«Η δήθεν νέα ημέρα θα είναι συνέχεια της προηγούμενης –διατήρηση των μνημονιακών νόμων, νέα μέτρα, αυστηρή εποπτεία, ματωμένα πλεονάσματα» δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας για την έξοδο από το Μνημόνιο. Ενώ σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, κάνει λόγο για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος» και καταλογίζει στον Πρωθυπουργό ότι κατέφυγε στην ανάληψη της ευθύνης και στις αποπομπές υπηρεσιακών στελεχών «για να εκτονώσει τη λαϊκή οργή και αφού πρώτα απέτυχε παταγωδώς η γραμμή του «τα κάναμε όλα καλά»». Θεωρεί δε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι «στάχτη στα μάτια» και υπογραμμίζει ότι «οι κυβερνήσεις κρίνονται από το ποια μέτρα παίρνουν για να αποφεύγονται τέτοιες καταστροφές και όχι από τους χειρισμούς που κάνουν «κατόπιν εορτής», μόνο και μόνο για να διαχειριστούν τα αδιέξοδα της πολιτικής τους». Οσον αφορά την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, προειδοποιεί πως είναι «επικίνδυνος εφησυχασμός να λέγεται ότι το θετικό αυτό γεγονός οδηγεί σε αλλαγή σκηνικού».

Η τραγωδία στο Μάτι ξεδίπλωσε όχι μόνο διαχειριστικές ευθύνες αλλά και πολιτικές, τόσο για τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, όσο και για τη μη αντιμετώπιση των χρόνιων στρεβλώσεων και παρανομιών (αυθαίρετα, δασοπροστασία κ.λπ.). Τι έφταιξε τελικά;
«Αυτό που ονομάζετε «στρεβλώσεις» δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνειδητή πολιτική της υποβάθμισης και των τεράστιων ελλείψεων στους τομείς της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων, της εμπορευματοποίησης της γης. Αυτή την πολιτική ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία, στις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΚΚΕ, διαβεβαίωνε ότι «όλα είναι υπό έλεγχο». Αυτό που συνέβη ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος».
Δεν σας καλύπτουν η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και οι παραιτήσεις που υπήρξαν;
«Ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην ανάληψη της ευθύνης και στις αποπομπές υπηρεσιακών στελεχών, για να εκτονώσει τη λαϊκή οργή και αφού πρώτα απέτυχε παταγωδώς η γραμμή του «τα κάναμε όλα καλά». Και πάλι όμως, επεδίωξαν να αποπροσανατολίσουν από τη βασική ευθύνη τους, εντοπίζοντας το πρόβλημα στο ότι δήθεν «δεν πρόλαβαν να αλλάξουν πράγματα», όταν επί τρία χρόνια συνέχιζαν πιστά και επέκτειναν την εγκληματική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων στους τομείς που προανέφερα».
Τι έπρεπε να κάνει κατά τη γνώμη σας ο κ. Τσίπρας;
«Οι κυβερνήσεις κρίνονται από το ποια μέτρα παίρνουν για να αποφεύγονται τέτοιες καταστροφές και όχι από τους χειρισμούς που κάνουν «κατόπιν εορτής», μόνο και μόνο για να διαχειριστούν τα αδιέξοδα της πολιτικής τους».
Πώς κρίνετε τα μέτρα που έλαβε έστω και εκ των υστέρων η κυβέρνηση (αποζημιώσεις, πολιτική προστασία κ.λπ.);
«Είναι στάχτη στα μάτια. Δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις ανάγκες που υπάρχουν, στα αιτήματα των ίδιων των πυρόπληκτων για πλήρη αποκατάσταση, για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους. Αφήστε που κάποιες από τις εξαγγελίες είτε είναι σε εντελώς αρνητική κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα το δήθεν νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας που ουσιαστικά μετατοπίζει την ευθύνη από την ολοκληρωμένη δομή του κρατικού μηχανισμού στο όνομα του εθελοντισμού, είτε έχουν καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα, όπως το «κυνήγι» των αυθαιρέτων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα απώλεσε τα τελευταία χρόνια αθροιστικά πάνω από 1 δισ. ευρώ, καταλαβαίνει τι αντιπροσωπεύουν τα 500 εκατομμύρια που εξήγγειλε, για όλο τον νέο φορέα, που συμπεριλαμβάνει νευραλγικές υπηρεσίες με τεράστιες ελλείψεις, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ κ.λπ.».
Εσείς τι προτείνετε για να μη συμβεί ποτέ ξανά μια τέτοια καταστροφή;
«Για να μη μας χαρακτηρίσει κανένας ως «μετά Χριστόν προφήτες», σας παραπέμπω στα υλικά της ημερίδας που διοργάνωσε το ΚΚΕ τον περασμένο Μάη, με τη συμμετοχή επιστημόνων και άλλων ειδικών, για τα ζητήματα της δασοπροστασίας, της πυρόσβεσης, της πολιτικής προστασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ομως όλα αυτά προϋποθέτουν τη λαϊκή διεκδίκηση, απαιτούν έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου στο επίκεντρο θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι το κέρδος».
Πιστεύετε ότι οι αυθαίρετες κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως;
«Πιστεύουμε ότι πρέπει με ευθύνη του κράτους να ικανοποιηθούν οι στεγαστικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών της περιοχής, με σύγχρονους όρους δόμησης και προστασίας. Αυτό δεν σημαίνει αποζημίωση της αυθαιρεσίας. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που μιλάμε για μια περιοχή που είναι οικισμός εδώ και δεκαετίες, με νόμιμα τα περισσότερα σπίτια. Πάντως όλη αυτή η συζήτηση γύρω από τα αυθαίρετα έχει στοιχεία υποκρισίας, για να κρυφτούν οι κυβερνητικές ευθύνες. Γιατί αυτοί που κάνουν σημαία τους τα αυθαίρετα είναι οι ίδιοι που έφεραν νόμους τακτοποίησης των αυθαιρέτων, που θεσμοθετούν τη νόμιμη ασυδοσία με την παράδοση δασών και αιγιαλών σε μεγάλα συμφέροντα, που νομοθέτησαν τις «οικιστικές πυκνώσεις» εντός δασικών εκτάσεων. Οταν λοιπόν είναι να εισπράξει το κράτος χαράτσια, δεν έχουν πρόβλημα με τα «αυθαίρετα», όταν είναι να προστατευτεί αυτός ο κόσμος με έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, τότε ανακαλύπτουν την άναρχη δόμηση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