12 Ιουλίου 2009. Απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος συσκέπτεται με τους στενούς συνεργάτες του. Αντικείμενο της συνάντησης δεν ήταν η πορεία των αστυνομικών ερευνών στην πολύκροτη υπόθεση των απαγωγέων, αλλά η εκτίμηση κινδύνου για το ρήγμα που είχε προκληθεί στα ύφαλα του «γαλάζιου σκάφους» από τη δημοσιοποίηση γνωστών ονομάτων του επιχειρηματικού κόσμου και την περίεργη εμπλοκή υπουργών της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Παυλόπουλος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ως εκείνη την ώρα διοικητή της ΕΥΠ κ. Ι. Κοραντή και του είχε ζητήσει να συναντηθούν αυθημερόν για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο. Την ώρα εκείνη ο κ. Κοραντής βρισκόταν στο Ξυλόκαστρο, όπου είχε πάει να περάσει το Σαββατοκύριακο, έπειτα από το εξαντλητικό υπηρεσιακό ταξίδι που είχε στη μακρινή Ινδία.

Η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται στις 7.30 το βράδυ. Ο κ. Κοραντής, όπως λέγεται, προσήλθε ιδιαίτερα χαρούμενος στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν ήταν παράλογο. Η «αμαρτωλή υπηρεσία» ή πάλαι ποτέ λαομίσητη ΚΥΠ είχε σημειώσει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, επιτυγχάνοντας ισχυρό πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Πίστευε ότι θα δεχθεί τα συγχαρητήρια του υπουργού, αλλά εμβρόντητος τον άκουσε να ζητεί την παραίτησή του.

Παρά τις εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών για την απόφαση αντικατάστασής του, ο κ. Κοραντής δεν πείθεται. Αποσβολωμένος από το αναπάντεχο νέο, επιμένει να μάθει τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν τον κ. Παυλόπουλο στην απομάκρυνσή του. Ο κ. Κοραντής ενημερώνει λεπτομερώς τον κ. Παυλόπουλο για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η ΕΥΠ, αλλά και η ΕΛ.ΑΣ., στην πολύκροτη υπόθεση. Δεν κερδίζει κάτι ο ίδιος, η απόφαση της κυβέρνησης δεν ήταν δυνατόν να αλλάξει, απλώς έχασε κάτι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Βασ. Τσιατούρας.

Μετά τη λήξη της συνάντησης με τον κ. Κοραντή, ο κ. Παυλόπουλος δέχεται στο γραφείο του τον αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, στον οποίο ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης να του εμπιστευθεί τις τύχες της ΕΥΠ. Λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών ζητεί από τον προσωπικό οδηγό του να τον μεταφέρει στο άλλο υπουργικό γραφείο του, στο Αστυνομικό Μέγαρο επί της λεωφόρου Κατεχάκη.

Είναι αργά το βράδυ και η διάθεσή του έχει αλλάξει. Δείχνει ενοχλημένος, κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από το προσωπικό ασφαλείας του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Η ώρα είναι 11.30 το βράδυ και στα χέρια του ο κ. Παυλόπουλος κρατάει το προσχέδιο της ανακοίνωσης που είχαν συντάξει οι συνεργάτες του για την αντικατάσταση του κ. Κοραντή από τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Αφού ρίχνει μια τελευταία ματιά, ζητεί από τους συνεργάτες τους να καλέσουν τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. στο γραφείο του. Ο κ. Τσιατούρας είχε ενημερωθεί νωρίτερα από τους συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών να βρίσκεται στο γραφείο του. Οπερ και εγένετο. Ο κ. Τσιατούρας εμφανώς χαρούμενος, αφού χαιρέτησε τη γραμματεία του υπουργικού γραφείου προσήλθε στα ενδότερα.

Τα όσα επακολούθησαν στον μεταξύ τους διάλογο, δύσκολα μπορούν να αναπαραχθούν. Αν ήταν τηλεοπτικό ρεπορτάζ θα είχε προκαλέσει την παρέμβαση του ΕΣΡ, ενώ οι δριμείες παρατηρήσεις και οι φωνές του υπουργού δύσκολα αποτυπώνονται ακόμη και στο χαρτί μιας εφημερίδας. Σύμφωνα με τις περιγραφές, κατά την έξοδό του ο κ. Τσιατούρας έδειχνε ζαλισμένος από τα επίθετα με τα οποία διάνθιζε τον λόγο του ο κ. Παυλόπουλος, θολωμένος από τις υψηλές συχνότητες στις οποίες εξέπεμψε για πρώτη φορά ο πολιτικός προϊστάμενός του.

Ακόμη και όταν, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2008, ο κ. Παυλόπουλος διαπίστωσε με έκπληξη ότι δεν μπορούσε να φανεί συνεπής στην προσωπική διαβεβαίωση που είχε δώσει στον στρατηγό κ. Ασημ. Γκόλφη ότι θα τοποθετηθεί αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετηθεί επικεφαλής του Αστυνομικού Σώματος ο κ. Τσιατούρας, οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν κλονίστηκαν. Πολύ γρήγορα ο υπουργός Εσωτερικών έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και συνεργάστηκε αρμονικά με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Δηλώσεις με νόημα
«Ο κ. Τσιατούρας δείχνει ευάλωτος»
O κ. Χρ.Μαρκογιαννάκης αντιμετώπισε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. όπως και ο άσπονδος φίλος του κ. Πρ. Παυλόπουλος. Ο αναπληρωτής υπoυργός Εσωτερικών, παρ΄ ότι δοκίμασε πολλές φορές να «φάει» τον κ. Β. Τσιατούρα, δεν τα κατάφερε. Ακόμη και όταν υπήρξαν οι καλύτερες προϋποθέσεις για τον αποκεφαλισμό του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., και ήταν πολλές, ο κ. Μαρκογιαννάκης έβλεπε συνεχώς το κεφάλι του κ. Τσιατούρα στη θέση του. «Οποιος έπεφτε πάνω του, έσπαγε τα μούτρα του» σχολίασε στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Η χρήση του αορίστου στον λόγο του δεν πρέπει να εκληφθεί ως τυχαία. «Αυτή τη φορά τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει, οι συνθήκες μάλλον έχουν μεταβληθεί και ο κ. Τσιατούρας δείχνει ευάλωτος».

Στελέχη του Μεγάρου της Κατεχάκη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μεταβληθούν εκ νέου οι συσχετισμοί δυνάμεων, και ο ορκισμένος εχθρός του κ. Τσιατούρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, να αποτελέσει το αλεξίσφαιρο γιλέκο που θα τον προστατεύσει από τα πυρά του κ. Παυλόπουλου. Ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος μου!