Eκατόν πενήντα ένας Ελληνες και Ελληνίδες «κάθησαν» στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τα τελευταία 28 χρόνια που η χώρα μας εκπροσωπείται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η πλειονότητα εξ αυτών μάλιστα- για την ακρίβεια οι 79- θήτευσαν είτε νωρίτερα είτε αργότερα και σε ελάχιστες περιπτώσεις από κοινού και στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 1981, ημερομηνία της επίσημης ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ, πρόδρομο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι 151 έλληνες αντιπρόσωποι μετέσχον σε έξι περιόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τους πρώτους μήνες αμέσως μετά την ένταξη οι πρώτοι 24 έλληνες ευρωβουλευτές (δι)ορίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων που είχε προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του 1977, ενώ οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών ελλήνων αντιπροσώπων έγιναν μαζί με τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1981. Ακολούθησαν ακόμη πέντε εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη της σύνθεσης της ελληνικής ευρωομάδας, οι οποίες διεξήχθησαν, πάντα μήνα Ιούνιο: το 1984, το 1989 μαζί με τις εθνικές εκλογές, το 1994 όπου ο αριθμός των ελλήνων ευρωβουλευτών αυξήθηκε σε 25, το 1999 όπου οι «ελληνικές» έδρες μειώθηκαν ξανά σε 24, καθώς και το 2004, ενώ από τη νέα περίοδο του Ευρωκοινοβουλίου μειώνονται σε 22.

Στις έξι εκλογικές αναμετρήσεις το ΠαΣοΚ πλειοψήφησε τρεις φορές, όσες και η ΝΔ, η οποία, ωστόσο, λόγω της διαφοράς που είχε κατά την πρώτη περίοδο των (δι)ορισμένων ευρωβουλευτών, εμφανίζεται να έχει κατακτήσει περισσότερες έδρες. Η εφαρμογή εξάλλου της απλής αναλογικής στην κατανομή των εδρών για το Ευρωκοινοβούλιο- και μάλιστα στην αρχή χωρίς το όριο του 3% για την εκλογή βουλευτή, που θεσπίστηκε από τις εκλογές του 1994- έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς μικρούς σχηματισμούς να εκλέξουν ευρωβουλευτές.

Ετσι, από τις συνολικά 170 «ελληνικές» έδρες στην Ευρωβουλή η Νέα Δημοκρατία πήρε 70 (56 μέσω εκλογών), το ΠαΣοΚ 63 (59 από εκλογές), το ΚΚΕ 15 (14 από την κάλπη), εννέα ο Συνασπισμός, από δύο το ΚΚΕ Εσωτ., η Πολιτική Ανοιξη, το ΔΗΚΚΙ και το ΚΟΔΗΣΟ (τη μία από την κάλπη) και από μία ο ΛΑΟΣ, το Κόμμα Προοδευτικών, η ΕΠΕΝ, η ΔΗΑΝΑ και η ΕΔΗΚ (την περίοδο πριν από τη διενέργεια των πρώτων εκλογών).

Τις 170 αυτές έδρες κατέλαβαν, όπως προαναφέραμε, 151 πρόσωπα που θήτευσαν για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα στα έδρανα της Ευρωβουλής. Εξ αυτών 61 εξελέγησαν με το ΠαΣοΚ, 57 με τη Νέα Δημοκρατία, 15 με το ΚΚΕ, εκ των οποίων τρεις εξελέγησαν και με τον Συνασπισμό, ο οποίος συνολικά εκπροσωπήθηκε με έξι ευρωβουλευτές. Από τρεις ευρωβουλευτές εξέλεξαν το Κόμμα των Προοδευτικών και η ΕΠΕΝ, από δύο ο ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ Εσωτερικού, η Πολιτική Ανοιξη και το ΔΗΚΚΙ και από έναν η ΕΔΗΚ, η ΔΗΑΝΑ και το ΚΟΔΗΣΟ.