Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, ο γερμανικός Τύπος προέβη και πάλι σε προκλητικά σχόλια για το πώς πρέπει η Αθήνα να μειώσει το χρέος της. Την… μπαγκέτα σήκωσε χθες η λαϊκή εφημερίδα «Βild», υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων την πώληση νησιών ή και της Ακρόπολης! Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μη «ρίξει λάδι στη φωτιά» και αντέδρασε χλιαρά. «Ανεδαφικές και ανάξιες σχολιασμού» χαρακτήρισε τις υποδείξεις αυτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, αν και διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Τύπο να κάνει πολιτική».

Σ τις νέες γερμανικές προκλήσεις απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία. Εκμεταλλευόμενος την άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας, εμφανίστηκε σε σειρά μέσων ενημέρωσης μιλώντας για τα κυβερνητικά μέτρα και αποκρούοντας διάφορες επιθέσεις.

«Θεωρώ ότι στην παρούσα χρονική στιγμή πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσαν ένα πραγματικά σοβαρό πρόγραμμα λιτότητας. Σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν ταιριάζουν τέτοιες προτάσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η έκφραση αλληλεγγύης από όλους τους εταίρους στην ΕΕ» ήταν η δήλωση του κ. Δρούτσα στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ΑRD όταν εκλήθη να σχολιάσει το δημοσίευμα της «Βild». Η «προβοκατόρικη» υπόδειξη της «Βild» ήταν πάντως ξεκάθαρη: «Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκόποι Ελληνες» ήταν ο τίτλος χθεσινού άρθρου της. Και ο υπότιτλος: «… μαζί τους και την Ακρόπολη ». Δίπλα, μια φωτογραφία του Παρθενώνα με τη λεζάντα: «Εκτιμώμενη αξία:100 δισ.ευρώ» . Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει από πού προέρχεται αυτή η εκτίμηση. Εκείνο για το οποίο είναι όμως σίγουρη είναι ότι τα μέτρα που εξήγγειλε την Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό». Το συμπέρασμά της: Αν οι Γερμανοί πρέπει να δώσουν βοήθεια στους Ελληνες, τότε πρέπει και οι Ελληνες να κάνουν κάτι για τους Γερμανούς, ήτοι, για παράδειγμα, να τους παραδώσουν «μερικά από τα πανέμορφα νησιά τους στο Αιγαίο. Το μότο:Εσείς παίρνετε ρευστό, εμείς την Κέρκυρα». Το ότι το νησί των Φαιάκων δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, δεν έχει εδώ πολλή σημασία. Το βασικό είναι να αρχίσει επιτέλους η εκποίηση του, όπως γράφει η ίδια, «μεγαλύτερου θησαυρού των Ελλήνων: των 3.054 ελληνικών νησιών, εκ των οποίων μόνο 87 κατοικούνται». Ε να δείγμα γι΄ αυτό, σημειώνει, υπάρχει ήδη: Το μεσιτικό γραφείο του Αμβούργου Vladi Ρrivate Ιslands έβγαλε πρόσφατα στο σφυρί ένα ακατοίκητο ελληνικό νησί με τιμή εκκίνησης τα 45 εκατ. ευρώ. Ο αρθρογράφος αποφεύγει να πει αν πρέπει να βγουν στον πλειστηριασμό και τα κατοικημένα, διατυπώνει όμως ένα «μεγάλο» ερώτημα: «Μήπως η καγκελάριος θα θέσει το θέμα των νησιών και κατά την αυριανή συνομιλία της με τον ομόλογό της Παπανδρέου;».