Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κυβέρνησηθυμίζει Πύργο της Βαβέλ. Ορισμένοι υπουργοί δίνουν την εντύπωση ότι αδυνατούν να συνεννοηθούν με κάποιους άλλους, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής αναγκάζεται να ισορροπεί καθημερινά σε τεντωμένο σχοινί.

Από τον ρόλο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που δίχασε τον κ. Πεταλωτή και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έως την εκτροπή του Αχελώου που προκάλεσε διπλό μέτωπο της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, η κυβέρνηση αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα την απειρία της σε θέματα για τα οποία υπάρχουν χρόνιες αντιπαραθέσεις.

Οι διαφορετικές απόψεις που εξέφρασαν την περασμένη Τρίτη ο κ. Πεταλωτής και ο κ. Παπακωνσταντίνου για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το μπλέξιμο των γραμμών επικοινωνίας που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε σαφώς να εννοηθεί το μεσημέρι ότι ο κ. Προβόπουλος δεν κάνει καλά τη δουλειά του όταν υποστηρίζει πως είχε προβλέψει με ακρίβεια το ύψος του ελλείμματος, ενώ λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε στη Βουλή το ακριβώς αντίθετο αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να συμβιώσει αρμονικά μαζί του για αρκετούς ακόμη μήνες.

«Μα δεν συνεννοείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τον υπουργό προτού κάνει ανακοινώσεις;» διερωτήθηκαν εκείνη την ημέρα αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Η απάντηση φαίνεται ότι δεν είναι η αυτονόητη, καθώς ο κ. Πεταλωτής φαίνεται πως εμπιστεύθηκε περισσότερο τις οδηγίες που έλαβε από το Μέγαρο Μαξίμου και δεν θεώρησε σκόπιμο να τις διασταυρώσει και με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Το ίδιο είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν εμφανίστηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να αποδοκιμάζει απόψεις της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου για τη κατάργηση της βάσης του 10 στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να αναγκαστεί μία ημέρα μετά να την υπερασπιστεί δημοσίως για να μη θεωρηθεί ότι παίρνει το μέρος του υφυπουργού της κ. Ι. Πανάρετου.

Βαρομετρικά χαμηλά καταγράφονται στις σχέσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση με τον υφυπουργό του κ. Ντ. Ρόβλια, καθώς και στη συνεργασία της υπουργού Παιδείας κυρίας Διαμαντοπούλου με τον υφυπουργό της κ. Πανάρετο. Σκιές καταγράφονται ήδη στη συνεργασία του υπουργού Υποδομών κ. Ρέππα με τον υφυπουργό του κ. Ν. Σηφουνάκη , καθώς και στην καθημερινή επικοινωνία υπουργών με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ραγκούσης αναγκάστηκε να σηκώσει μόνος του το βάρος της διαμάχης που ξέσπασε ξαφνικά με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ. Χρ. Γεραρή για τις προσλήψεις στις ανεξάρτητες αρχές, στη Βουλή και στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε χωρίς καμία βοήθεια την επιλογή της κυβέρνησης να εντάξει όλες τις προσλήψεις στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, χωρίς όμως και να υπερασπιστεί τη διαδικασία επιλογής των γενικών γραμματέων που επέλεξε το Μαξίμου και εναντίον της οποίας έβαλε ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής θέτοντας ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων.

Η κυβέρνηση εκπέμπει ήδη μηνύματα ότι ο καθένας λειτουργεί για τον εαυτό του. Μόνος επίσης ο κ. Ραγκούσης δίνει τη μάχη κατά των συμβασιούχων που απεργούν στουςδήμους και στα ΚΕΠ απαιτώντας μονιμοποίηση, χωρίς να έχει τη στήριξη του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης, παρ΄ ότι αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση του ΠαΣοΚ να μην ευεργετηθεί κανένας από αυτή την κατηγορία των εργαζομένων.

Τα κρούσματα
«Δεν κουβεντιάζουμε μεταξύ μας…»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος με την υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κυρία Λούκα Κατσέλη

«Τ ο πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι δεν κουβεντιάζουμε μεταξύ μας,αλλά ο καθένας παίζει το δικό του βιολί» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Οπως παρατηρεί, από την ώρα που έπαψαν να λειτουργούν τακτικά τα κυβερνητικά όργανα και να συζητούν οι υπουργοί μεταξύ τους, ο καθένας ασκεί την πολιτική που νομίζει σωστή, χωρίς να συμβουλεύεται κανέναν.

Τις πρώτες 30 ημέρες το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίαζε δύο φορές την εβδομάδα, ενώ σχεδόν καθημερινά συνεδρίαζε ατύπως στο Μέγαρο Μαξίμου. Λόγω των συχνών απουσιών του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό, οι συνεδριάσεις ατόνησαν, όπως και ο διάλογος που γινόταν σε αυτές.

Το πρώτο κρούσμα παρουσιάστηκε με την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπου ο κ. Θ. Πάγκαλος και ο κ. Χρ.Παπουτσής αναγκάστηκαν να δημοσιοποιήσουν τις αντιρρήσεις τους στις αποφάσεις του κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, αλλά και στη φρασεολογία που επέλεξε μιλώντας αναιτίως για «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο. Για τους ίδιους περίπου λόγους ο κ. Πάγκαλος ανέλαβε μαζί με τον κ. Γ. Ανωμερίτη τις διαπραγματεύσεις με την κινεζική Cosco, παραμερίζοντας προσωρινά την κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία επέστρεψε στις επαφές με τους συναρμόδιους φορείς μόνον όταν ηρέμησαν τα πνεύματα και άνοιξε το Λιμάνι.

Τα προβλήματα ενδοεπικοινωνίας όμως εξακολουθούν να παραμένουν στην κυβέρνηση και αν δεν επιλυθούν σύντομα, τότε οι τριβές στο εσωτερικό της θα αυξηθούν και το πολιτικό κόστος θα μεγαλώσει.

Κορυφαίοι υπουργοί εκφράζουν παράπονα ότι ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου, του κυβερνητικού εκπροσώπου και των υπουργών, με αποτέλεσμα ο καθένας να οδηγείται σε αποφάσεις χωρίς να έχει σταθμίσει όλες τις πολιτικές παραμέτρους.