Λόφοι απορριμμάτων πολιορκούν την Αθήνα έπειτα από την απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στους δήμους, κλείνοντας τους ΧΥΤΑ και απέχοντας από την αποκομιδή των απορριμμάτων. Μάλιστα σε έκτακτη σύσκεψη των συνδικαλιστών της ΠΟΕ- ΟΤΑ αποφασίστηκε η παράταση του κλεισίματος στους χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και η αναστολή της αποκομιδής των απορριμμάτων ως και την Πέμπτη 11 Μαρτίου, ενώ αύριο οι εργαζόμενοι στους δήμους θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Καραϊσκάκη, πραγματοποιώντας εν συνεχεία πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) καλεί τους πολίτες να μην αποθέτουν τα απορρίμματά τους στους κάδους για τις επόμενες τρεις ημέρες, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ Φυλής εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν γίνονται δεκτά ούτε τα νοσοκομειακά και τα μολυσματικά απόβλητα».

Παράλληλα αύριο συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την ημέρα που οι απολυμένοι πρώην εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή κατέλαβαν το Γενικό Λογιστήριο στην οδό Πανεπιστημίου, διεκδικώντας την καταβολή των αποζημιώσεών τους και αποκλείοντας κατά διαστήματα και την κυκλοφορία των οχημάτων. Η κίνηση πάντως στο κέντρο της Αθήνας στην κάθοδο προς την Ομόνοια διεξάγεται από τις οδούς Σίνα και Σόλωνος.

Στον χώρο των δασκάλων, η κρίσιμη απόφαση για το αν θα υπάρξει πενθήμερη απεργία, όπως πρότειναν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, μετατίθεται για αύριο, καθώς χθες, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση στα γραφεία της ΔΟΕ, δεν πάρθηκε απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι μεθαύριο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει γενική 24ωρη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα οικονομικά και φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Η ΑΔΕΔΥ ουσιαστικά μετέθεσε κατά πέντε ημέρες νωρίτερα την αρχικώς προγραμματισμένη για τις 16 του μήνα 24ωρη απεργία στον δημόσιο τομέα.

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα και η απεργία των εφοριακών, ενώ από χθες σε τρίωρες, επαναλαμβανόμενες και επ΄ αόριστον στάσεις εργασίας έχουν κατέλθει και οι υπάλληλοι στις γραμματείες των δικαστηρίων της Ευελπίδων.

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι έμποροι καυσίμων

Με κινητοποιήσεις απειλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωσή της έχει επιδιώξει χωρίς αποτέλεσμα να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η ΠΟΠΕΚ δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της έκδοσης αποδείξεων λιανικής για πωλήσεις βενζίνης αλλά με δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, να καθοριστεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το ρυθμιστικό πλαίσιο, αφού μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται η έκδοση αποδείξεων για βενζίνη.

Δεύτερον, για όσο διάστημα δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα, πιστοποιημένα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, να εκδίδονται αποδείξεις από ταμειακές μηχανές, χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται για έλεγχο των διακινουμένων ποσοτήτων καυσίμων.

Οι υπολογισμοί των ποσοτήτων δεν θα ήταν ακριβείς επειδή ο όγκος των καυσίμων αυξομειώνεται ανάλογα με τη θερμοκρασία, υποστηρίζει η Ομοσπονδία.

«Σε διαφορετική περίπτωση οι πρατηριούχοι θα είναι υπόλογοι και θα τιμωρούνται με εξοντωτικά πρόστιμα για διαφορές που δεν μπορούν να ελεγχθούν, ούτε να αιτιολογηθούν (εφόσον δεν υπάρχουν τα ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου) καθώς ο όγκος των καυσίμων αυξομειώνεται από παράγοντες όπως π.χ. από την διαφορά θερμοκρασίας» αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.

«Εξάλλου θα ήταν οξύμωρο το υπουργείο Οικονομικών να ζητά από τους πρατηριούχους να δικαιολογήσουν αυτές τις διαφορές, τη στιγμή που εδώ και χρόνια έχει θεσπιστεί και ισχύει διάταξη με την οποία δικαιολογούνται διαφορές μεταξύ εισροών και εκροών καυσίμων της τάξης του 8 %!».

Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ακόμη ότι κατανοεί το φόρτο εργασίας του υπουργού, πιστεύει όμως ότι «μπορούσε και όφειλε να συναντηθεί με την Ομοσπονδία των πρατηριούχων».

Το βράδυ της Δευτέρας η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αποφάσισε εικοσιτετράωρο κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων την Πέμπτη 18 Μαρτίου. ενώ στις 21 Μαρτίου η γενική συνέλευση του κλάδου θα αποφασίσει τη μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων.

Και η ΟΒΕ αντιδρά στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων.