«O κ. Λινός να μάθει να κάνει καλά τη δουλειά του»


ΣΕ MIA ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ φορτισμένη στιγμή, λίγο μετά την τελετή αποχαιρετισμού του στην αίθουσα τελετών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «Το Βήμα» συνάντησε το πρόσωπο της εβδομάδας: τον παραιτηθέντα υφυπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Ο εκ Χανίων ορμώμενος βουλευτής δηλώνει ότι τον παγίδευσε μια δημοσιογράφος από την Κρήτη με την οποία έχει πολιτικές και προσωπικές διαφορές και ήταν αυτή που εκμεταλλεύθηκε την αφέλεια του πρώην συνεργάτη του ο οποίος δημοσιοποίησε τους βαρείς χαρακτηρισμούς του κατά του κ. Λινού υποστηρίζοντας ότι εκθέτει τη Δικαιοσύνη.


Επί της ουσίας πάντως κλιμακώνει την επίθεσή του κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, περιγράφει όλο το παρασκήνιο της νύχτας που οδήγησε στην παραίτησή του και δηλώνει ότι στο πρόσωπο του Γ. Βουλγαράκη βλέπει τον πολιτικό που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή.





– Κύριε Μαρκογιαννάκη,
κατέστητε το πρόσωπο των ημερών για μια ύβρι, ένα ψέμα και μια παραίτηση. Κατ’ αρχάς εξακολουθείτε να επιμένετε ότι δεν επρόκειτο για κομματική εκδήλωση και ότι σας υπέκλεψαν όταν είπατε όσα είπατε για τον κ. Λινό;


«Είναι σαφές ότι δεν επρόκειτο για κομματική εκδήλωση. Οι κομματικές εκδηλώσεις ανακοινώνονται στον Τύπο, στέλνονται προσκλήσεις, υπάρχει ευρεία δημοσιότητα. Εγώ απλώς είχα βγάλει δελτίο Τύπου με το πρόγραμμα επισκέψεών μου στην περιοχή. Κάποιοι άρχισαν να μου ζητούν ρουσφέτια και τους είπα ότι θα τους συναντήσω την επομένη των Φώτων. Πράγματι πήγα στο γραφείο της τοπικής επιτροπής και έκανα τα ραντεβού με τους πολίτες. Κάποια στιγμή με καλούν να κόψω μια μικρή πίτα, για το καλό… Βγαίνω έξω και βλέπω συγκεντρωμένα περίπου 10 άτομα. Εκοψα την πίτα και έμεινα για ένα δίλεπτο-τρίλεπτο ώστε να τους ευχηθώ. Στη ροή του λόγου μου μίλησα και για τον κ. Λινό. Οπως αντιλαμβάνεστε, αν τους έλεγα ότι ο κ. Λινός λειτουργεί αντιδικονομικώς, δεν θα με καταλάβαινε κανείς. Είπα τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν για τον κ. Λινό αλλά, σας το λέω ειλικρινά, συνειδητοποίησα ό,τι τους είπα όταν άκουσα το ηχητικό που βγήκε στα κανάλια.


Ως τότε, αν μου λέγατε τις λέξεις που χρησιμοποίησα, θα σας έλεγα «είστε λάθος, δεν το είπα». Ηταν μια ιδιωτική συνάθροιση φίλων και σε αυτή τη συνάντηση προφανώς χωρίς να το καταλάβω βρέθηκε ο Ξεκουκουλωτάκης. Λίγο αργότερα ήρθε, με βρήκε και μου λέει: «Κύριε υπουργέ, αυτά που είπαμε μέσα είναι ανακοινώσιμα;». H απάντησή μου ήταν: «Τι λες, ρε Χάρη; Λέγονται αυτά τα πράγματα;». Είχα πράγματι τότε κατά νου να κάνω μια δήλωση για τον Λινό αλλά φυσικά πιο ήπια και ανώδυνη. Του λέω: «Αν θέλω να κάνω εγώ δήλωση για τον Λινό, θα την κάνω στην κάμερα», τότε όμως είχα αποκλείσει τα κανάλια, τους είχα πει να μην έλθουν.


Για να τον αποζημιώσω επειδή δεν είχε πληροφορηθεί ότι δεν θα έχω δημοσιογράφους βγήκα έξω στη συνέχεια και του έκανα μια δήλωση για δική του χρήση, όπου και του έλεγα ότι, κατά τη συνήθειά μου να είμαι κοντά στον λαό, προτιμώ να έρθω εγώ κοντά τους, να ακούσω τα προβλήματά τους.


Για να καταλάβετε το πόσο άδολα λειτούργησα, την Τρίτη το πρωί με πήρε τηλέφωνο από τα Χανιά ο Γιώργος Κωκουράκης, διευθυντής του τοπικού καναλιού, και μου λέει: «Με πήρε ο Τριανταφυλλόπουλος και με ρώτησε αν έχω τη δήλωση που έκανες για τον Λινό. Εκανες καμιά δήλωση για τον Λινό;». Και του απαντάω: «Οχι, ρε! Εγώ δεν έχω κάνει καμία δήλωση για τον Λινό!». Φανταστείτε ότι και το βράδυ κατά τις 8 παρά που με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι θα με βγάλει στο δελτίο του Alpha ο Χατζηνικολάου έπεσα από τα σύννεφα. Ρώτησα «τι θα με βγάλετε να λέω; » και μου απαντούν ότι είναι για κάτι που έχει σχέση με τον Λινό. Μα δεν είχα πει τίποτε για τον Λινό! Σας λέω, τρελάθηκα. Εκατσα σε μια τηλεόραση την ώρα που ξεκίνησε το δελτίο, άκουσα αυτά τα πράγματα και έκανα μια παρέμβαση στον ANT1. Ελεγαν ότι σε συνεστίαση την οποία διοργάνωσε η κομματική οργάνωση της ΝΔ μιλώντας είπα αυτά τα πράγματα. Απάντησα ότι ποτέ δεν έγινε συνεστίαση της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, ως εκ τούτου δεν έχω πει τίποτε απολύτως απ’ όλα αυτά. Προσέξτε, σας το είπα και πριν, ως εκείνη τη στιγμή δεν θυμόμουν τις λέξεις που είχα πει στο δωμάτιο με τους πέντε-δέκα ανθρώπους αυτούς. Οταν άκουσα το ηχητικό, τότε συνειδητοποίησα τι είχε γίνει. Αλλά, επαναλαμβάνω και τώρα, όσα λέγονται σε ιδιωτικό χώρο μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι δεν αποτελούν συνάθροιση δεν δημοσιοποιούνται. Δηλαδή, αν εγώ ήμουν χθες το βράδυ σε ένα σπίτι με μια παρέα δέκα ανθρώπων και κάποιος έβριζε κάποιον, αυτό έπρεπε να δημοσιοποιηθεί;».


– Από όσα λέτε προκύπτει ότι και σε κομματικό χώρο ήσασταν και κάποιας μορφής κομματική συνάθροιση γινόταν και το κασετόφωνο του δημοσιογράφου είχατε δει. Τελικώς και επί της ουσίας ποια είναι η γνώμη σας για τον κ. Λινό;


«Κάνοντας την αυτοκριτική μου λέω ότι παρασύρθηκα. Δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσω αυτές τις εκφράσεις. Καταλογίζω όμως μεγάλη ευθύνη στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για τα προβλήματα τα οποία έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με τη διαφθορά και το παραδικαστικό κύκλωμα. H ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν έκανε σωστά τη δουλειά της, κύριε Ευαγγελάτε. Γιατί, αν την έκανε, δεν θα τα είχαμε όλα αυτά».


– Αυτό που λέτε ακούγεται λογικό αλλά σίγουρα δεν αφορά τον κ. Λινό γιατί όλοι ομολογούν ότι και με τη δική του συμβολή η κάθαρση προχωρεί ταχύτατα. H κοινωνία τού δίνει συγχαρητήρια. Το ίδιο πράττει και ο υπουργός Δικαιοσύνης.


