Δύσκολες χαρακτηρίζονται οι ώρες που ζει ο μοναχός πλέον κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης στις Φυλακές του Κορυδαλλού.

Ο κ. Παντελεήμων ήταν επί πολλές δεκαετίες ένας από τους ισχυρότερους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο βενιαμίν του τάγματος «Φωστίνη» γεννήθηκε το 1938 στη Χίο. Εκεί συνδέθηκε με τον πρώην Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα Φωστίνη και ως Μητροπολίτης Καρυστίας συνεργάστηκε με τους Αγγλους και φυγάδευσε δεκάδες αγωνιστές στη Μέση Ανατολή, όπου κατέφυγε και ο ίδιος.

Στη Χίο και από νεαρή ηλικία ο κατά κόσμον Αντώνιος Μπεζενίτης μαγεύτηκε από τον λόγο του πνευματικού του πατέρα. Το 1961 χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1963 χειροτονείται πρεσβύτερος. Τη δεκαετία του 1960 ο κ. Παντελεήμων μετακομίζει στην Αθήνα και διορίζεται διευθυντής του οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας στην Αθήνα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μετακομίζει και πάλι, αυτή τη φορά για το Παρίσι όπου σπουδάζει στο Καθολικό Ινστιτούτο.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1977, εκλέγεται Μητροπολίτης Ζακύνθου έχοντας την υποστήριξη ενός από τα πρώτα πνευματικά παιδιά του Παντελεήμονος Φωστίνη, του μακαριστού Μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα Καρανικόλα.

Τ ο 1994 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ζει εκρηκτικές στιγμές. Η δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας των λεγομένων Ιερωνυμικών Μητροπολιτών, δηλαδή των ιεραρχών που εξελέγησαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Κοτσώνη, αλλά εκδιώχθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, και η σχετική τροπολογία αποκατάστασής τους που κατέθεσε στη Βουλή το 1990 ο κ. Ιωάννης Παλαιοκρασσάς ως υπουργός της οικουμενικής κυβέρνησης του Ξεν. Ζολώτα προκαλεί κραδασμούς.

Ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημος Γκατζιρούλης ζητεί να επιστρέψει στην επαρχία του, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ αρνείται. Η μάχη για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ βρισκόταν στη μεγάλη της ακμή. Ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί την εκλογή στενού του συνεργάτη στη Μητρόπολη, όμως η αντιπολίτευση με τη στήριξη των λεγομένων ιερωνυμικών ιεραρχών που αποκαταστάθηκαν τρία χρόνια πριν προχωρούν στη μετάθεση του κ. Παντελεήμονος από τη Ζάκυνθο στη Μητρόπολη Αττικής. Σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα, ο κ. Παντελεήμων αποκτά φίλους, αλλά και άσπονδους εχθρούς, και μετατρέπεται σ΄ έναν από τους ισχυρότερους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το 2000 θα αρχίσει η μεγάλη του μάχη με τη γυναικεία Μονή Οσίου Εφραίμ. Η άρνησή του να προχωρήσει στην κουρά μοναχών και οι διενέξεις του με την ηγουμένη απασχολούν πολλές φορές τις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου και απαιτούν ακόμη και την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου .

Στα τέλη του 2001 και στις αρχές του 2002 μια σειρά κασετών με ροζ περιεχόμενο κάνουν την εμφάνισή τους και φέρουν ως πρωταγωνιστή τον ίδιο τον ιεράρχη. Ταυτόχρονα κατηγορείται ότι διαθέτει 800 εκατομμύρια δραχμές σε ομόλογα.

Οι υποθέσεις κλείνουν από την Ιερά Σύνοδο, καθώς ο κ. Παντελεήμων χαρακτηρίζει προϊόν φωτομοντάζ τις κασέτες και δηλώνει ότι τα ομόλογα ανήκουν στον ίδιο και στα μέλη της οικογενείας του. Σ τα μέσα του 2005 η Ιεραρχία συγκλονίζεται από σειρά σκανδάλων. Ο κ. Παντελεήμων βρίσκεται στη δίνη των γεγονότων με καταγγελίες ότι διαθέτει υπεράκτια εταιρεία και ότι έπαιρνε χρήματα από τη Μονή Οσίου Εφραίμ. Προ του αδιεξόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του ζητούν να παραιτηθεί.

Ο ίδιος δηλώνει αθώος και σε τηλεοπτική του συνέντευξη δηλώνει ότι είχε τα χρήματα για τα γεράματά του. Απομακρύνεται όμως με απόφαση της Συνόδου για έξι μήνες από τον θρόνο του. Λίγο αργότερα απομακρύνεται οριστικά. Ο μητροπολίτης προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την ίδια ώρα, στα δικαστήρια, οι δικηγόροι της Μονής Οσίου Εφραίμ κατηγορούν τον ιεράρχη για υπεξαίρεση. Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν ο κ. Παντελεήμων καταδικάστηκε δύο φορές για υπεξαίρεση χρημάτων από τη Μονή Οσίου Εφραίμ από την Ποινική Δικαιοσύνη. Ζει έγκλειστος στις Φυλακές Κορυδαλλού. Και ο Αρειος Πάγος στον οποίο προσέφυγε απέρριψε το αίτημα αναίρεσης που κατέθεσε.