ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ τα χαρτιά του για την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά την 7η Ιουνίου κλιμακώνει την προεκλογική του εκστρατεία ο Πρωθυπουργός, αποφεύγοντας να εκμυστηρευθεί τις σκέψεις του ακόμη και σε κορυφαίους υπουργούς του. Οπως φάνηκε καθαρά
από την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή, ο κ. Κ. Καραμανλής έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε επώδυνα οικονομικά μέτρα μετά τις ευρωεκλογές, σε μια ύστατη προσπάθειά του να σταθεροποιήσει την οικονομία, ελπίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα του στερήσει τη δυναμική και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται. Ο κ. Καραμανλής
θα αξιοποιήσει και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα του για να ξεφύγει οριστικά από τον κλοιό της σκανδαλολογίας, ενώ ταυτοχρόνως θα διανθίσει την εισπρακτική στρατηγική του με νέες μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες, όπως η τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών που επίσης εξήγγειλε την Παρασκευή.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στη νέα τακτική που ακολουθεί ο κ. Κ. Καραμανλής είναι η ασυνήθιστη μυστικοπάθειά του και η επιλογή του να αποφεύγει πλέον τις συζητήσεις ακόμη και με τους υπουργούς του, τους οποίους έχει ήδη αιφνιδιάσει με τις κινήσεις του τέσσερις φορές μέσα σε δέκα ημέρες!

Τους αιφνιδίασε την περασμένη Παρασκευή, όταν αποφάσισε ξαφνικά να τερματίσει τις εργασίες της Βουλής. Τους αιφνιδίασε ξανά την Τετάρτη, όταν ανακοίνωσε τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ευρωεκλογών, στην οποία συμμετέχουν μόνο τέσσερις υπουργοί και απουσιάζει ολόκληρο το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Τους αιφνιδίασε την Παρασκευή, όταν συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο. Και τους αιφνιδιάζει πάλι σήμερα, ανακοινώνοντας το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, για το οποίο ελάχιστοι έχουν εκ των προτέρων πλήρη γνώση. Με τις κινήσεις αυτές ο κ. Καραμανλής δείχνει ότι έχει επιστρέψει και πάλι στην εποχή που σχεδίαζε και αποφάσιζε μόνος, ενημερώνοντας απλώς λίγο νωρίτερα τα στελέχη που εμπιστεύεται και εκτιμά τις απόψεις τους. Από την κυβέρνηση στον κύκλο εμπιστοσύνης του κ. Καραμανλή βρίσκονται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Γ. Σουφλιάς και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος . Στο Μέγαρο Μαξίμου συνομιλεί ελεύθερα μόνο με τους κκ. Ι.Αγγέλου , Ευ. Αντώναρο, Μ. Δασκαλάκη και Ι. Ανδριανό.

Η τελευταία έκπληξη του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του ήταν όταν ανακοίνωνε ότι συγκαλεί Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς κάποιος να γνωρίζει τι σκοπεύει να πει. Τα κυβερνητικά στελέχη τον παρακολουθούσαν την Παρασκευή με κομμένη την ανάσα να εξηγεί ότι είναι αναγκασμένος να καταφύγει σε νέα οικονομικά μέτρα μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με τον φόβο ανακοίνωσης κάποιας πολιτικής πρωτοβουλίας που δεν γνώριζαν. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Καραμανλής έκανε τους υπουργούς του να αισθάνονται σαν ξένοι στο ίδιο τους το κόμμα.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ήταν για τα περισσότερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ένα βράδυ έντονης αμηχανίας. Ξαφνικά, λίγο μετά τις 9 το βράδυ κι ενώ ανηφόριζαν στη Θεσσαλονίκη, πληροφορήθηκαν ότι ο Πρωθυπουργός τερμάτισε τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής χωρίς να πει τίποτε σε κανέναν ούτε το πρωί της ίδιας ημέρας που βρισκόταν στη Βουλή για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Οπως αποδείχθηκε, ο κ. Καραμανλής είχε ενημερώσει νωρίτερα μόνο τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, την κυρία Μπακογιάννη και τους κκ. Παυλόπουλο και Σιούφα, αφήνοντας όλους τους άλλους στο σκοτάδι, δείχνοντας καθαρά ότι δεν τον ενδιαφέρει η άποψή τους. Την επόμενη ημέρα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ συμφωνούσαν ότι η εποχή της συνδιαχείρισης και της λειτουργίας της διευρυμένης επικοινωνιακής ομάδας που είχε λανσαριστεί μετά την εποχή Ρουσόπουλου αποτελούσε πλέον παρελθόν. Ο κ. Καραμανλής επιστρέφει και πάλι στη λογική «διαίρει και βασίλευε». Απαγορεύθηκαν και πάλι οι πολιτικές συζητήσεις στις συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής και ο κ. Καραμανλής επέστρεψε στη γνώριμη τακτική του «να ακούει χωρίς να μιλάει».

Η διαδικασία κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου ήταν μία ακόμη δοκιμασία για τους υπουργούς και για τα στελέχη της ΝΔ. Οσοι ζήτησαν να συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό για να του υποβάλουν προτάσεις ένιωσαν να τους αγχώνει η σιωπή του όσο τους άκουγε και κανείς δεν μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει τις σκέψεις του ως τα μέσα της εβδομάδας, οπότε άρχισε να αποκαλύπτει τις αποφάσεις του. Με εξαίρεση τον κ. Σουφλιά, την κυρία Μπακογιάννη και τον Γραμματέα του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτη, κανείς άλλος δεν γνώριζε με βεβαιότητα το «νούμερο ένα» του ευρωψηφοδελτίου, αλλά και ποιος είχε οριστικά εξασφαλίσει εισιτήριο για το Στρασβούργο.

Η έκπληξη των υπουργών μεγάλωσε κι άλλο όταν την Τετάρτη ανακοινώθηκε η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ευρωεκλογών, στην οποία συμμετείχαν μόνον οι κκ. Μπακογιάννη, Σουφλιάς και Παυλόπουλος, καθώς και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης , ο οποίος διαμαρτυρήθηκε με έμμεσο τρόπο για τον παραγκωνισμό του κι ο Πρωθυπουργός θέλησε να τον εξευμενίσει.

Από τη σύνθεση της επιτροπής αποκλείστηκαν υπουργοί όπως ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο κ. Αντ. Σαμαράς , αλλά και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου κκ. Γ. Βουλγαράκης και Β. Πολύδωρας, οι οποίοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους και πιθανότατα θα προχωρήσουν στον δικό τους απολογισμό της εκλογικής μάχης των ευρωεκλογών μετά τις 7 Ιουνίου, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κυβερνών κόμμα.