Ικανοποίηση επικρατεί στην Ιπποκράτους μετά το προχθεσινό ντιμπέιτ, καθώς οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του σε τηλεοπτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, όμως, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα προτού ανοίξουν οι κάλπες, γνωρίζοντας ότι πολλά θα κριθούν στην τελική ευθεία. Βασικό μέλημα είναι η αποφυγή του λάθους και η παραμονή στη γραμμή της «ασφαλούς» τακτικής που, αν μη τι άλλο, δεν θα διώξει ψηφοφόρους.

Τα ιδανικά σενάρια που χαράσσουν στην Ιπποκράτους φέρνουν τα ποσοστά του κόμματος στην κάλπη της επόμενης Κυριακής στα επίπεδα των εθνικών εκλογών του 2007, δηλαδή κοντά στο 38%. Με βάση πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις, πάντως, θα είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν με κάποιο ποσοστό το οποίο θα πλησιάζει το 36% που είχε συγκεντρώσει η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 1999 (έναντι 32,91% του ΠαΣοΚ). Κάτι χαμηλότερο πιθανότατα θα θεωρηθεί προβληματικό, δεδομένου του διλημματικού και δημοψηφισματικού χαρακτήρα των εκλογών, όπως τον έχει προσδιορίσει το ΠαΣοΚ.

Το βασικό μέλημα των επιτελών και του ιδίου του κ. Παπανδρέου είναι κατ΄ αρχάς και προφανώς η νίκη (η πρώτη από το 2000 και έπειτα) και εν συνεχεία μια ικανοποιητική διαφορά από τη ΝΔ. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, αναμένουν ότι θα υπάρξουν απόπειρες αμφισβήτησης των πολιτικών επιπτώσεων της πιθανολογούμενης νίκης του ΠαΣοΚ, είτε από την κυβέρνηση είτε από μερίδα στελεχών του κόμματος, τα οποία εμμένουν στην ανάγκη εμπέδωσης της πολιτικής ηγεμονίας.

Α υτό για το οποίο ανησυχούν στην Ιπποκράτους είναι το ενδεχόμενο συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η πεποίθηση ότι το ΠαΣοΚ θα είναι πρώτο κόμμα είναι εδραία, όμως αξιοσημείωτες είναι οι παρατηρήσεις κάποιων στελεχών τα οποία τις τελευταίες ημέρες διατυπώνουν γενικότερες εκτιμήσεις ως προς τις εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Μεταξύ αυτών ο κ. Δ. Ρέππας ο οποίος μιλάει με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Παπανδρέου για σενάρια αποδυνάμωσης του δικομματισμού, ή και ο κ. Στ. Λαμπρινίδης ο οποίος προχθές το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου έκανε μία δήλωση που κάποιοι θεώρησαν πως έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Οπως είπε μεταξύ άλλων, οποιοδήποτε αποτέλεσμα με το ΠαΣοΚ νικητή μπορεί να προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

Εν αναμονή της κλιμάκωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης, στο ΠαΣοΚ βρίσκονται πάντως για μία ακόμη φορά με το δάχτυλο στη σκανδάλη και έτοιμοι να σκοπεύσουν κατά εταιρειών δημοσκόπησης, οι οποίες θα θεωρηθεί ότι επιχειρούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη στις λίγες ημέρες που απομένουν ως την 7η Ιουνίου. Με πρωτοβουλία του ΠαΣοΚ και ομόφωνη απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής έχει ήδη αποσταλεί προς όλες τις εταιρείες ερευνών κοινής γνώμης επιστολή με συστάσεις για την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας, ενώ παράλληλα συλλέγονται στοιχεία για την περίπτωση που θα χρειαστεί να δοθούν απαντήσεις.