Επιχείρηση «νόμος και τάξη» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση η οποία ιδιαίτερα πιεσμένη προχωρεί σε περιστολή των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και κοινωνικής ειρήνης προετοιμάζει, μετά την ποινικοποίηση της κουκούλας, την επαναλειτουργία των καμερών και την επαναξιολόγηση του θεσμού του ασύλου. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις τούς παρέχουν την ευκαιρία που αναζητούσαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα και απλώς χρειάζονται το κατάλληλο επικοινωνιακό περιτύλιγμα προκειμένου η κυβέρνηση να πείσει για τις προθέσεις της.

Στο όνομα της κοινωνικής ειρήνης και της αντιμετώπισης των διαφόρων φαινομένων βίας, τα οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία, η κυβέρνηση επιδίδεται σε «κυνήγι φαντασμάτων» για να ξανακερδίσει, όπως θεωρούν και κορυφαίοι υπουργοί, τον μεσαίο χώρο. Το νέο τρίπτυχο της κυβέρνησης πλέον είναι η ποινικοποίηση της κουκούλας, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η λειτουργία των καμερών στους δρόμους, σε συνδυασμό με την αναβίωση του αυτεπαγγέλτου της ποινικής δίωξης για περιύβριση αρχής- δημοσίου λειτουργού (π.χ. αστυνομικού).

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής έχει δεχθεί εισηγήσεις για το νέο τρίπτυχο και μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα επεισόδια φέρεται να έχει καταλήξει σε αλλαγή πορείας. Η συντηρητική στροφή της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά πλέον και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις και επιχειρηματολογία περί φαλκίδευσης των ατομικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις κινήσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας με πανηγυρικό ύφος ότι το κυβερνών κόμμα υιοθετεί επιτέλους τις προτάσεις του.

Ηπροχθεσινή κίνηση της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να ζητήσει με έμμεσο τρόπο την ενεργοποίηση των καμερών στους δρόμους, θέτοντας το θέμα της αξιοποίησης στο μέλλον των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η τεχνολογία, ήταν η πρώτη ένδειξη ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης επανήλθε πιο έντονα η συζήτηση για τη λήψη και άλλων μέτρων. Η συζήτηση για την επαναλειτουργία των καμερών που ήταν σε ισχύ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων επανέρχεται στο προσκήνιο, όπως και το 2007, μετά την επίθεση με ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Η παρουσία του «Μεγάλου Αδελφού», που είναι πάγια απαίτηση των Αμερικανών τα τελευταία χρόνια, θεωρείται επιβεβλημένη από αρκετούς υπουργούς που επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα.

Εξάλλου η κυβέρνηση έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι κινείται σε μια λογική περιστολής των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και από τις πρώτες κινήσεις της μετά τις εκλογές του 2004 ήταν η με πρωθυπουργική εντολή ψήφιση του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.

Επί του ασύλου ασκείται έντονη πίεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης να γίνει χρήση των διατάξεων του σχετικού νόμου για την άρση, αφού όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη η πλειονότητα των μολότοφ που χρησιμοποιούν οι κουκουλοφόροι παρασκευάζεται στα εργαστήρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Αναφορικά με το θέμα της ποινικοποίησης της κουκούλας υπουργοί και βουλευτές αρχίζουν επικοινωνιακή αντεπίθεση στη βάση της λογικής να κερδίσουν τους «νοικοκυραίους». «Οσοι παρανομούν, όσοι καταστρέφουν, όσοι βανδαλίζουν, όσοι τραυματίζουν πρέπει να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται, είτε φορούν είτε δεν φορούν κουκούλα.Κάποιοι πρέπει να διαλέξουν» τόνισε ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ.Ζαγορίτης και διερωτήθηκε: «Είναι με τους κουκουλοφόρους που παρανομούν ή με τον κόσμο; Είναι με τη νομιμότητα ή όχι;».

O δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης υπογράμμισε σε παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ ότι υπάρχει θέμα με το άσυλο, διότι όπως ανέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο από δύο κυρίως πανεπιστημιακά ιδρύματα γίνονταν οι εξορμήσεις και ο εφοδιασμός. «Από την ΑΣΟΕΕ και το Πολυτεχνείο.Πρέπει να το δούμε το άσυλο στη σωστή του βάση» είπε και έθεσε θέμα για την «ακατάσχετη λαθρομετανάστευση». Στη γραμμή της κυρίας Μπακογιάννη αρχίζουν και κινούνται και άλλοι βουλευτές που διαμορφώνουν κλίμα, όπως ο κ. Ι.Τζαμτζής, ο οποίος δήλωσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 πως «δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού η λειτουργία των καμερών μέσα στην πόλη».