από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

Πήραμε κανένα μάθημα στην εποχή των Μνημονίων;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε δύο περίπου μήνες ολοκληρώνεται αυτός ο οκταετής κύκλος των μνημονίων. Τι μαθήματα πήραμε από τα παθήματά μας ως ηγεσίες και ως κοινωνία;

Για να δοθεί μια απάντηση παραθέτω μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν σε ενέργειες που θάπρεπε να είχαν γίνει και στα οποία προσπαθώ να απαντήσω.

· Υπήρξε πραγματική διάθεση για να βρεθεί μια λύση;

Όχι, διότι εν μέσω εθνικής καταστροφής και επί οκτώ ολόκληρα χρόνια οι ηγεσίες μας δεν επέδειξαν ούτε τη διάθεση ούτε το θάρρος να βάλουν στην άκρη τα μικροκομματικά τους και να ομονοήσουν, έστω προσωρινά, για τη σωτηρία της πατρίδας. Χάθηκε μια σπάνια ευκαιρία. Ακριβώς το αντίθετο έγινε σε άλλες χώρες με προβλήματα χρέους (βλ. Ισλανδία, Ιρλανδία, Κύπρος) και απέδωσε.

· Επιδιώχθηκε να υιοθετηθεί ένα νέο ρεαλιστικό Όραμα για τη χώρα;

Όχι, διότι δεν υπήρξαν κάν προτάσεις για συζήτηση για το πού θέλουμε να πάμε. Πορευόμαστε χωρίς πυξίδα για το μέλλον και με βασικό οδηγό την «επόμενη δόση» των δανείων. Σοβαρά θέματα όπως η καχεκτική παραγωγή μας, η ανεργία, η υπογεννητικότητα, το μεταναστευτικό, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη, η διογκούμενη εγκληματικότητα δεν εντάχθηκαν σε ένα εθνικό συναινετικό σχέδιο με στόχους και τρόπους υλοποίησης.

Αντίθετα, αυθαίρετοι πειραματισμοί γίνονται παντού. Αντί να συσπειρωθούμε όλοι με σοβαρότητα για έναν κοινό σκοπό, παρακολουθούμε παθητικά μια προχειρολογία και μια επονείδιστη σειρά ανούσιων αλληλοκατηγοριών και συνεχούς παραπλάνησης του κοινού από τη μεριά των κομμάτων.

· Υπήρξε διαφάνεια, ειλικρίνεια και εποικοδομητικός διάλογος;

Όχι, διότι ουδείς ιθύνων μπήκε στον κόπο να ενημερώσει επίσημα και ειλικρινά το λαό ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και ποιες θυσίες θα χρειαστούν για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν επιχειρήθηκε διάλογος εποικοδομητικός με την κοινωνία ούτε μεταξύ των κομμάτων. Γενικώς, δεν μάθαμε ποτέ σ’ αυτή τη χώρα τί σημαίνει διάλογος και με ποιούς κανόνες διεξάγεται. Συγγνώμη από το λαό δεν ζήτησε κανείς. Οι «διαπραγματεύσεις» με τους δανειστές γίνονται ερήμην της κοινωνίας και στη συνέχεια όλα τα μέτρα που συμφωνούνται εν κρυπτώ, καταγγέλλεται ότι μας τα επέβαλαν οι κακοί δανειστές!

· Υπήρξε συναινετική σχεδίαση μνημονιακών μέτρων από εμάς τους ίδιους;

