Η φάση των απευθείας ερωτήσεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ήταν, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το δυναμικότερο κομμάτι της χθεσινής εμφάνισης του κ. Καραμανλή, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση και για τη σημερινή τηλεοπτική «μονομαχία» με τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Καραμανλής φάνηκε ετοιμόλογος και αυστηρός απαντώντας στις ερωτήσεις των κκ. Γ. Παπανδρέου και Αλ.Τσίπρα, ενώ περιορίστηκε στην απλή καταγραφή των κυβερνητικών θέσεων απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Κλείνοντας όμως τη χθεσινή παρουσία του υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να λάβει δύσκολες αποφάσεις αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.

«Τι είναι αυτά που λέτε, κύριεΤσίπρα;» ρώτησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όταν εκείνος τον ρώτησε αν θεωρεί νόμιμους και ηθικούς τους διορισμούς ανασφάλιστων μέσω των προγραμμάτων Stage, ενώ ταυτόχρονα τον κάλεσε να τοποθετηθεί αν διαφωνεί με τον περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο κ. Καραμανλής αξιοποίησε την αδυναμία του κ. Παπανδρέου να του διατυπώσει ολοκληρωμένη ερώτηση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς για να υπογραμμίσει ότι στα θέματα αυτά «δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του» και να κατηγορήσει τον αρχηγό του ΠαΣοΚ πως μοιράζει νεφελώδεις υποσχέσεις και λαϊκισμούς, χωρίς να αναλαμβάνει την παραμικρή δέσμευση.

Ο κ. Καραμανλής απάντησε σε αυστηρούς τόνους και στην κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τον κάλεσε να αυξήσει τον φόρο στα είδη πολυτελείας, τονίζοντας ότι είναι ήδη υψηλοί και ιδιαίτερα χαμηλοί στα είδη βασικής κατανάλωσης.

Ο κ. Καραμανλής δεν ικανοποίησε και πάλι τους οπαδούς του όταν για τη φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική απλώς υπενθύμισε πως μεγάλες φωτιές υπήρξαν στην Καλιφόρνια και στην Αυστραλία αλλά ούτε και με την απάντηση που έδωσε στον κ. Καρατζαφέρη όταν του ζήτησε να εξηγήσει πώς η ΝΔ έχασε 13 μονάδες σε έναν χρόνο.

«Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη δυναμική που να ενισχύει το ΠαΣοΚ» είπε, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου και σχολιάζοντας την οικονομική πολιτική που εξήγγειλε σημείωσε: «Τα μεγέθη της οικονομίας τα γνωρίζετε, αλλά εξακολουθείτε να μοιράζετε εύκολες υποσχέσεις. Δεν γίνεται να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανσημε τις ακάλυπτες επιταγές των 10 δισ. που μοιράζετε».

Ο κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά όταν ρωτήθηκε γιατί απεπέμφθη ο κ. Τσιτουρίδης αλλά ετέθη επικεφαλής του Επικρατείας υπουργός που κατηγορείται για παράνομη δόμηση τονίζοντας πως ο κ. Σουφλιάς δεν παρανόμησε και προσθέτοντας ότι, όπως σημείωσε ο ίδιος, αξιολόγησε συνολικά ορισμένες πολιτικές συμπεριφορές.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Τσιτουρίδη ο κ. Καραμανλής τις χαρακτήρισε απαράδεκτα μυθεύματα, προσθέτοντας ότι όσο κυβερνά εκείνος δεν συγκυβέρνησαν ούτε τα συμφέροντα ούτε η διαπλοκή. Σε ό,τι αφορά δε την υπόθεση του Βατοπαιδίου σημείωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην αντίδραση της κυβέρνησης και πως ο ίδιος ανέλαβε παλικαρίσια την ευθύνη.

Περιγράφοντας την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι έγινε μια «μεγάλη προσπάθεια συμμαζέματος» τα τελευταία πέντε χρόνια που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το έλλειμμα από 7% το 2004 σε ποσοστό κάτω από 3%.

«Η προσπάθεια θέλει συνέχεια» είπε. «Επιτακτική ανάγκη είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα. Πρέπει τώρα να αποφασίσουμε αν θα πάρουμε όχι σκληρέςαλλά δύσκολες αποφάσειςή αν θα προχωρήσουμε με ανώδυνα μέτρα» σημείωσε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας πως δεν εξήγγειλε πολιτική λιτότητας για να αποχωρήσει με ένα καλό όνομα στην πολιτική αλλά γιατί πιστεύει ότι «τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε».