Σε «κρυφτούλι» επιδίδεται η κυβέρνηση στο ζήτημα που ανέκυψε με την αιφνιδιαστική «αλλαγή φρουράς» στην ΕΥΠ επιχειρώντας να καθυστερήσει τις εξηγήσεις που επιτακτικά ζητεί σύσσωμη η αντιπολίτευση να δοθούν στη Βουλή για τους λόγους αφενός της αποπομπής του πρέσβη κ. Ι. Κοραντή και αφετέρου της επιλογής του εισαγγελέα κ. Δ. Παπαγγελόπουλου , ο οποίος βρέθηκε χθες στο στόχαστρο του ΠαΣοΚ και του ΛΑΟΣ.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, αν και προκλήθηκε τέσσερις διαδοχικές φορές από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσή, απέφυγε να προβεί στο παραμικρό σχόλιο. Ακόμη μάλιστα και όταν ο κ. Παπουτσής χαρακτηρίζοντας «φυγά» τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος είχε εν τω μεταξύ αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια να απαντήσει, εκείνος περιορίστηκε να πει ότι «το θέμα της ΕΥΠ δεν συνιστά αρμοδιότητά μου» και «είμαι σίγουρος ότι θα σας δώσει τις σχετικές εξηγήσεις ο κ.Παυλόπουλος». Και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όμως που συνεδρίαζε την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών δεν δεσμεύτηκε για την ενεργοποίηση της διάταξης νόμου που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο και προβλέπει στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικού επί της ΕΥΠ τη δυνατότητα ακρόασης του επικεφαλής της υπηρεσίας. Κατά τη συνεδρίαση αρχικώς ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης και εν συνεχεία οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλης , του ΚΚΕ κ. Αχ. Κανταρτζή και του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδης υπέβαλαν αίτημα για να κληθούν τόσο ο νυν διοικητής όσο και ο προκάτοχός του. Ο κ. Παυλόπουλος περιορίστηκε να εκφράσει τη… χαρά του επειδή ζητείται η εφαρμογή διάταξης που εκείνος εισηγήθηκε στη Βουλή αλλά δεν πήρε θέση για το αν θα υπάρξει ανταπόκριση και κυρίως πότε. Την ίδια ώρα με παρεμβάσεις τους ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Ι. Τραγάκης και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Απ. Σταύρου άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει το προσεχές διάστημα. «Εχουμε πολλά άλλα θέματα να συζητήσουμε» υποστήριξε ο κ. Τραγάκης, ενώ ο κ. Σταύρου είπε ότι θα καλέσει τον κ. Παπαγγελόπουλο- «που δεν ξέρει ακόμη πού είναι τα γραφεία» – αφού πρώτα ενημερωθεί για τα νέα του καθήκοντα, ενώ εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική ακρόασης του κ. Κοραντή.

Νωρίτερα ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος στον νέο διοικητή της ΕΥΠ σχολίασε ότι «από τη δεκαετία του 1950 και την εποχή Γωγούση ουδέποτε άλλοτε υπήρξε πρόσωπο που τοποθετήθηκε σε αυτή την υπηρεσία χωρίς να εμπνέει εμπιστοσύνη στην αντιπολίτευση». Επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος «έχει συνδέσει το όνομά του με εξυπηρετήσεις προς την καθεστηκυία τάξη και όχι προς την εθνική τάξη» αναφερόμενος σε δικαστική έρευνα για τιμολόγια-«μαϊμού» της κατασκευάστριας του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» γερμανικής εταιρείας Ηochtief.

Μεθόδευση που επιχειρεί να χτυπήσει τον ριζοσπαστισμό διαβλέπει πίσω από τις αλλαγές στην ηγεσία της ΕΥΠ ο Περισσός. Οπως επεσήμανε χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η επιλογή νέου διοικητή της ΕΥΠ από τον χώρο της Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει εμπειρία από τις έρευνες για την τρομοκρατία, έγινε για να «υψωθεί στη συνείδηση του λαού ο ρόλος της». Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με το ΚΚΕ, ότι επιχειρείται διασύνδεση ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα, στην τρομοκρατία και στους αντιεξουσιαστές ώστε, όπως είπε η κυρία Παπαρήγα, βάζοντάς τα όλα σε ένα καλάθι να δικαιολογήσουν παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων. Προέβλεψε ότι θα δρομολογηθούν διάφορες αλλαγές, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο δημιουργίας πιο σύγχρονων και πιο αποτελεσματικών μηχανισμών «όχι για να χτυπηθεί το οργανωμένο έγκλημα, που κι εμείς θέλουμε να χτυπηθεί, αλλά για να θεωρείται στη συνείδηση του κόσμου διασυνδεδεμένος ο ριζοσπαστισμός με το οργανωμένο έγκλημα».

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
«Αρμόδιος είναι ο… ο… ο κ. Παυλόπουλος»
Το ψυχρό κλίμα που επικρατεί, μετά και την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΥΠ, στις σχέσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα δημόσιας τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη καταγράφηκε για μία ακόμη φορά χθες. Είχε μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση του κ. Μαρκογιαννάκη με τον βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κρις Μπράιαντ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στην ΕΥΠ, οπότε έδειξε τον προϊστάμενό του, αλλά… ξέχασε προς στιγμήν το όνομά του.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης υποστήριξε πως δεν γνωρίζει τους λόγους της απομάκρυνσης του κ. Ι. Κοραντή, υπενθυμίζοντας ότι δεν ήταν ο ίδιος πολιτικός του προϊστάμενος, αλλά ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος και πρέπει να ερωτηθεί. «Είχα μια πολύ καλή συνεργασία στην τελευταία υπόθεση, από κει και πέρα δεν γνωρίζω κάτι» δήλωσε μόνο για τον κ. Κοραντή και πρόσθεσε αναφερόμενος στην απομάκρυνσή του: «Προφανώς εκείνοι οι λόγοι οι οποίοι εκτίθενται στη δήλωση του κ. Παυλόπουλου είναι και εκείνοι οι οποίοι ισχύουν». Ερωτηθείς αν τα ονόματα των πολιτικών, ανάμεσα στα οποία και το δικό του, τα οποία αναφέρονται στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των μελών του νέου συνδικάτου του εγκλήματος, έπαιξαν ρόλο στην αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ, απάντησε αρνητικά. Πρόσθεσε όμως: «Εκτιμώ, διότι δεν συζητήθηκε καν το θέμα αυτό». Σχετικά με την πορεία των ερευνών για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων ο κ. Μαρκογιαννάκης απέφυγε να απαντήσει για τα στοιχεία που υπάρχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και αν υπήρχαν, δεν θα σας το έλεγα, όμως εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι πως αυτή τη στιγμή μια πολύ σοβαρή υπηρεσίαδουλεύει σοβαρά».