Όχι. Aν οι Ευρωπαίοι μας ρωτούσαν: "Πείτε μας εσείς τι θέλετε από εμάς", δεν πιστεύω ότι θα συμφωνούσαμε ποτέ μεταξύ μας σε ένα συναινετικό αίτημα. Αλλά και οι διαχειριστές της εξουσίας, προκειμένου να αυθαιρετούν ανεξέλεγκτα, φρόντισαν διαχρονικά να ευνουχίσουν τα επίσημα επιτελεία, τα αρμόδια για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής και για τη σωστή και έγκαιρη επιλογή, τεκμηρίωση και συζήτηση προτάσεων. Τα είδαν λοιπόν αυτά οι (διόλου αθώοι) Τροϊκανοί και απαντούν: "Αφού εσείς δεν ξέρετε τι θέλετε θα σας πούμε τώρα εμείς τι πρέπει να θέλετε γιατί ο χρόνος δεν περιμένει". Και έτσι μας υπαγορεύουν συνταγές, όχι πάντα εύστοχες, τις οποίες οι «δικοί» μας δεν ξέρουν ούτε πώς να τις αξιολογήσουν υπεύθυνα ούτε πώς να τις διαχειριστούν. Εδώ προστίθενται ο λαϊκισμός, το πολιτικό κόστος, η προχειρότητα, οι προσωπικοί σχεδιασμοί και συμφέροντα, εξ ου και τα όσα τραγελαφικά και άδικα μέτρα μας ταλανίζουν επί μία οκταετία καταστρέφοντας την οικονομία και την κοινωνία μας και διώχνοντας τους νέους από τη χώρα. Αντίθετα, οι περήφανοι και υπεύθυνοι Ισλανδοί (πρώην Βίκινγκς) έκαναν πέρα τους εκπροσώπους των δανειστών, συνέταξαν συναινετικά οι ίδιοι το Μνημόνιό τους και βγήκαν γρήγορα από την κρίση.

· Αποκηρύχθηκαν οι ολέθριες πρακτικές του παρελθόντος;

Όχι. Για παράδειγμα, παρά τις απαγορεύσεις της Τρόικας άρχισαν οι διορισμοί «από την πίσω πόρτα», για τους οποίους ουδείς διαμαρτύρεται διότι όλες οι παρατάξεις θα έκαναν περίπου τα ίδια. Η γραφειοκρατία γίνεται όλο και επαχθέστερη. Η υπερφορολόγηση διώχνει τις επιχειρήσεις, προκαλεί ξεπούλημα των ακινήτων και διογκώνει τη φοροδιαφυγή. Η προσφορά των κρατικών υπηρεσιών στην κοινωνία συνεχώς υποβαθμίζεται. Η διαφθορά σε Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση βασιλεύει. Οι δυνάμεις ασφαλείας σπαταλούν το λιγοστό ανθρώπινο δυναμικό τους φρουρώντας τους «επώνυμους» και απουσιάζουν από τις γειτονιές ενόσω η εγκληματικότητα και η ανομία εξαπλώνονται απειλητικά.

Οι περισσότεροι εργοδότες εκμεταλλεύονται όσους (Έλληνες ή ξένους) προσπαθούν να επιβιώσουν. Οι καφετέριες ξαναγέμισαν. Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων αυξάνονται παρά τη μείωση του ΑΕΠ. Τα «φέσια» σε ενοίκια και τα κόκκινα δάνεια αφθονούν αλλά χρήματα για ακριβά κινητά και άλλα είδη βρίσκονται. Αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες δεν εκδίδονται διότι δεν υπάρχει κίνητρο για να ζητηθούν.

Υπάρχουν λοιπόν ενδείξεις ότι με την ολοκλήρωση των μνημονίων μάλλον θα γυρίσουμε στις πρακτικές δανεισμού και λαϊκισμού του παρελθόντος. Έτσι λοιπόν οι δανειστές μάς ειδοποιούν ότι η χώρα θα παραμείνει υπό στενή εποπτεία για πολλά ακόμη χρόνια. Παρότι ο Ορθολογισμός και η Νεοελληνική κοινωνία έχουν πάρει διαζύγιο, αυτή η εποπτεία θα μπορούσε να αποτελέσει για μας μια δεύτερη ευκαιρία...

