυτή η ρήτρα θα πάρει συνταγματική ισχύ. Και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μόνο μετά από απόφαση της ίδιας της Βουλής, ακόμα και για μικρή ιδιοκτησία του Δημοσίου, θα μπορεί η Βουλή να έχει το δικαίωμα να άρει αυτή την απαγόρευση».

Ο Πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τη συμπεριφορά της τρόικας λέγοντας: «Αλλάζουμε την Ελλάδα με δική μας πρωτοβουλία. Ζητάμε όχι ελεημοσύνηαλλά σεβασμό για την προσπάθειά μας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να θίξει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».

Η αναγγελία του νέου νόμου από τον κ. Παπανδρέου προκάλεσε αμηχανία στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Ορισμένοι μίλησαν για κίνηση που φανερώνει πανικό, έλλειψη σχεδίου και σύγχυση, καθώς στέλνει το εκκρεμές της κυβερνητικής πολιτικής από το ένα άκρο στο άλλο. Αλλοι ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις αγορές και στους υποψήφιους επενδυτές η εντύπωση μιας περίπλοκης διαδικασίας που θα τελεί υπό την έγκριση της Βουλής, παρ΄ ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού αφορά μόνο την απαγόρευση πώλησης δημόσιας γης και όχι την αξιοποίησή της με άλλους τρόπους.

Πηγές από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι η ιδέα για τη θέσπιση του συγκεκριμένου νόμου ήταν μια προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού την οποία ανακοίνωσε στους στενούς συνεργάτες του χωρίς να τη συζητήσει προηγουμένως. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι στη λήψη αυτής της απόφασης ενδεχομένως να βάρυναν οι κατηγορίες περί ξεπουλήματος της δημόσιας γης και ότι ο κ. Παπανδρέου πιθανώς να επιθυμούσε να αφαιρέσει κάθε τέτοιο επιχείρημα από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή θα περιληφθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, με πιθανότερο το φορολογικό.

«Εχουμε υποχρέωση να κατοχυρώσουμε τη δημόσια περιουσία από τη στιγμή που ξεκίνησε και η καταγραφή της. Είναι σημαντικό αυτό που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να μην υπάρχει και καμία αμφισβήτηση» δήλωσε ο κ. Γ. Πεταλωτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι για τις τεχνικές λεπτομέρειες της νομοθετικής ρύθμισης, αλλά και της συνταγματικής πρότασης που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν πολλές εκδοχές, πολλών ειδών ακίνητα, και ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα τα ξεδιαλύνουν όλα. Επίσης προσδιόρισε ότι οι κακόπιστοι, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι όσοι διακινούν ότι η αξιοποίηση είναι πώληση και οι οποίοι ακόμη και σήμερα προσπαθούν ψευδεπίγραφα, όπως είπε, να ταυτίσουν την αξιοποίηση με εκποίηση και με χαριστικές εκποιήσεις της ελληνικής δημόσιας γης.

Ο κ. Πεταλωτής επιτέθηκε στη ΝΔ σημειώνοντας ότι έρχεται μέσα σε ένα πολύ θολό τοπίο να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι πουλά δημόσια περιουσία, όταν η ίδια μιλούσε για άντληση 50 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια. «Και σήμερα αμφισβητεί και ζητά να αναλογισθούμε πού θα βρούμε εμείς τα 50 δισ. μέσα σε 5 χρόνια» δήλωσε.

Από την πλευρά της η ΝΔ μίλησε για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης. Επιπλέον θεωρεί ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου για τη θέσπιση νόμου που θα απαγορεύει την πώληση της δημόσιας γης αποτελεί εμπαιγμό και απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών. Και θέτει το ερώτημα για το ποιος υπέγραψε και ποιος ψήφισε τις εξαρτήσεις, τις δουλείες και τα μνημόνια.

«Ο Πρωθυπουργός στη δανειακή σύμβαση της χώρας, στο άρθρο 14 παράγραφος 5, αναγνωρίζει στους δανειστές μας το δικαίωμα να προχωρούν σε κατάσχεση όχι μόνο της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και της κρατικής περιουσίας που είναι ταγμένη στην εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού. Ο κ. Παπανδρέου είναι αποκλειστικά υπαίτιος για όσα μόλις τώρα προσποιείται ότι τον ενοχλούν. Δεν είναι καταγγέλλων, αλλά καταγγελλόμενος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης .