Το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Τρίτη μετά την επίσκεψη του γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας έδινε μια μικρή μόνο γεύση για το τι θα επακολουθήσει στο σκληρό πόκερ που παίζεται για την επόμενη μέρα των συντάξεων αλλά και για τις εκλογές που φαίνονται πλέον στον ορίζοντα.
«Συνέστησα στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες των Ελλήνων. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση για το προσεχές διάστημα».
Για τους παρισταμένους, οι 42 αυτές λέξεις έκρυβαν πολλά… Εκρυβαν την πιο σκληρή ίσως αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς που βρίσκονται σε διαφορετικά στρατόπεδα.
Τον κεντροδεξιό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα διεκδικήσει στις επερχόμενες εκλογές την πρωθυπουργία στην Ελλάδα, και τον κεντροαριστερό Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ασφαλώς έχει πολιτικές βλέψεις στην ευρωπαϊκή σκηνή από τη στιγμή που ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος.
Η συνάντηση, όπως λένε διασταυρωμένες πληροφορίες, παρότι ξεκίνησε με τις ευχές του κ. Μητσοτάκη για τον νεογέννητο γιο του, αμέσως μετά εξελίχθηκε σε σφοδρή σύγκρουση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μόλις κάθισαν στο μακρόστενο τραπέζι του γραφείου του μπήκε αμέσως στο καυτό θέμα. Ζήτησε εξηγήσεις από τον γάλλο επίτροπο για τις δηλώσεις του περί τέλους των μνημονίων και για το παράθυρο που άνοιξε να μην περικοπούν οι συντάξεις, θεωρώντας ότι είναι φιλικές προς την κυβέρνηση και ότι συνιστούν παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Στην Πειραιώς

Ο κ. Μοσκοβισί ευρισκόμενος ακριβώς απέναντι από τον κ. Μητσοτάκη, στη μέση του τραπεζιού, του είπε: «Πράγματι επανεξετάζουμε τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά θα δούμε… Ολα θα πρέπει να συμφωνηθούν έγκαιρα –Αύγουστο, Σεπτέμβριο –και να αποτυπωθούν στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 ως τα μέσα Οκτωβρίου».
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως περιγράφουν οι ίδιες πηγές, συνέχισε την «κατσάδα» και του ανταπάντησε πάντα σε αυστηρό ύφος:

«Εμείς είμαστε αυτοί που δεν ψηφίσαμε τις περικοπές και εσείς επιμείνατε. Τις ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο επίτροπος εμφανώς ενοχλημένος του είπε: «Εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνούσαμε με το ΔΝΤ για το μέτρο. Τι θέλεις, να μειωθούν οι συντάξεις;».
Μάλιστα κοίταξε προς το μέρος του Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής των θεσμών, ο οποίος παρακολουθούσε έκπληκτος το διάλογο των δύο ανδρών.
Η συζήτηση συνεχίστηκε σε ένταση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του λέει «παρεμβαίνεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αυτό είναι απαράδεκτο», για να απαντήσει ο Πιερ Μοσκοβισί «εγώ απευθύνομαι σε άλλο ακροατήριο, στις αγορές και στους επενδυτές, κι αυτά είναι καλά νέα για την Ελλάδα, θα βοηθήσουν τη χώρα σας».
Σε αυτό το σημείο μάλιστα έβγαλε στο τραπέζι ένα τεύχος του περιοδικού «Le Point» με πολυσέλιδο επαινετικό αφιέρωμα στην Ελλάδα. Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε «πώς να το κάνουμε, δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο» και είπε κι αυτός με ένταση: «Δεν είμαι φίλος του Τσίπρα. Σου θυμίζω ότι αρνήθηκα να τον συναντήσω, αλλά όταν έγινε πρωθυπουργός έκανε στροφή κι αυτό ήταν για καλό της χώρας σας».
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε βαρύ κλίμα, με τον επίτροπο αποχωρώντας να ακούγεται να ψιθυρίζει στους συνεργάτες του: «Δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοια επιθετικότητα»

«Να σου ζήσει»…

Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρία Φώφη Γεννηματά, η οποία στο προ διμήνου τετ α τετ που είχαν και πάλι στην Αθήνα τού τα είχε… ψάλει για τους ίδιους λόγους, ότι δηλαδή υποστηρίζει τον Τσίπρα και παρεμβαίνει υπέρ του.
Αυτή τη φορά με μια κίνηση που δεν περίμενε ο κ. Μοσκοβισί έσπασε ο πάγος στις τεταμένες σχέσεις των δύο σοσιαλιστών.
Την περασμένη Τρίτη η κυρία Γεννηματά κρατούσε ένα δώρο για το ενός μηνός αγοράκι του επιτρόπου που συνόδευσε τις ευχές της «να του ζήσει».
Η ίδια υποστήριξε την ανάγκη να μην περικοπούν οι συντάξεις, γι’ αυτό άλλωστε έδωσε αμέσως οδηγία στους συνεργάτες της να προετοιμάσουν και να καταθέσουν στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου (κάτι που έγινε την Πέμπτη στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία) και υποστήριξε ότι επί της ουσίας τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα συνιστούν νέο μνημόνιο.
Και η ΝΔ ύστερα από αυτές τις εξελίξεις κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή έτσι ώστε να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις πετώντας το γάντι στον κ. Τσίπρα.

«Βεντέτα» με υποψίες για… κρυφή ατζέντα

Ο κ. Μοσκοβισί εκ της θέσεώς του οφείλει να στηρίξει την ελληνική οικονομία στον δρόμο της εξόδου προς τις αγορές. Ωστόσο οι επαναλαμβανόμενες δημόσιες παρεμβάσεις του υπέρ της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει «μια βεντέτα» με τον κ. Μητσοτάκη. Σε κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα πλανώνται υποψίες ότι ο κ. Τσίπρας έχει συνδιαλλαγεί στη βάση κρυφής ατζέντας με τους Ευρωπαίους για τη συμφωνία με τα Σκόπια και για το Μεταναστευτικό με ανταλλάγματα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ στα νησιά.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμως η ΝΔ εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της με τις εκτιμήσεις Μοσκοβισί και ανακοίνωσε πως «κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία».
«Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει», ανέφερε, είναι ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα τέταρτο, κεκαλυμμένο, μνημόνιο».
Τη σκυτάλη πήραν την επομένη οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό του κλίματος επίθεσης της ΝΔ στην Κομισιόν συνολικά ήταν ο τόνος που επέλεξε για την ομιλία του ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος είπε: «Λυπάμαι, αλλά πρέπει να το πω. Μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Προχθές στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί δεν συμπεριφέρθηκε ως αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Περισσότερο συμπεριφέρθηκε ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικώντας τη θέση του κ. Γιούνκερ. Δεν ξέρω για ποιους λόγους δικούς του υιοθέτησε με ανεπίτρεπτο τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα για τάχα καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, όπως μας είπε και σήμερα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