«Ο κ. Λινός, μέσω του Αρείου Πάγου, ήταν και αυτός μέρος της ηγεσίας της Δικαιοσύνης επί σειρά ετών. Δεν είναι χθεσινός. Και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν – και το λένε οι ίδιοι οι δικαστές – ότι υπήρχαν πολλές καταγγελίες τις οποίες παρέβλεπαν. Υπήρχαν καταγγελίες όπου ζητούσαν δικηγορικοί σύλλογοι μεταθέσεις δικαστών και δεν γινόταν τίποτε. Υπήρχαν καταγγελίες πολιτών ότι κάτι σάπιο υπάρχει και πως αδικήθηκαν κατάφωρα, δεν ερευνήθηκαν όμως ποτέ… Υπήρχαν δικαστές που υπηρετούσαν 20 χρόνια στο ίδιο Πρωτοδικείο.


Εγώ δεν έκανα κριτική για το ήθος του κ. Λινού. Για μένα ο κ. Λινός κάνει δικονομικώς προπετείς και λανθασμένες ενέργειες. Πρώτα από όλα, όμως, θα ήθελα να σας πω ότι ο εισαγγελέας και ο δικαστής ό,τι κάνουν δεν το δημοσιοποιούν. H Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη από προβολή, δεν έχει ανάγκη από δελτία Τύπου και από διαρροές. H Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της αθόρυβα, χωρίς να γνωρίζει Δεξιά ή Αριστερά, χωρίς να βγαίνει προς τα έξω, χωρίς πολλές φανφάρες. Είναι σημαντικό θέμα αυτό για μένα – το θεωρώ απαράδεκτο. Δεν προλαβαίνει ο κ. Λινός να κάνει τίποτε και αμέσως έχει διαρρεύσει το θέμα».


– Και λέτε ότι φταίει ο κ. Λινός για τις διαρροές; Εχετε αποδείξεις γι’ αυτό;


«Αν ήθελε να μη διαρρέουν, δεν θα διέρρεαν. Επίσης έχω την περίπτωση, την πρόσφατη, όπου διέταξε εκταφή του δοκίμου που φέρεται ως αυτοκτονήσας προκειμένου να γίνει νέα νεκροτομή για να ερευνηθεί αν όντως έκαναν καλά τη δουλειά τους οι προηγούμενοι δικαστές. H ιεραρχία όμως της εισαγγελικής δομής των στρατοδικείων δεν υπάγεται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου το πολύ πολύ στο πλαίσιο μιας συναδελφικής – εντός εισαγωγικών – αλληλεγγύης, να επικοινωνήσει με τον συνάδελφό του τον εισαγγελέα, τον προϊστάμενο της Στρατιωτικής Εισαγγελίας, και να του απευθύνει μια προτροπή. Τίποτε περισσότερο δεν έχει δικαίωμα να κάνει».


– Αυτό είναι το πρόβλημά σας; Ο κ. Λινός δείχνει μια κοινωνική ευαισθησία, που μάλιστα δεν είναι επιλεκτική. Αυτό η κοινωνία το έχει ανάγκη. Μήπως λοιπόν εκείνο που πραγματικά σας ενοχλεί είναι ότι σε δύο υποθέσεις όπου το πρώην υπουργείο σας είναι έκθετο, αυτή του Ρώσου και αυτή των Πακιστανών, διέταξε έρευνα;


«Πολύ με ενόχλησε ειδικά η υπόθεση με τον Ρώσο. Θα σας πω το γιατί. Με ενόχλησε όχι γιατί ο εισαγγελεύς θέλησε και είπε να γίνει μεγαλύτερη έρευνα αλλά γιατί έπρεπε να γίνει μικρότερη έρευνα – και θα σας πω αμέσως το γιατί. Στην προκαταρκτική εξέταση που ζήτησε ο κ. Λινός και μεγάλες παρεμβάσεις γίνονται και κυρίως οι καταθέσεις των υπόπτων τίθενται στη συνέχεια στο αρχείο. Δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος της δικογραφίας.


Πώς λοιπόν ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δίνει εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης όταν ακόμη και ο φοιτητής της Νομικής γνωρίζει ότι όταν έχουμε δύο συμβάντα – και ιδιαίτερα θανάτου – αυτεπαγγέλτως αρχίζει η διενέργεια προανάκρισης, κατά το άρθρο 243, παράγραφος 2; Λάθος…».





