«Ενας άνθρωπος γεννιέται με το χάρισμα του leader». Τάδε έφη το βράδυ της 17ης Απριλίου 2005 ο διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού παραρτήματος της Vodafone κ. Γ. Κορωνιάς κατά τη διάρκεια της βράβευσής του ως μάνατζερ της χρονιάς. Στον μικρό λόγο που εκφώνησε μετά την παραλαβή του βραβείου του, ο κ. Κορωνιάς κατέληξε: «Οι τεχνικές διδάσκονται, οι γνώσεις συσσωρεύονται, οι εμπειρίες αποκτώνται, αλλά αυτό που απαιτείται είναι η ψυχή». Περίπου έναν χρόνο ύστερα από αυτή την ευχάριστη – για τον ίδιο – στιγμή, ο κ. Κορωνιάς καλείται να αποδείξει ότι διαθέτει τα απαιτούμενα ψυχικά αποθέματα να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την αποκάλυψη του θέματος των υποκλοπών. Από την πλευρά της εταιρείας του πάντως ο «θεός», όπως τον αποκαλούν στο επαγγελματικό περιβάλλον του, αναβαθμίστηκε, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πίνει τον καφέ του όλο και συχνότερα στις όχθες του Δούναβη, του Βιστούλα ή του Δνείπερου, μακριά από την ασφυκτική και γεμάτη ερωτήματα Αθήνα. H μόνη αρνητική πτυχή στην – από καιρό αναμενόμενη – αναβάθμιση του κ. Κορωνιά είναι ότι το κατασκευασμένο για τη Μεσόγειο κότερο του 55χρονου μάνατζερ είναι ακατάλληλο για τα παγωμένα ποτάμια της Ανατολικής Ευρώπης.


H Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Vodafone για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο κ. Κορωνιάς την περασμένη Τετάρτη – μόλις μία ημέρα προτού μιλήσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών – είναι το τελευταίο σκαλοπάτι που ανέβηκε στην πολυετή καριέρα του.


Ο κ. Κορωνιάς γεννήθηκε πριν από 55 χρόνια και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι, όπου βρίσκεται και η ταβέρνα που διατηρούσε ο πατέρας του. Εξ απαλών ονύχων ήταν πεπεισμένος ότι θα φθάσει – στην κυριολεξία – ψηλά, καθώς το όνειρό του ήταν να γίνει πιλότος. Παρά το γεγονός ότι τελικά το όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα, ο νεαρός και φιλόδοξος Κορωνιάς έμαθε να κατασκευάζει αεροπλάνα. Με εφόδιο το έμβασμα από την προσοδοφόρο ταβέρνα του πατέρα του, ο νεαρός σπούδασε στη Βρετανία ηλεκτρονικός μηχανικός με ειδίκευση στα αεροναυτικά συστήματα.


Σε ηλικία μόλις 28 ετών, το 1979, μπήκε στην ελληνική αγορά εργασίας υψηλής τεχνολογίας. Ξεκίνησε ως μηχανικός μελετών στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (EAB), και μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να γίνει ο διευθυντής του τμήματος Μελετών Ηλεκτρονικών Μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων. Με ιδανική για ένα φιλόδοξο στέλεχος προϋπηρεσία, ο κ. Κορωνιάς εγκατέλειψε την EAB το 1987, οπότε προσελήφθη από την εταιρεία πληροφορικής Ergodata με κεφάλαια και στήριξη της Εμπορικής Τράπεζας. Ο ψηλόσωμος και εντυπωσιακός στην όψη μάνατζερ δεν πέρασε απαρατήρητος από τον κ. Σ. Κόκκαλη, ο οποίος εκείνη την εποχή αναζητούσε στελέχη για την Intracom. Ο κ. Κόκκαλης εκτίμησε τον επαγγελματισμό τού κ. Κορωνιά και σύντομα ο γιος του ταβερνιάρη από το Χαλάνδρι μετατράπηκε σε έναν από τους ιθύνοντες νόες πίσω από την Panafon, την πρώτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, η οποία κατέβαλε το 1991 31 δισεκατομμύρια δραχμές για να πάρει άδεια λειτουργίας. Το 1995 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος και το 2001 ορίστηκε αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, η οποία εν τω μεταξύ μετονομάστηκε σε Vodafone και πέρασε εξ ολοκλήρου στον έλεγχο της βρετανικής πολυεθνικής.


Ως γνήσιος εκπρόσωπος των επαγγελματικά επιτυχημένων της γενιάς του, ο αδρά αμειβόμενος κ. Κορωνιάς έχει προ πολλού αφήσει πίσω του το μικροαστικό παρελθόν του. Με αποδοχές που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ο «θεός» αποτελεί τον πιο ακριβοπληρωμένο έλληνα μάνατζερ. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί με τη δεύτερη σύζυγό του στη Φιλοθέη, έχει χτίσει μια πολυτελή βίλα στη Μύκονο, ενώ διαθέτει και ένα κότερο. Ο ίδιος πάντως, όταν τον ρωτούν για τη Μύκονο, απαντάει ότι δεν έχει ιδιαίτερο «κόλλημα» με το κοσμικό νησί, απλώς υποχωρεί στις επιθυμίες των παιδιών του. H Vodafone έχει εξασφαλίσει και σουίτα στο γήπεδο Καραϊσκάκη, το οποίο πάντως ο κ. Κορωνιάς δεν επισκέπτεται τόσο συχνά όσο θα επιθυμούσε. Συχνότερα ανεβοκατεβαίνει στα αεροπλάνα με τη σύζυγό του, και ταξιδεύει ακόμη και για μία ημέρα στη Λυών ή στο Παρίσι για ένα ρομαντικό δείπνο.


Το προσωπικό «φετίχ» του κ. Κορωνιά είναι τα ρούχα. Φοράει μόνο χειροποίητα παπούτσια και τα βγάζει μόνο για να βάλει τις πανάκριβες Hermès παντόφλες του. Καπνίζει συνήθως ένα πούρο, αν και δεν είναι φανατικός καπνιστής. Κύριο χόμπι του είναι το τένις, το οποίο απολαμβάνει το καλοκαίρι στο ιδιωτικό γήπεδο που έχει κατασκευάσει στη Μύκονο. Από τους διάσημους αντιπάλους τού κ. Κορωνιά στο τένις υπήρξε κατά καιρούς και ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Alpha κ. N. Χατζηνικολάου. Είναι λάτρης της μουσικής και στο γραφείο του έχει εγκαταστήσει μηχανήματα τύπου High End, ό,τι τελειότερο κυκλοφορεί στην αγορά ηχοσυστημάτων.


Ο χαρακτήρας του κ. Κορωνιά δεν ξεφεύγει από τα πρότυπα του επιτυχημένου μάνατζερ. Ελέγχει διακριτικά αλλά στιβαρά την εταιρεία του, χωρίς να εμφανίζεται και να διαφημίζει τον εαυτό του προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εμφανίζεται μόνο στα μεγάλα γεγονότα της Vodafone και ακόμη και τότε είναι λακωνικός, αλλά με χιουμοριστική διάθεση επί μονίμου βάσεως.