Σαφείς αιχμές στην περίοδο της πολιτικής ηγεμονίας του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή άφησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς για τον «ιδεολογικό αφοπλισμό», όπως είπε, της παράταξης. Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) Βίλφρεντ Μαρτένς, με τίτλο «Ευρώπη: Αγωνίζομαι, υπερνικώ», ο κ. Σαμαράς, υπεραμύνθηκε της κυριαρχίας των κεντροδεξιών ιδεών στην Ευρώπη, αποκήρυξε τη λογική του «μεσαίου χώρου» και την υπεροχή της επικοινωνίας έναντι της πολιτικής που επικράτησε επί προεδρίας του κ. Καραμανλή και έριξε το καρφί του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «…κάποια στιγμή έγιναν της μόδας κάποιες αντιλήψεις που υποστήριζαν τον ‘‘ιδεολογικό αφοπλισμό’’ της παράταξής μας».

Με επικριτική διάθεση ο κ. Σαμαράς, είπε, ότι ήταν της μόδας, οι αντιλήψεις, όπως:
α) Ότι, τάχα, δεν χρειάζονται οι ιδέες μας. Αρκεί να πλησιάζουμε το «μέσον όρο» των εκάστοτε «δημοφιλών» απόψεων,
β) Ότι τάχα, δεν χρειάζεται να πολιτευόμαστε με αρχές και αξίες. Αρκεί να παρακολουθούμε τις εκάστοτε δημοσκοπήσεις,
γ) Ότι δήθεν, δεν χρειάζεται να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και να έχουμε ανοικτό διάλογο μαζί της. Αρκεί να μετράμε την επιρροή μας σε σφυγμομετρήσεις και
δ) Ότι ακόμα, δεν χρειάζεται να κυβερνάμε με μεγάλα προτάγματα. Αρκεί να διαχειριζόμαστε την καθημερινότητα με επικοινωνιακά τεχνάσματα. ?

«Όλα αυτά κάποτε εμφανίστηκαν στην Ελλάδα ως «επιτομή» των σύγχρονων ευρωπαϊκών τάσεων»

τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε με έμφαση, ότι «η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά κέρδισε τη μάχη των ιδεών και την κέρδισε επειδή την έδωσε και όχι επειδή αφοπλίστηκε ιδεολογικά».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι χωρίς το ιδεολογικό οπλοστάσιο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και την επιρροή που άσκησε, δεν θα υπήρχε σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και μιλώντας για την οικονομική κρίση, υπεραμύνθηκε μιας Ευρώπης της ενότητας και της αλληλεγγύης που πρέπει, όπως σημείωσε, να νικήσει την Ευρώπη της αμοιβαίας καχυποψίας.

«Η πολιτική ενοποίηση πρέπει να κυριαρχήσει των οικονομικών διαχωρισμών σε »ζώνες διαφορετικών ταχυτήτων»»

τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες και πολλοί τρόποι για να διχαστεί η Ευρώπη. Αλλά υπάρχει μόνος ένας τρόπος να ενωθεί: Περισσότερη υπευθυνότητα απ’ όλους και περισσότερη αλληλεγγύη σε όλους. Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, πια. Αγγίζει, όλο και περισσότερες χώρες. Κι αγγίζει ήδη την καρδιά της Ευρώπης».

Για το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η Ευρώπη μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δ. Αβραμόπουλος που σημείωσε ότι η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε κοινωνική κρίση, που εξαπλώνεται σε όλη την Ε.Ε., με αντιδράσεις και διαμαρτυρίες πολιτών. Μιλώντας για την συρρίκνωση των χαμηλών εισοδημάτων της μικρομεσαίας τάξης και της μείωσης του κοινωνικού κράτους, αναφέρθηκε στην αφύπνιση του «πολιτικού Βολονταρισμού», αλλά και τις εθνικιστικές τάσεις, που θέτουν το ψευδές δίλημμα «εντός ή εκτός του ευρώ».

«Όλα τα σενάρια, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Οποιαδήποτε προσπάθεια εξόδου της χώρας από το ευρώ, δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα, από αυτά που υποτίθεται ότι λύνει, στο ίδιο το κράτος και στην Ένωση,

υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.