· Έδωσαν οι ηγεσίες το καλό παράδειγμα;

Όχι. Οι προκλητικά ιδιοτελείς συμπεριφορές της κάθε είδους ηγεσίας μας δεν έπεισαν για την αναγκαιότητα ισόρροπων θυσιών από όλους, συσπείρωσης και κοινής προσπάθειας. Αντίθετα, προέβαλαν πρότυπα αλαζονείας, θράσους, ψεύδους, ατομικισμού και διαφθοράς, με αποτέλεσμα μέγα μέρος του εκλογικού σώματος να σπεύδει να τους μιμηθεί και οι λοιποί πολίτες να έχουν πλήρη απογοήτευση και να μην ξέρουν πού να στραφούν.

· Βελτιώθηκε η κοινωνική δικαιοσύνη;

Όχι. Ο μισός πληθυσμός δεν πληρώνει καθόλου φόρο εισοδήματος, έστω και ελάχιστον. Όσοι πήραν κόκκινα δάνεια απαιτούν από όσους δεν πήραν να τους καλύψουν. Η συμμετοχή στις δαπάνες υγείας ξεπερνά συχνά το 50%. Τα κρατικά νοσοκομεία λειτουργούν όλο και χειρότερα. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είναι από κάθε άποψη προνομιούχοι σε σύγκριση με τους άτυχους εργαζόμενους επί δεκάωρα και πλέον στον ιδιωτικό τομέα με την απειλή της απόλυσης.

· Τέθηκαν οι βάσεις για μια αξιοκρατικότερη κοινωνία;

Όχι. Αν δούμε πώς εξακολουθούν να βολεύονται οι κομματικοί και ποιά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα έχουν οι διάφοροι αξιωματούχοι και οι παρατρεχάμενοί τους αντιλαμβάνεται κανείς γιατί σερνόμαστε επί μία οκταετία χωρίς αποτέλεσμα. Η έλλειψη αξιοκρατίας και η ανεργία έδιωξαν τους νέους από τη χώρα.

Προκύπτει λοιπόν ότι, αντί να αξιοποιήσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία που μας δόθηκε για να αποβάλουμε κάποιες κακοδαιμονίες μας, όχι μόνο δεν μάθαμε αρκετά από τα παθήματά μας αλλά γίναμε και χειρότεροι.Και είμαστε ΟΛΟΙ συνυπεύθυνοι. Διότι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι οι ταγοί της αλλά το γεγονός ότι οι κάθε είδους ηγεσίες μας αντικατοπτρίζουν νοοτροπίες και συμπεριφορές του μεγαλύτερου μέρους του εκλογικού σώματος. Είμαστε σε φαύλο κύκλο και άρα έτοιμοι να επαναλάβουμε τα ίδια σφάλματα.

