Δραματικές διαστάσεις παίρνουν πλέονοι εξελίξεις στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυκτα η Ανανεωτική Πτέρυγα «διέβηκε τον Ρουβίκωνα» και με δήλωση του επικεφαλής της κ. Φώτη Κουβέλη αποχώρησε από το Συνέδριο του κόμματος.

Τα γεγονότα άρχισαν να εξελίσσονται ταχύτατα από χθες το πρωί όταν σε συνεδρίασηόσων μετείχαν από την πλευράτης Ανανεωτικής Πτέρυγας στο Συνέδριο, αποφασίστηκε με καθολική σχεδόν πλειοψηφία, (320 υπέρ, 4 κατά, 2 λευκά), η μη συμμετοχή στα νέα όργανα του κόμματος και η αποχώρηση από αυτό.
Ενας εκ των τεσσάρων, ο βουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης, υποστήριξε την αναβολή της απόφασης για έναν μήνα κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής συνάντηση του προέδρου του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Κουβέλη η οποία όμως δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Ολοι πλέον ήξεραν ότι στην ομιλία του στο κλείσιμο του συνεδρίου ο Αλ. Τσίπρας θα υποστήριζε την συνέχιση της παραμονής του Συνασπισμού στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτελούσε την «κόκκινη γραμμή» για τους Ανανεωτικούς.

Οι ομιλίες των συνέδρων και των δύο πλευρών έγιναν χθες σε πολύ βαρύ κλίμα καθώς ο δρόμος της διάσπασης του κόμματος δεν είχε επιστροφή. Η ομιλία Παπαδημούλη χειροκροτήθηκε πιό πολύ από τους συνέδρους του Αριστερού Ρεύματος παρά από αυτούς της Ανανεωτικής Πτέρυγας στην οποία ανήκει.

Οκ. Παπαδημούλης ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίουαπηύθυνε έκκληση για ενότητα. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα του ζήτησε να κάνει «ένα βήμα μπροστά στην σύνθεση» και «ένα βήμα πίσω στην αυτάρκεια». Απευθυνόμενος στον Φ.Κουβέλη τού ζήτησε να κάνει «ένα βήμα μπροστά στην σύνθεση» και «ένα βήμα πίσω από την περιχαράκωση» καθώς, όπως είπε «δεν έχουμε την πολυτέλεια της διάσπασης του κόμματος», ενώ σημείωσε ότι «αριστερό είναι ό,τι ενώνει και όχι ό,τι διαιρεί».Ο κ. Παπαδημούλης εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Αλέκου Αλαβάνου, λέγοντας ότι μέσα σε μία νύχτα μετατράπηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ σε μέλος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο κ.Δ. Στρατούλης, κορυφαίο στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος και ένας από 30 που κατέθεσαν χωριστό κείμενο με επικεφαλής τον κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος με την σειρά του απηύθυνε έκκληση για ενότητα. Ο κ. Στρατούλης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία για να αποτραπεί η διάσπαση του ΣΥΝ, ενώ αναφερόμενος στην διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 είπε ότι ήταν μια τραυματική εμπειρία που η Αριστερά πληρώνει μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι αν γίνει μια νέα διάσπαση θα την πληρώνει για τα επόμενα 20 χρόνια.

Μετά την ομιλία Τσίπρα ο οποίος κάλεσε την Ανανεωτική Πτέρυγα «να μην προχωρήσει σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πόρτες του ΣΥΝ ανοίγουν μόνο για είσοδο και όχι για έξοδο, και την ψηφοφορία για το κείμενο της πολιτικής απόφασης, όπου πλειοψήφησε αυτό της Πολιτικής Γραμματείας ανέβηκε στο βήμα ο κ. Κουβέλης ο οποίος με μία λιτή δήλωση, ανακοίνωσε, ότι μέχρι εκείνη την ώρα όλοι ήξεραν αλλάπολύ λίγοιαπό την πλειοψηφία πίστευαν ότι τελικά θα γίνει, καθώς θεωρούσαν ότι ήταν μπλόφα. Την μη συμμετοχή της Πτέρυγας στις ψηφοφορίες για τα νέα όργανα του κόμματος και την αποχώρηση της από το Συνέδριο.

