Στην απαλλαγή των κκ. Θ.Ρουσόπουλου και Γ.Βουλγαράκη ως προς τις αποδιδόμενες σε αυτούς κατηγορίες για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου κατέληξε τα ξημερώματα η Βουλή. Ετσι ο δρόμος προς το Ειδικό Δικαστήριο ανοίγει μόνον για τους κκ. Π. Δούκα, Ευ. Μπασιάκο και Αλ.Κοντό (και μόνον) για την (παραγεγραμμένη) κατηγορία της απιστίας. Μετά από ένα σχεδόν ολονύχτιο θρίλερ (το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας ανακοινώθηκε στις 3.30΄ τα ξημερώματα) και αφού είχε προηγηθεί η αποχώρηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, δεν διαμορφώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 151 ψήφων για την παραπομπή των κκ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη εξαιτίας των διαρροών που υπήρξαν από την πλευρά των βουλευτών του ΠαΣοΚ. Ετσι, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διαμορφώθηκε ως εξής: ο κ. Ρουσόπουλος απηλλάγη από τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (με 131 «ναι», 38 «όχι» και 8 «παρών»), της ηθικής αυτουργίας σε απιστία (με 131 «ναι», 37 «όχι» και 9 «παρών») και ηθικής αυτουργίας σε απάτη (με 130 «ναι», 38 «όχι» και 9 «παρών»), ενώ ο κ. Βουλγαράκης απηλλάγη από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος (με 104 «ναι», 54 «όχι» και 20 «παρών»). Οι κκ. Δούκας (με 156 «ναι», 11 «όχι» και 7 «παρών), Μπασιάκος (με 162 «ναι», 8 «όχι» και 7 «παρών») και Κοντός (με 155 «ναι», 13 «όχι» και 8 «παρών») παραπέμπονται μόνο για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία. Οπως σχολίαζε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Β.Εξαρχος από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι «οι βουλευτές τοποθετήθηκαν αβίαστα και ελεύθερα» και ότι το επιχείρημα της ΝΔ περί σκευωρίας «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» .

Πριν από τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα, αποχώρησαν ΝΔ και ΛΑΟΣ. Η μεν αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία για «ανθρωποφαγία» και «σκευωρία» επί τη βάσει προειλημμένων αποφάσεων και μετατροπή της Βουλής σε «δικαστήριο σκοπιμοτήτων», καθώς και για διαδικασία-«παρωδία», τόσο λόγω του κατηγορητηρίου που συντάχθηκε, το οποίο κατά τη γνώμη της ήταν έωλο, όσο και για το γεγονός ότι εδόθη η δυνατότητα να ψηφίσουν όσοι βρίσκονταν στο εξωτερικό με επιστολική ψήφο, κάτι ωστόσο που είχε συμβεί και επί ΝΔ και συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση για την υπόθεση των άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών που αφορούσε τον πρώην «γαλάζιο» υπουργό κ. Αρ. Παυλίδη. Ο δε ΛΑΟΣ πέραν του διαδικαστικού, στο οποίο συντάχθηκε με τη ΝΔ, επικαλέστηκε το βασικό επιχείρημα που διέπει το σκεπτικό του πορίσματός του, σύμφωνα με το οποίο έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο των αποδιδόμενων πράξεων καθώς έχουν παραγραφεί, αν και όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ.Καστανίδης η απόφαση της Βουλής «δεν ακυρώνει τη δυνατότητα του Δικαστικού Συμβουλίου να αποφανθεί για την παραγραφή». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης κατέβαλε επίμονη προσπάθεια να πείσει την κυβέρνηση ότι οι παραπομπές συνιστούν «πολιτική εμπάθεια» και δυναμιτίζουν το κλίμα συνεννόησης που πρέπει να υπάρξει. «Πώς θα γυρίσω εγώ αύριο να πω στη ΝΔ “ελάτε σε διάλογο”;» είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται δε, ότι τη «γραμμή» της αποχώρησης δεν ακολούθησε η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη .

Από την αρχή της συζήτησης επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, βάσει του οποίου προέκυπταν επαρκείς ενδείξεις ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων προσώπων ώστε να παραπεμφθούν στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο που με τη σειρά του θα αποφανθεί για περαιτέρω παραπομπή τους ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο, η ΝΔ διά του κ. Πρ. Παυλόπουλου ήγειρε θέμα εγκυρότητας της διαδικασίας της ψηφοφορίας που θα ακολουθούσε, αφού όπως υποστήριξε δεν ήταν δυνατόν να λάβουν σε αυτήν μέρος με επιστολική ψήφο όσοι βρίσκονταν στο εξωτερικό, δίχως δηλαδή να έχουν ακούσει καν τα επιχειρήματα των εγκαλουμένων και άρα χωρίς να έχουν διαμορφώσει σαφή τελική άποψη.

Υπέρ του σκεπτικού αυτού συντάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Μ.Βορίδης, όπως και η κυρία Ευαγγελία Αμανατίδου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Σπ. Χαλβατζής επέλεξε στάση ουδετερότητας σε αυτή τη διαδικαστική διελκυστίνδα, την οποία έλυσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος επικαλούμενος τόσο τον Κανονισμό της Βουλής, που προβλέπει την επιστολική ψήφο (και) στις μυστικές ψηφοφορίες, όσο και κυρίως το προηγούμενο της υπόθεσης Παυλίδη στις 4 Μαΐου 2009. Από τους εγκαλούμενους προσήλθαν και τοποθετήθηκαν οι κκ. Π. Δούκας, Ευ. Μπασιάκος, Αλ. Κοντός και Γ. Βουλγαράκης, ενώ ο κ. Θ. Ρουσόπουλος έστειλε επιστολή αναμένοντας «την ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες κρίση» των βουλευτών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι είπαν στη Βουλή

Οι βουλευτές ψηφίζουν για την υπόθεση του Βατοπαιδίου κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή

Π. ΔΟΥΚΑΣ
«Παραπέμπομαι χωρίς ενοχοποιητικά στοιχεία»
Την έκπληξή του εξέφρασε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας για το γεγονός ότι«προτείνεται η παραπομπή μου ενώ δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος μου», όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «ενέργεια μικρότητας που τραυματίζει τον κοινοβουλευτισμό μας». Οπως τόνισε,«ελέγχομαι διότι ενήργησα σύμφωνα με τις ομόφωνες προτάσεις των κατά νόμο αρμόδιων οργάνων, το γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων και το ΝΣΚ». Ο κ. Δούκας έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη», αφού όπως ανέφερε, «όλες οι κατηγορίες είναι στον αέρα».«Εύχομαι κανείς από εσάς να μη βρεθεί στη θέση μου» σημείωσε, τονίζοντας πάντως πως θα κάνει ό,τι πρέπει ώστε να προστατεύσει το όνομά του. ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
«Κατηγορούμαι γιατί ενήργησα θεσμικά»
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκος έθεσε θέμα «κομματικής εμπάθειας» εις βάρος του, καθώς κατηγορείται, όπως είπε,«για δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων μου βάσει ομόφωνων αποφάσεων των αρμοδίων φορέων (γνωμοδοτικό συμβούλιο και ΝΣΚ) που μάλιστα δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά μου», υποδεικνύοντας έτσι τυχόν ευθύνες του κ. Π. Δούκα. «Κατηγορούμαι γιατί ενήργησα θεσμικά» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απέδωσε στο ΠαΣοΚ δόλο κάνοντας λόγο για «κατασυκοφάντηση και διασυρμό με στόχο να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι με κάθε μέσο», ενώ παρομοίασε την υπόθεση των παραπομπών πρώην υπουργών με «κανιβαλική εικόνα μιας πολιτικής ζούγκλας».

ΑΛ. ΚΟΝΤΟΣ
«Ζητώ να με κρίνετε αντικειμενικά και δίκαια»
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντός προέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας σχετικά με την εγκυρότητα των επιστολικών ψήφων. Οπως δήλωσε,«αρνούμαι να δεχθώ ως έγκυρες τις επιστολικές ψήφους συναδέλφων που δεν με άκουσαν καν να τοποθετούμαι» . Ο κ. Κοντός υποστήριξε ότι υφίσταται«μια άδικη δίωξη χωρίς στοιχεία»καταλογίζοντας στα μέλη της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής ότι ενήργησαν με«προχειρότητα και περισσή ευκολία, έχοντας άνωθεν εντολές». Κάλεσε δε τους βουλευτές να τον κρίνουν«αντικειμενικά και δίκαια»και βάσει των πραγματικών περιστατικών «αποτινάσσοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και κάθε σκοπιμότητα» .

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
«Εχω τη συνείδησή μου απόλυτα καθαρή»
«Δεν εύχομαι σε κανέναν να υποστεί το κόστος που υφίσταμαι» είπε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκης επισημαίνοντας το ανθρώπινο κόστος εξαιτίας όσων έχει υποστεί, με αποκορύφωμα τον θάνατο της μητέρας του.«Εχω τη συνείδησή μου απόλυτα καθαρή και έχω κάνει και την αυτοκριτική μου» πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα «έστω και αυτή την ύστατη ώρα», όπως είπε,«να μην επικρατήσει ο κομματικός φανατισμός αλλά η συνείδηση και η αλήθεια».«Παρά την πικρία μου σέβομαι απόλυτα τη Βουλή»είπε καταλήγοντας.