Η κατάσταση στον χώρο της Υγείας που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι χαοτική. Τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, οι εφημερίες των γιατρών εξακολουθούν να αποτελούν άλυτο πρόβλημα και οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Τα χρέη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προς τους προμηθευτές ιατρικών ειδών αποτελούν σύνθετο πρόβλημα. Παρ΄ ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προχωρήσει στη ρύθμισή τους, εν τούτοις αυτά γιγαντώθηκαν ξανά. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με ιατρικό υλικό προειδοποιούν από καιρού εις καιρόν ότι αν δεν εξοφληθούν θα αφήσουν «γυμνά» τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ετσι, τα νοσοκομεία βρίσκονται διαρκώς σε ομηρεία. Το ζητούμενο είναι να εξαλειφθεί το πρόβλημα και όχι να γίνει μία ακόμη ρύθμιση των χρεών, για τα οποία ουδείς γνωρίζει το ακριβές μέγεθός τους, εξαιτίας της απουσίας διπλογραφικού συστήματος.

«Κανείς δεν μπορεί να τα υπολογίσει, ούτε καν με σχετική ακρίβεια, διότι δεν υπάρχει σύστημα που να καταγράφει συγκεντρωμένα τα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων.Επίσης,δεν είμαστε σίγουροι ότι όλα τα τιμολόγια που εμφανίζονται αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα είδη και υλικά που αγοράστηκαν. Η απουσία διπλογραφικού συστήματος κάνει κάθε υπολογισμό επισφαλή», δηλώνει στο «Βήμα» ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Λ. Λιαρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Δ.Βαρνάβας , μέλος της Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), δηλώνει ότι τα χρέη αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ. Εάν συνεχίσουν να συσσωρεύονται- αναφέρει- απειλείται με κατάρρευση όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Αναφερόμενος ο κ. Βαρνάβας στις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού τονίζει ότι «… προκαλούν εφιαλτική εικόνα στα νοσοκομεία». Στον αέρα βρίσκονται και οι 2.000

προσλήψεις γιατρών, οι οποίες είχαν εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Προτού η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει τις παραπάνω διαπιστώσεις, ήρθε αντιμέτωπη με ένα… βομβαρδισμένο υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προηγούμενοι ένοικοι του κτιρίου της οδού Αριστοτέλους πήραν μαζί τους φεύγοντας περί τις 100 σακούλες που περιείχαν κατεστραμμένα έγγραφα.