Θα ήταν τουλάχιστον ευχής έργο αν η κοινωνία συνειδητοποιούσε ότι οι ηγεσίες που ψηφίζουμε, ασχέτως διακηρύξεων και δήθεν ιδεολογιών και πάντοτε ιδιοτελέστατα, μας κοροϊδεύουν συστηματικά.Και αν αυτό έχει γίνει αντιληπτό τότε τι θα ζητήσουμε από τους υποψήφιους στις επόμενες εκλογές; Εντιμότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο και να προχωρήσουμε; Ή μήπως και πάλι την ικανοποίηση του ατομικού μας συμφέροντος, στάση που πηγαίνει την κοινωνία μας όλο και πιο πίσω;Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (33)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Μάθαμε-μάθαμε ! | 09/06/2018 14:12
  Α . Το ολέθριο δίδυμο Ραφηνάτος
  freeman
  απάντηση01
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ακομα μια επιφανιακη αναλυση. | 08/06/2018 16:16
  Η πεποιθηση οτι τα προβληματα της Ελλαδας ειναι θεμα πολιτικης ηγεσιας ειναι μια πολυ παλια, αστοχη και πολυ βαρετη εξηγηση του φαινομενου. Εαν αποδεχτούμε αυτη την εκδοχη, η λογικη εξελιξη θα ηταν να απλα οτι θα επρεπε να βρεθει η καταλληλη πολιτικη ηγεσια (οι καταλληλοι αφθαρτοι ανθρωποι) και ολα τα προβληματα θα λύνονταν. οι ανθρωποι αυτοι δεν υπαρχουν, και δεν υπηρξαν ποτε. Διοτι ειναι αφυσικο ενας ανθρωπος να βαζει το συλλογικο συμφερον πανω απο το ατομικο. Πολεμαμε αυτο το ενστικτο για χιλιαδες χρονια χωρις να το κατανοουμε. Η λυση ειναι η χειραφέτηση του Ελληνα απο τα δεσμα του Ελλ. Κρατους με λιγους και απλους νομους που διευκολύνουν την υγιη επιχειρηματικοτητα.
  AR
  απάντηση48
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΕ ΤΙ; | 08/06/2018 10:00
  Ο ελληνικός πληθυσμός είχε πάντα επιλογή σε ένα ντέρμπυ κουλων: Να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ γιά να μη βγεί η ΝΔ, ΝΔ για να μην βγεί το ΠΑΣΟΚ και αργότερα ΣΥΡΙΖΑ γιά να μην βγούν αυτοί που κατεστρεψαν τη χωρα. Αν μπορεί να κατηγορηθεί γιά κάτι ο καθενας μας είναι γιατι δεν κάναμε κάποιο σοβαρό κόμμα. Μόνο που μέχρι να πάρει κρίσιμη μάζα και να περάσει τα όρια, θα ήταν χαμένη ψήφος και φυσικά θα απαιτούσε πολλά λεφτά που δεν δίνει κάποιος -εκτός αν τα εχει από λαμογιές-. Προσωπικά στο σπίτι μου που κάνω κουμάντο δεν χρωστάω ούτε σέντ, κι ας μην οργάνωσα Ολυμπιακούς. Να ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ από τους υποψήφιους; Ξέρεις κανέναν πού να συζητάει η να ακούει; Εδώ ούτε συγκεκριμένο πρόγγραμμα δεν εχουν!
  μητσος
  απάντηση83
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  MIΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ! | 08/06/2018 09:49
  Την λογική Πάγκαλου "φταίμε ΟΛΟΙ επειδή ο κάθε Πάγκαλος ψήφιζε 40 χρόνια ελλείματα, διόριζε ανίκανα κομματόσκυλα, πέταγε και πετάει λεφτά από το παράθυρο (μέχρι και ... τζαμί με κρατικά χρήματα σε καιρό κρίσης) και δεν έκανε τίποτε γιά τη δημόσια διοίκηση και τη φοροδιαφυγή αρα πληρωστε ΕΣΕΙΣ" κράτα τη γιά τον εαυτό σου. Τις ΑΠΑΤΕΣ των μνημονίων με σκοπό να κερδίσουν οι γερμανοί ενω το εμφανίζουν σαν να μας κάνουν και χάρη, τις βαφτίζουν "μεταρρυθμίσεις". Ποιές μεταρρυθμίσεις; Να δίνεις το δικαίωμα ΑΘΕΤΗΣΗΣ συμφωνιών με αποτέλεσμα να χάνει το κράτος άμμεσα και έμμεσα έσοδα και να μεταναστεύει 1% του πληθσυμού το χρόνο- νέοι με προσόντα που αρνουνται να δουλευουν με 3,60 για το καθε λαμογιο;
  γιώργος
  απάντηση318
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σκληρές αλήθειες | 07/06/2018 15:50
  Κύριε Καζή, το άρθρο σας είναι εύστοχο στο σύνολό του και οι αλήθειες τις οποίες γράφετε, σκληρές, επίπονες για όσους ακόμα νοιάζονται για αυτό τον τόπο. Άριστα πράξατε μη αναφερόμενος σε συγκεκριμένα κόμματα ή πρόσωπα: Τα φαινόμενα που αναφέρετε είναι οριζόντια. Αφορούν όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς και την πλειονότητα, φοβάμαι, των συμπολιτών μας. Λίγοι αντιλαμβάνονται ότι απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο, οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν από εμάς τους ίδιους. Άλλωστε και οι πολιτικοί μας, που τόσο συχνά μεμφόμαστε (όχι άδικα!), είναι κάποιοι από εμάς, όχι μία εξωγήινη φυλή που μας κατέλαβε και μας καταδυναστεύει.
  ΠΓ
  απάντηση223
   
