Η Λιθουανία ανήκει στην ομάδα των χωρών που έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2004, ωστόσο οι πολίτες της δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ευρωεκλογές. Πριν από πέντε χρόνια το ποσοστό συμμετοχής ήταν μόλις 48%. Εφέτος ένα από τα βασικά ζητούμενα για το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι να αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για τα συμβαίνοντα στις Βρυξέλλες. Ωστόσο το διακύβευμα των εκλογών αφορά το εσωτερικό πολιτικό τοπίο. Οι κάλπες θα δείξουν πόσο υποχώρησε η δημοφιλία του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Αντριους Κουμπίλιους μετά τη νίκη του στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Το κλίμα χάλασε για το κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την εξαγγελία του προγράμματος λιτότητας στην αρχή του έτους, που είχε στόχο την αντιμετώπιση των δραματικών παρενεργειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Βίλνιους πήραν βίαιη μορφή. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για τις μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού, αλλά τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν η αστυνομία τούς εμπόδισε να εισέλθουν στη Βουλή, με αποτέλεσμα να πέσουν δακρυγόνα και να τραυματιστούν 15 άνθρωποι. Η οικονομία στη χώρα της Βαλτικής αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση από το 1993. Λόγω της διεθνούς κρίσης κατέγραψε συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της κατά 12,6% το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Βασικές πληγές για την οικονομία της Λιθουανίας είναι η κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής και της ζήτησης για εξαγόμενα αγαθά.

Τα παραπάνω καθιστούν δυσχερή τη θέση του πρωθυπουργού Αντριους Κουμπίλιους, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αναμένει

συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10,5% το 2009. «Καλό θα ήταν να δούμε μια πιο συντονισμένη προσέγγιση από την ΕΕ» παραπονέθηκε ο λιθουανός πρωθυπουργός στην αρχή του έτους, βλέποντας την κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο. «Υποφέρουμε όλοι με παρόμοιο τρόπο από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση και ανησυχούμε για τα όσα συμβαίνουν σε Ρωσία και Ουκρανία. Η κατάρρευση μιας εκ των δύο μεγάλων αυτών αγορών θα έχει ιδιαιτέρως αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή» πρόσθεσε αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα και την κοινωνική ένταση που αντιμετώπισε κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα Ενωση της Πατρίδας- Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Κουμπίλιους θα βγει ενισχυμένο από τις ευρωεκλογές. Ο λόγος; Η αδυναμία της αντιπολίτευσης. Οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούνται

από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι η δύναμη των εθνικιστικών κομμάτων θα είναι μειωμένη σε σύγκριση με το 2004.

Και αν οι ευρωεκλογές αφήνουν ασυγκίνητους τους Λιθουανούς, η επιλογή τους για την προεδρία της χώρας είχε ευρωπαϊκό «χρώμα». Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος της Λιθουανίας εκλέγεται απευθείας από το εκλογικό σώμα για πέντε χρόνια και είναι αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας. Στις 17 Μαΐου, νέα πρόεδρος της Λιθουανίας εξελέγη η ευρωπαία επίτροπος επί του προϋπολογισμού Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό 69,04% των ψήφων. Η 53χρονη πρώην υπουργός Οικονομίας της χώρας παρουσιάστηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητη υποψήφια, διακηρύσσοντας τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή και την πάλη κατά των ολιγαρχιών. Η ορκωμοσία της θα γίνει στις 12 Ιουλίου.