Επειτα από συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους ηγέτες και με τους στενούς συνεργάτες του ο κ. Γ. Παπανδρέου οριστικοποίησε την απόφασή του να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης αργά την Πέμπτη το βράδυ. Η απόφασή του αιφνιδίασε πολλούς. Και μολονότι τις τελευταίες δώδεκα ώρες φαινόταν να εκτυλίσσεται ένα δραματικό παρασκήνιο, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε αρκετά εικοσιτετράωρα νωρίτερα. Οταν το οικονομικό επιτελείο πληροφορήθηκε ότι η Εurostat θα αναθεωρούσε το έλλειμμα του 2009 από 12,7% σε 13,6% θορυβήθηκε. Ωστόσο η ταυτόχρονη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Μoody΄s και η αντίδραση των αγορών που εκτόξευσε τα spreads πάνω από τις 600 μονάδες βάσης δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στην κυβέρνηση. «Στην ουσία την Πέμπτη βρεθήκαμε εκτός αγορών! Δεν μπορούσαμε πλέον να δανειστούμε από κανέναν» επισημαίνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Το επιτελείο του κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις η προσφυγή στον μηχανισμό ήταν αναπόφευκτη. Δεν γνώριζαν όμως πώς θα αντιδρούσαν οι υπουργοί αν προχωρούσε ο Πρωθυπουργός σε αυτή την κίνηση. Την περασμένη Πέμπτη συνεκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου ένα άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, τυπικώς για θέματα αποκρατικοποιήσεων. Στην πραγματικότητα όμως για να ανιχνευθούν οι προθέσεις των υπουργών. Οταν κορυφαίοι υπουργοί όπως οι κκ. Θ. Πάγκαλος , Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Π. Μπεγλίτης, Ι. Ραγκούσης και οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Κατερίνα Μπατζελή τον προέτρεψαν, έστω και με την επιφύλαξη της τεχνικής ολοκλήρωσης του μηχανισμού, να καταθέσει την αίτηση για την άμεση ενεργοποίησή του, ο κ. Παπανδρέου θεώρησε ότι λύθηκαν τα χέρια του. Στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, εκτίμησαν ότι η κατάθεση του αιτήματος μάλλον θα επιταχύνει την αποσαφήνιση των όρων του μηχανισμού στήριξης.

Η Πέμπτη ήταν μια ημέρα ατελείωτη για τον κ. Γ. Παπανδρέου. Επειτα από μια τετράωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε μακρά συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου και με τους στενούς συνεργάτες του ( Ηρ. Πολεμαρχάκις, Χ. Παμπούκης, Κ. Θέος και Ν. Αθανασάκης ). Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε έναν κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους κκ. Ζοζέ Μπαρόζο, Ζαν-Κλοντ Τρισέ , Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Νικολά Σαρκοζί και την κυρία Ανγκελα Μέρκελ (με την οποία επικοινώνησε και την Παρασκευή το πρωί). Αργά το βράδυ επικοινώνησε με τους κκ. Πάγκαλο, Παμπούκη, Γ. Πεταλωτή, Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. Αθανασάκη. Η απόφαση είχε οριστικοποιηθεί και ο κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε την εντολή να συντάξει την επιστολή με την οποία η Ελλάδα ζητεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ο κύκλος των προσώπων που γνώριζαν τους βαθύτερους προβληματισμούς του Πρωθυπουργού ήταν πολύ στενός. Οι περισσότεροι υπουργοί έμαθαν την απόφασή του την Παρασκευή το πρωί, όταν ανέλαβαν να τους ενημερώσουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Τηλεφωνήματα δέχθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος. Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής είχε πάει στην Κομοτηνή για να εορτάσει μαζί με την οικογένειά του και την Παρασκευή τα ξημερώματα πήρε άρον άρον το αεροπλάνο για την Αθήνα. Το εντυπωσιακό ήταν ότι, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις τους στο Καστελόριζο, ο κ. Π.Γερουλάνος γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί ενώ η κυρία Λούκα Κατσέλη άκουσε τα νέα εμφανώς κατάπληκτη.

Ο μηχανισμός φέρνει αλλαγές σε κυβέρνηση και ΚΟ
Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση χρειάζεται μια νέα δυναμική έπειτα από την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Οι αλλαγές δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Ο κ. Παπανδρέου που γνωρίζει την κατάσταση συγκαλεί συνεδρίαση της ΚΟ την Τρίτη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει καταλήξει στην άποψη ότι επειδή έρχονται δύσκολοι μήνες χρειάζεται στη Βουλή έναν γραμματέα της ΚΟ που να λειτουργεί ως κυματοθραύστης. Ο κ. Χρ. Παπουτσής με τις έντονες απόψεις του μάλλον θα μετακινηθεί στην κυβέρνηση. Ως αδύναμοι κρίκοι φέρονται οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου- αυτές «φωτογράφισε» και ο κ. Θ. Πάγκαλος στο δείπνο που παρέθεσε στους νεοεκλεγμένους βουλευτές, όπως επίσης και τον κ. Δ. Ρέππα, που του καταλόγισε δυστοκία στο θέμα του ΟΣΕ. Σαθρή εμφανίζεται η θέση της κυρίας Κατερίνας Μπατζελή αλλά και της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, ιδίως έπειτα από το «ράβε ξήλωνε» στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους.