Ξύλινες παλέτες και κάδοι απορριμμάτων συνθέτουν το πρόχειρο οδόφραγμα. Πίσω του, οι απολυμένοι της πρώην Ολυμπιακής και ένας τυχερός μικροπωλητής ξηρών καρπών που έχει σχεδόν ξεπουλήσει την πραμάτεια του.

Από την άλλη πλευρά του οδοφράγματος, εκνευρισμός, βαβούρα και μπόλικα φάσκελα από εξοργισμένους οδηγούς με στόχο τους περίπου 300 συγκεντρωμένους που έχουν αποκλείσει για έβδομη ημέρα την οδό Πανεπιστημίου, μπροστά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι ίσως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων μας, αλλά δύσκολα θα υποχωρήσει και θα μας εισακούσει η κυβέρνηση, αν επιλέξουμε μια πιο ήπια μορφή αγώνα» λέει ο 58χρονος πρώην τεχνικός κ. Γιάννης Προδρομίδης.

Οι διαδηλώσεις ήταν πάντοτε στην ημερήσια διάταξη της αθηναϊκής καθημερινότητας. Τελευταία όμως λαμβάνουν νέο, πιο δυναμικό, ίσως και άγριο, χαρακτήρα μιμούμενες, σε ορμή αλλά και αδιαλλαξία, τα φοιτητικά αμφιθέατρα: αποκλεισμοί δρόμων επ΄ αόριστον, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, ή ακόμη και πρωτοφανείς σε σφοδρότητα προπηλακισμοί, κυρίως συνδικαλιστικών στελεχών, όπως αυτός της περασμένης Παρασκευής εις βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Ι.Παναγόπουλου.

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο τριβής της τακτικής αυτής ορίζεται γεωγραφικά από το κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο κέντρο της Αθήνας, και συμπτωματικά απέναντι από ένα κτίριο-τοτέμ επίδοξων καταληψιών, τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Οι απολυμένοι της Ολυμπιακής έχουν επιστρατεύσει κουβέρτες και υπνόσακους, κοι μούνται με βάρδιες τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκινούν τον γύρο τηλεφωνημάτων.

Ηκατάληψη αποτελεί ευκαιρία να συντηρούνται και οι φιλίες που δημιουργήθηκαν στον εργασιακό χώρο. Οι κυρίες Κατερίνα Σαρμιωτάκη και Κυριακή Μόλτση, «15 χρόνια δίπλα δίπλα στα γκισέ των εισιτηρίων», έχουν «χτυπήσει κάρτα» επί οκτάωρο στην Πανεπιστημίου. «Δεν είναι και το πιο εύκολο, και ειδικά όταν δέχεσαι αποδοκιμασίες, ύβρεις και χειρονομίες από τους διερχόμενους οδηγούς» αφηγείται η κυρία Μόλτση.

Την οδό της κατάληψης, αυτή τη φορά στο υπουργείο Εργασίας, ακολουθούν από προχθές και οι πρώην σταζιέρ του ΟΑΕΔ. «Από τα πρώτα πράγματα που κουβαλήσαμε μαζί μας ήταν κουβέρτες και υπνόσακους. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε εδώ ωσότου λάβουμε οριστικές απαντήσεις από τον υπουργό Εργασίας, αναφορικά με το μέλλον μας» λέει ο 33χρονος σταζιέρ για διάστημα 4,5 ετών κ. Παύλος Λογαράς. «Η κατάληψη ως μέσο πίεσης υπαγορεύτηκε από τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου. Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος» προσθέτει.

Επειτα από πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο, οι καταληψίες σταζιέρ αποχώρησαν από το υπουργείο αργά το απόγευμα.