Μπορεί να είμαστε απορροφημένοι από τη νέα διχαστική σύγκρουση, για τη συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά αυτό το διήμερο θα δρομολογηθούν σημαντικότατες εξελίξεις για τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Όλα δείχνουν ότι στο αυριανό Eurogroup πέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης θα αποφασιστούν ή τουλάχιστον θα διαμορφωθούν και τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Η λύση φυσικά βρίσκεται στα χέρια των δανειστών μας και ιδιαίτερα της Γερμανίας, που φαίνεται ότι κρατά τα κλειδιά για το πόσο ουσιαστική θα είναι η ρύθμιση που θα αποφασιστεί. Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά για το πόσο θα ελαφρύνει ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος ορίζοντας του χρέους, οι ενδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Μπορεί η κυρία Μέρκελ να δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση της με τον γάλλο πρόεδρο ότι ελπίζει πώς θα καταφέρουν να κάνουν το τελευταίο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, αλλά οι όροι που θα συμφωνηθούν θα είναι καθοριστικοί για τη διαμόρφωση του μεταμνημονιακού τοπίου. Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία ότι οι κανόνες επιτήρησης θα είναι αρκετά πιεστικοί και θα προσομοιάζουν ουσιαστικά με όσα θα ίσχυαν, αν είχαμε μπει σε καθεστώς προληπτικής γραμμής.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν και τα μέτρα που θα κρίνουν τον ορίζοντα βιωσιμότητας του χρέους. Τόσο για τις εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις, όσο και για την αποδοχή που θα έχουν από τις αγορές. Είναι προφανές ότι οι ενστάσεις που διατυπώνονται, έχουν να κάνουν με τη μειωμένη εμπιστοσύνη των δανειστών μας, προς το εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Προσπαθούν με κάθε τρόπο να βάλουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επιτρέψουν να ξαναγυρίσουμε στις προηγούμενες συνήθειες της κομματοκρατίας. Ήδη οι έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις εκάστοτε κυβερνητικές παλινωδίες και φαίνεται ότι θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να πληρώνουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την πολιτική ηγεσία.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι δανειστές μας που ταλανίζονται κι αυτοί από τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να βρεθούν ξανά μπροστά σε ένα νέο ελληνικό πρόβλημα. Και φροντίζουν εκ των προτέρων να διασφαλιστούν για κάθε ενδεχόμενο. Μόνο που το κόστος αυτής της καχυποψίας θα το πληρώσουν, θέλοντας και μη, οι έλληνες πολίτες…


ΤΟ ΒΗΜΑ