Θα καταψηφίσει η ΝΔ, σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος Μ. Βορίδη, το σύνολο των διατάξεων για το εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση. Αργότερα, πάντως, διευκρίνισε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια σχετικά με την τροπολογία για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Α’ Αθηνών και Αττικής.
Ένα θέμα για το οποίο μεταξύ των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι μπορεί και να την στήριζαν τελικά, καθώς αποτελούσε πάγια θέση του προέδρου του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη.
Όμως η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ότι εντός του 2018 θα ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, δεν φαίνεται να έπεισε την ΝΔ η οποία ζητούσε εξ αρχής να έρθουν όλα «πακέτο» για να τα ψηφίσει. «Θέλετε την κατάτμηση και εν συνεχεία να πάνε στις καλένδες τα υπόλοιπα», είπε χαρακτηριστικά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Βορίδης, τονίζοντας ότι η επιτροπή που προβλέπεται σε άλλη τροπολογία του ΥΠΕΣ προκειμένου να μελετήσει όλες τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Μάλιστα είπε ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Σκουρλέτη είναι «στάχτη στα μάτια μας». «Ελάτε να νομοθετήσουμε μαζί την ψήφο του εξωτερικού», είπε ο κ. Βορίδης υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του είχε υποβάλλει σχετική πρόταση νόμου το 2016 και το 2018, η οποία ακόμα δεν έχει συζητηθεί. «Τρεισήμισι χρόνια δεν το έχετε αγγίξει, Η πρόταση που κατατέθηκε ήταν η πρόταση που είχε ετοιμαστεί στο ΥΠΕΣ και ήταν έτοιμη όταν μας ρίξατε», είπε, δηλώνοντας ότι «η ΝΔ θα καταψηφίσει το σύνολο των διατάξεων για το εκλογικό σύστημα», ενώ επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα για την Ολομέλεια.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε δεσμευτεί μια ημέρα πριν στην ίδια επιτροπή ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού «θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή μέσα στο 2018», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να συσχετίζεται με το θέμα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών», για το οποίο κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να καταλάβει κάτι που είναι υπερώριμο να το υποστηρίξει και να πάμε με πάνω από 200 ψήφους ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές». Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει «ανακριβές και παραπλανητικό το ότι παραπέμπουμε το θέμα στις καλένδες» και τόνισε ότι με την σχετική τροπολογία που κατατέθηκε για την συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα, η κυβέρνηση δεσμεύεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο διάστημα πέντε μηνών «να δώσει απάντηση σε ένα ζήτημα που επιβάλλεται να δώσουμε απάντηση».

Σκουρλέτης: Ξεκαθαρίστε την θέση σας

«Έχουν δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα αυτοί που έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, να βρεθεί ένας τρόπος, μια ασφαλής και σύννομη μέθοδος να εκφράζονται», είχε πει ο κ. Σκουρλέτης. Πάντως από τα λεγόμενα του κ. Βορίδη, συμπέρανε ότι «στην ΝΔ πρέπει να μαίνεται εμφύλιος», όπως είπε, σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε, αρχικά η ΝΔ εμφανίστηκε αρνητική, ενδιάμεσα είπε ότι το βλέπει και τώρα αναδιπλώνεται: «Το καταλαβαίνω ότι οι βαρονίες είναι εκεί, εκτός αν θέλετε να αφήσετε το πλεονέκτημα της δεύτερης σκέψης για την Ολομέλεια», σημείωσε. Και τόνισε ότι το θέμα της κατάτμησης «είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εξυγίανση και την σχέση του πολίτη με τον πολιτικό». «Να μας ξεκαθαρίσετε τι λέτε. Υιοθετείτε το κρυφτούλι. Ξαναφέρνετε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού εκ του ασφαλούς, διότι η επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα θα συγκροτηθεί και θα έχουμε πρόταση σε πέντε μήνες», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης, κατηγορώντας την ΝΔ ότι συσχετίζει τα δυο θέματα για να υπεκφύγει. «Έχουμε άλλες δυο μέρες πρέπει να το ξανασκεφτείτε», συνέστησε.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι επιφυλακτικός έναντι της κατάτμησης εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης λέγοντας ότι δεν κατανοεί την πρεμούρα της κυβέρνησης να το φέρει τώρα και όχι μαζί με την ψήφο των αποδήμων. «Το λογικό είναι να πάρετε πίσω την τροπολογία και όταν θα έρθει η πρόταση για τους Έλληνες του εξωτερικού, έρχεστε και μαζί με τη ΝΔ, πιάνουμε τις 200 ψήφους», είπε, ενώ διαμαρτυρήθηκε διότι σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης, με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σπάει η διαπλοκή. «Δηλαδή εμείς που εκλεγόμαστε στην Β’ Αθηνών είμαστε διαπλεκόμενοι;», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.
Το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» ψηφίστηκε στην επιτροπή κατά πλειοψηφία. Η ΝΔ καταψήφισε τα άρθρα περί απλής αναλογικής και επιφυλάχθηκε για την κατάτμηση των περιφερειών. Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκαν και οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ οι οποίοι δια του Π. Καμμένου έχουν διαφωνήσει με το πλαφόν εισόδου 3%, ενώ επιφυλάχθηκαν ΔΗΣΥ και Ποτάμι τα οποία, πάντως, βλέπουν θετικά την κατάτμηση. Υπέρ της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, τάχθηκε το ΚΚΕ, το οποίο όμως διαφωνεί με την κατάτμηση, όπως και η Ένωση Κεντρώων.