Η δήλωση του κ. Κουβέλη ήταν: «Υποστηρίξαμε σταθερά και προσπαθήσαμε να σας πείσουμε ότι η επιμονή στη διατήρηση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ και η συμμετοχή μας σε αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στο αναγκαίο άνοιγμα του κόμματός μας στην κοινωνία, μας καθηλώνει και μας οδηγεί σε πολλαπλά πολιτικά αδιέξοδα. Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ με τις παραλυτικές ισορροπίες, την κρίση πολιτικών αξιών και πολιτικών σχέσεων και τη μόνιμη εχθρότητά του προς το κόμμα μας, διαμορφώνει ένα σκηνικό παρακμής που το παρατηρεί όλη η ελληνική κοινωνία. Εξ’ άλλου, ο αριστερισμός που αποπνέει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί πλαίσιο πολιτικής ασφυξίας για τη σύγχρονη, ανανεωτική, δημοκρατική και ριζοσπαστική Αριστερά που φιλοδοξούμε να εκφράσουμε. Ζητήσαμε την απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, το θεωρήσαμε ως ζήτημα κορυφαίας σημασίας και σας δηλώσαμε με ειλικρίνεια και ευθύνη ότι για την Ανανεωτική Πτέρυγα, η απόφαση του Συνεδρίου σε αυτό το θέμα έχει οριακά χαρακτηριστικά. Δεν σας πείσαμε. Σεβόμαστε τις επιλογές σας και σας καλούμε να σεβαστείτε και εσείς τις δικές μας. Δεν θα μετάσχουμε στην ευθύνη υλοποίησης μιας απόφασης και κατεύθυνσης που δεν την πιστεύουμε, δεν θα θέσουμε υποψηφιότητα για τα νέα όργανα του κόμματος, δεν θα μετέχουμε σε αυτά και δεν θα πάρουμε μέρος στη σχετική ψηφοφορία για την ανάδειξή τους».

Η διάσπαση του Συνασπισμού είχε πρακτικά συντελεστεί.

Στην ομιλία του, ο Αλ.Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά, και μάλιστα αιχμηρή, για τον ΣΥΡΙΖΑ και έμμεσα για τον Αλέκο Αλαβάνο, τονίζοντας ότι από την Κυριακή θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι όσοι σχεδιάζουν να εγκλωβίσουν το κόμμα σε παιχνίδια εσωτερικού ανταγωνισμού, θα πάρουν το μήνυμα ότι «τα παιχνίδια τελειώνουν εδώ». Αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο είπε χαρακτηριστικά: «Να μας πούν αν επιθυμούν να τους καλούμε ως πρώην προέδρους κομμάτων ή ως αρχηγούς άλλων κομμάτων». Επίσης υπογράμμισε ότι «δεν περισσεύει κανείς, παρά μόνο όσοι θέλουν να περισσεύουν» και διαβεβαίωσε ότι «από τη Δευτέρα θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οιτρεις βουλευτέςτου ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την Ανανεωτική Πτέρυγα, οι κκ. Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης, Θ. Λεβέντης καθώς και ο κ.Γρ. Ψαριανός που πρόσκειται σε αυτήν, θα είναι από τη Δευτέρα ανεξάρτητοι βουλευτές. Ο κ. Δ. Παπαδημούλης σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις παραμένει στο Συνασπισμό και δεν ακολουθεί τους υπόλοιπους.Η απόφαση αυτή του κ. Παπαδημούλη στερεί τη δυνανότητα στην Ανανεωτική Πτέρυγα να συστήσει στη Βουλή ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο βουλευτής Αχαϊας κ. Ν. Τσούκαλης μιλώντας μετά την αποχώρηση από το Συνέδριο του ΣΥΝ στο ΒΗΜΑonline έκανε λόγο για το αναπόφευκτο της απόφασης της Πτέρυγας και υποστήριξε ότι αρχίζει ένα νέο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο για την Ανανεωτική Αριστερά στη χώρα μας, μέσα στις πρωτόγνωρες κοινωνικά συνθήκες που διαμορφώνει η κρίσητης ελληνικής οικονομίας.

Καθώς τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα,χθεςτο πρωί συνεδρίασαν τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται όχι μόνο στην Αριστερά αλλά και σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Την εισήγηση έκανε ο κ. Φ. Κουβέλης ο οποίος μίλησε για το πολιτικό κενό που υπάρχει στη χώρα με τη δεξιά στροφή του ΠαΣοΚ και την παλαιοκομματική αντίληψη των άλλων κομμάτων και εξήγγειλε συσκέψεις σε όλη τη χώρα στις οποίες θα προσκληθούν προσκήμενοι στην Ανανεωτική Πτέρυγα μέλη του ΣΥΝ και ανένταχτοι αριστεροί. Σε σημερινή πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.