– H αίσθηση που απεκόμισε η κοινωνία είναι ότι η παρέμβαση του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού είχε στόχο να δείξει πως τίποτε δεν πρέπει να συγκαλυφθεί.
Επιπλέον ο κ. Λινός, εμπλεκόμενος ο ίδιος στην έρευνα, ανέλαβε και προσωπική ευθύνη. Αυτό είναι προς τιμήν του. Και μπορεί να ενοχλήσει μόνο κάποιους που φοβούνται την έρευνα.


«Να μάθει να κάνει καλά τη δουλειά του… Να μην εκθέτει τη Δικαιοσύνη και τον νομικό κόσμο, γιατί εγώ τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον θέλω να γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τους νόμους και να μην εκτίθεται στους υφισταμένους του. Εγώ έχω δεχθεί πεντακόσια τηλέφωνα από εισαγγελείς αυτές τις ημέρες που λένε «μπράβο, γεια στο στόμα σου, που βρέθηκε επιτέλους ένας άνθρωπος να του βάλει γυαλιά αυτού του κυρίου που δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς». Να σας πω και κάτι άλλο; H άλλη κίνηση που έκανε και έδωσε εντολή να ξανανοίξει ο φάκελος στην Κέρκυρα για τον θάνατο της γυναίκας… Ηταν λάθος αυτό που έκανε και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το πήρε μετά πίσω – γιατί το πήρε πίσω. Αλλά και αν ακόμη δεχθούμε ότι δεν είχε δώσει την εντολή, είναι όμως γεγονός ότι αυτό είχε δημοσιοποιηθεί από τους πάντες, το έλεγαν τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις, οπότε εγώ είχα αυτό στο μυαλό μου εκείνη την ώρα που έκανα την κριτική μου, για την οποία και τελικά παραιτήθηκα».


– Μα τι λέτε; Αφού δήλωσε ότι ποτέ δεν έδωσε τέτοια εντολή.


«Μετά… Την ώρα που εγώ είπα αυτά δεν την είχε βγάλει. Μετά έκανε πίσω γιατί είδε την γκάφα του, είμαι βέβαιος γι’ αυτό… Μα είναι ποτέ δυνατόν, όταν έχουμε ανάκριση για ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί για ανθρωποκτονία και που ασκείται για την πράξη, όχι για το πρόσωπο… Τι και αν πέθανε ο Ρώσος, η ανάκριση συνεχίζεται για ηθικούς αυτουργούς, για συνεργούς, για οτιδήποτε άλλο… Είναι ποτέ δυνατόν εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου να δίνει τέτοιου είδους παραγγελίες; Και να σας πω και κάτι άλλο, κύριε Ευαγγελάτε; Εμένα συνάδελφοί σας έρχονται και μου λένε ότι έχουν μπει στο γραφείο του εισαγγελέως και βρίσκουν μέσα επιλεκτικά συγκεκριμένους συναδέλφους σας, οι οποίοι συναγελάζονται με τον εισαγγελέα και συζητούν μαζί του».


– Ποιους εννοείτε; Θα πρέπει να είστε σαφής, να πείτε και ονόματα…


«Οχι, δεν μπορώ να το κάνω».


– Τότε αυτό μπορεί να θεωρηθεί λάσπη.


«Δεν ξέρω… Μην επιμένετε, δεν μπορώ να πω κάτι που δεν θα μπορώ να αποδείξω. Γιατί δεν πρόκειται να έλθουν οι συνάδελφοί σας που μου το είπαν, που τους είδαν, για να το επιβεβαιώσουν».


– Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι μπορεί να υπάρχει εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του αδελφού σας στα Χανιά με το παραδικαστικό κύκλωμα.


«Αυτά, όπως και άλλα παρόμοια, τα διακινεί ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, που έχει γίνει ο προσωπικός μου Ιαβέρης. Εχουμε προηγούμενα και με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να με εξευτελίσει. Τα έχω πει αναλυτικά πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες».


– Ο δημοσιογράφος, κύριε υπουργέ, προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του. Και όταν ο πολιτικός δεν έχει τίποτε να κρύψει, δεν έχει λόγους να αισθάνεται διωκόμενος. Ο αδελφός σας έχει κάποιας μορφής συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα;


«Ούτε ξέρει ο άνθρωπος τίποτε ούτε έχει καμιά σχέση. Και αν οποιοσδήποτε ισχυριστεί το αντίθετο, θα του κάνω αγωγή και να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος».