ΡΩΜΗ Και στην Ιταλία χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν με πορείες και καταλήψεις για τις μεταρρυθμίσεις που προσπάθησε να προωθήσει η συντηρητική κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης περιλαμβάνονταν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για την Παιδεία αλλά και στις θέσεις εργασίας τόσο στα σχολεία όσο και στα πανεπιστήμια.

Ο κρατικός προϋπολογισμός που υιοθετήθηκε τον Αύγουστο προέβλεπε μείωση δαπανών στα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, ύψους τουλάχιστον 456 εκατ. ευρώ το 2009, 1,65 δισ. ευρώ το 2010, 2,54 δισ. ευρώ το 2011 και 3,2 δισ. ευρώ το 2012, συνολικώς 7,83 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι μεταρρυθμίσεις προέβλεπαν δραστική μείωση του διδακτικού προσωπικού αλλά και αύξηση στις αποδοχές όσων παραμείνουν. Προέβλεπε ακόμη για τους μαθητές του δημοτικού να έχουν τον ίδιο δάσκαλο και τα πέντε χρόνια και να μην προβιβάζονται αν η διαγωγή τους είναι προβληματική.

Πρότεινε ακόμη την υποχρεωτική επαναφορά της σχολικής ποδιάς. Σύμφωνα με την ιταλική αντιπολίτευση, η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων για τα ερχόμενα τρία χρόνια θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 87.000 θέσεις εργασίας δασκάλων. Ο κ. Μπερλουσκόνι εξόργισε πολλούς με την πρόταση για τη δημιουργία χωριστών σχολικών τάξεων για τα παιδιά των μεταναστών.