   
   
  βεβαίως πήραμε πολλά μαθήματα.... | 07/06/2018 14:47
  Πήραμε τα εξής μαθήματα. Πώς μπορούμε να φορτώσουμε στις πλάτες των αδυνάμων τα χρέη μας, και έτσι να πληρώνουν οι αδύναμοι, και μείς να καλοπερνάμε. 2. πώς να τρομοκρατούμε έναν ολόκληρο λαό, και να τον αναγκάζουμε να δεχθεί την σφαγή του χωρίς να αντιδράσει. 3. Πώς να κουκουλώνουμε τους ενόχους, και όχι μόνο να μη πληρώνουν και να μη τιμωρούνται, αλλά να έχουν το θράσος να θέλουν να ξανακυβερνήσουν. 4. Πώς να διαστρέφουμε το νόημα των λέξεων, και τους σφαγείς μας να τους ονομάζουμε εταίρους, την εξολόθρευση του λαού, να την λέμε εκσυγχρονισμό, την φτωχοποίηση του πληθυσμού να την λέμε προσαρμογή, την κατάλυση κάθε δικαιώματος και κάθε προστασίας να την λέμε δημοκρατία. Θέλετε κι΄αλλα;
  Θουκυδίδογλου
  απάντηση426
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Κυριε Καζη | 06/06/2018 15:22
  Τα προβλήματα που αναφερετε είναι αλυτα, για δεκαετιες τουλαχιστον, γιατι αυτά με εδιωξαν χρονια τωρα, από τον τοπο μου. Ετσι εχω καταληξει να μην πιστευω στη διαθεση των Ελλήνων να λυσουν τα προβληματα τους συλλογικα, αλλα να πιστευω και να στηρίζω αυτους που κανουν κατι δημιουργικο για να καλυτερεψει ο τοπος τους και για να κερδισουν τη ζωη τους. Το ποιες θεσεις καταλαμβανουν στην κοινωνια, μου ειναι αδιαφορο. Ο σεβασμος μου προς ολους αυτους, ο ιδιος. Αλλοιως, χαραμίζεις τη ζωη σου, όταν σερνεσαι να πιασεις θεση στην αιθουσα που παιζεται το ιδιο εργο συνεχεια.
  Enas metanastis
  απάντηση272
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αληθειες που ενδιαφερουν μονο μια μειοψηφια | 06/06/2018 14:38
  Δηλαδη, αυτους που προσπαθουν με δημιουργικες πραξεις να αλλαξουν κατι, εναντι των πολλων που πολυλογουν ασύστολα. Η χωρα μας είναι σε αυτό το χαλι γιατι οι πολλοι συστηματικα συγκρινουν τα δικα μας προβλήματα, με τα προβλήματα αλλων χωρων, κοιταζοντας τα, μεσα από το καλαμακι του φραπε και μετα χαλαρωνουν ικανοποιημένοι από τα συμπερασματα τους.
  Enas metanastis
  απάντηση342
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  H αλήθεια | 06/06/2018 12:53
  Δυστυχώς, όλα τα αναφερόμενα στο άρθρο του Δημήτρη Κάζη είναι μία μεγάλη αλήθεια. και η αλήθεια ενοχλεί πολλούς. Ο Ελληνικός Λαός δεν αρέσκεται στην αλήθεια και πολύ δύσκολα θα αλλάξει ... Δεν μπορεί να καταλάβει ότι για όλα αυτά που περνάμε πταίει ο ίδιος και όχι οι ξένοι
  Ντέμης
  απάντηση444
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ισοπέδωση και τσουβάλιασμα! | 06/06/2018 09:50
  Πήραμε κανένα μάθημα στην εποχή των Μνημονίων; H απάντηση, κρίνοντας από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, είναι ξεκάθαρα όχι. Από το σημείο όμως αυτό μέχρι την πλήρη ισοπέδωση και το τσουβάλιασμα όλων όσων έδειξαν πραγματική διάθεση για να βρεθεί λύση και αυτών που από την αρχή πουλούσαν τρέλα και έσκιζαν μνημόνια, υπάρχει τεράστια διαφορά. Οι μόνες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης έγιναν κατά το διάστημα 2010-2011. Στη συνέχεια, πολλές είτε καταργήθηκαν, είτε έμειναν στα χαρτιά. Αντί ν' αλλάξουμε κάναμε ως κοινωνία ότι μπορούσαμε για να βουλιάξουμε, με μόνιμο άλλοθι πως φταίνε "οι άλλοι"! Αποτέλεσμα: διάλυση της μεσαίας τάξης, υπερφορολόγηση, εξαθλίωση.
  Μνήμων
  απάντηση248
   
