Δύο ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές του 2009, το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε μια θέση πρωτόγνωρη- τουλάχιστον για το διάστημα των τελευταίων εννέα ετών.

Από το 2000 και έπειτα, το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουδέποτε θεωρήθηκε φαβορί εν όψει μιας εκλογικής αναμέτρησης και ποτέ δεν διέθετε σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα, όπως αυτό που έχει παγιωθεί από το φθινόπωρο του 2008- μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Εν αναμονή της σημερινής δημοσιοποίησης των τελευταίων ερευνών κοινής γνώμης πριν από τις ευρωεκλογές, στην Ιπποκράτους είναι φανερό ότι επικρατεί ευφορία και αισιοδοξία.

Αισθητή είναι όμως και η προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αποφευχθούν τα λάθη της τελευταίας στιγμής με (εκ)δηλώσεις αυτής της αισιοδοξίας ή απρόσεκτες αλαζονικές διατυπώσεις για το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας. Πολλοί θυμούνται άλλωστε τα αλλεπάλληλα σοκ που υπέστη το ΠαΣοΚ σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, κατόπιν λανθασμένων εκτιμήσεων και προβλέψεων.

Σύμφωνα με τα μηνύματα που φτάνουν στην Ιπποκράτους από τις μετρήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό του κόμματος και από τις αντίστοιχες των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ζητούμενο δεν φαίνεται να είναι το αν θα αναδειχθεί πρώτο το ΠαΣοΚ, αλλά πρωτίστως με ποια διαφορά. Αναλόγως αυτής της παραμέτρου θα αξιολογηθεί από το επιτελείο του κ. Παπανδρέου και το αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα νομιμοποιήσει την εκτίμηση ότι επίκειται ανατροπή στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Με βάση αυτό θα κριθεί και το πόσο πιεστικά η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητεί εκλογές από την προσεχή Δευτέρα κι έπειτα.

O ταν πάντως ρωτήθηκε σχετικώς ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ως προς το τι μέλλει γενέσθαι από τη Δευτέρα κι έπειτα, απάντησε: «Τη Δευτέρα, δυστυχώς, θα έχουμε την ίδια κυβέρνηση και όσο αυτή η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσίατόσο η χώρα θα υποχωρεί. Το αίτημα αλλαγής θα γίνει πολύ πιο έντονο την επόμενη ημέρα των εκλογών».

Παράλληλα με αυτά θα καταβάλλονται προσπάθειες για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού ως και την τελευταία στιγμή. Υπήρξαν κάποιες ενδείξεις δυσλειτουργίας τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και αυτή είναι μια από τις περιοχές όπου συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον του κεντρικού μηχανισμού, ενώ παράλληλα ικανοποιητικά φαίνεται ότι έχει λειτουργήσει το σκέλος της κινητοποίησης των ετεροδημοτών.

Οι ενδείξεις των ερευνών που διενεργήθηκαν ως χθες το βράδυ, εξακολουθούσαν βάσει πληροφοριών να είναι ενθαρρυντικές για το ΠαΣοΚ και σύμφωνα με στελέχη της Ιπποκράτους φάνηκε πως τις τελευταίες ημέρες επέδρασαν σε σημαντικό βαθμό οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Siemens και οι ατυχείς κυβερνητικοί χειρισμοί σε όλα τα επίπεδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠαΣοΚ επέλεξε ως την τελευταία στιγμή να αποφύγει την οξεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το θέμα των σκανδάλων και ειδικότερα του συγκεκριμένου, καθώς θεωρήθηκε ότι οι κυβερνητικές απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ για τη Ρηγίλλης.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση του Γραμματέα του κόμματος κ. Ι. Ραγκούση, ο οποίος θέλησε να επισημάνει ότι: «παρά τις συνεχείς προκλήσεις της κυβέρνησης, εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στον δρόμο, στον κατήφορο της λασπολογίας, της τεχνητής πόλωσης, της σκανδαλολογίας, που εγκαινίασε ο εκπρόσωπος του κ. Καραμανλή. Μέχρι τέλους θα πορευθούμε με σύνεση και νηφαλιότητα, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού, με μοναδικό μας όπλο την αλήθεια».