   
  ΟΧΙ δεν αναγνωρισαμε ΠΟΤΕ την ευθυνη μας,γι αυτο θα την ΞΑΝΑΠΑΘΟΥΜΕ | 06/06/2018 08:27
  Ερωτημα ΜΟΝΑΔΙΚΟ αξιο επαινων.Η απαντηση ειναι το απολυτο ΟΧΙ.Και τουτο γιατι το πολιτικο κοστος,που μας πτωχευσε,δεν απεβληθη ΑΜΕΣΑ απ τη πολιτικη σκηνη.Και απαραδεκτα πολλοι Ελληνες πιστευουν πως ειναι αθωοι της συμφορας,και πως υπευθυνοι ειναι γενικως και αοριστως ο καπιταλισμος,οι αγορες,οι οικοι αξιολογησης,ΚΥΡΙΩΣ ομως οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ και οσοι μας δανειζαν,ενω γνωριζαν (που δε γνωριζε κανεις,γιατι διναμε ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) πως ειμαστε αναξιοπιστοι.Πρεπει ομως να αναλυθει επ αυτου η 8ετια,ΠΧ οι ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ,οι δεν πληρωνω,ο παπαδημουλης σημερινο βημα(τους Σαλβινι τους γεννανε οι Σοιμπλε),η συγκυβερνηση 2012-2014.Η ανοδος του διατοντα πρωθυπουργου,η συνεχιζομενη επιδοματικη πολιτικη κοκ
  DKK
  απάντηση354
   
   
   
  Εξαίρετο το άρθρο του κ. Κάζη! Συγχαρητήρια! Να προσθέσω μόνο | 06/06/2018 08:26
  ότι τα καθ' έξιν πελατειακά - κρατιστικά κόμματα ή παρατάξεις, προεξαρχούσης της Αριστεράς (φυσκά ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ κυβερνούσε), με δολιότητα και υστεροβουλία, κατήγγελον για 10ετίες και, σε μικρότερο βαθμό (πλην της Αριστεράς, που συνεχίζει το ίδιο τροπάριο) καταγγέλουν ακόμη και τώρα πάσα απόπειρα εξορθολογισμού, αξιοκρατίας, κοστολογήσεως, διαφανείας, αξιολογήσεως, επιβολής ποινών για παρανομίες, συνδέσεως δικαιωμάτων με υποχρεώσεις, βελτιώσεως παραγωγικότητος και αποτελεσματικότητος στον δημόσιο (κυρίως) τομέα, ακόμη και στοιχειώδους διαφυλάξεως του εθνικού συμφέροντος, την καταγγέλουν λοιπόν από "νεοφιλελεύθερη" ως "φασιστική". Ε, αφού πιάνει ο σανός στο ελλαδικό πόπολο, γιατί όχι...
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση429
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων