Η κράτηση των ελλήνων στρατιωτικών –στην Τουρκία –συνεχίζεται παράτυπα και απαράδεκτα και θα ήθελα για την υπόθεση αυτή, που «αγγίζει» τις ψυχές όλων των Ελλήνων, να σημειώσω τα ακόλουθα:
1. Τυχοδιωκτική σκέψη «ανταλλαγής» των οκτώ τούρκων αξιωματικών με τους έλληνες στρατιωτικούς: Υπό το πρίσμα των ανωτέρω γεγονότων ήταν εντελώς ακατανόητη και σίγουρα επικίνδυνη η πρόταση του βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας Κατσίκη να διενεργηθεί ένα είδος «πολιτικής ανταλλαγής» ή χυδαίου παζαριού ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Και η μεν Ελλάδα να παραχωρήσει τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, η δε Τουρκία να αφήσει ελεύθερους τους δύο συλληφθέντες έλληνες στρατιωτικούς!
Εάν γινόταν ποτέ αποδεκτή μια τέτοια παραδοχή, η Ελλάδα θα σταματούσε άμεσα να συνιστά ένα δυτικό κράτος δικαίου και θα μεταβαλλόταν σε μια διεφθαρμένη λατινοαμερικανική χώρα. Γιατί; Γιατί ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί αμετάκλητα –σύμφωνα με το άρθρο 452 του ΚΠΔ –για τη μη έκδοση των παραπάνω τούρκων αξιωματικών και η οποιαδήποτε παρέμβαση της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα τούτο είναι ανεπίτρεπτη!
Επομένως ο κυβερνητικός βουλευτής μάλλον δεν κατανοεί την έννοια της διάκρισης των εξουσιών και εξ αντικειμένου «ανοίγει την όρεξη» του σουλτάνου Ερντογάν (γιατί μια τέτοια «ανταλλαγή» θέλει και ο Ερντογάν).
2. «Ο ευρωπαϊκός δρόμος». Η μόνη συνεπής στρατηγική για την απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτικών είναι μία: η ανελέητη προβολή της παράνομης κράτησης των Ελλήνων στα ευρωπαϊκά και στα άλλα διεθνή όργανα. Γιατί; Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει «παρατεταμένη κράτηση» ενός ανθρώπου πριν από την κίνηση της ποινικής δίωξης και τη διατύπωση συγκεκριμένων κατηγοριών!
Επιπλέον η «προσωρινή κράτηση» προϋποθέτει την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ενοχής για ένα έγκλημα και τη διαπίστωση κινδύνου φυγής (ή επικινδυνότητας) του κατηγορουμένου.
Ολα αυτά τα μεγέθη δεν υπάρχουν στην παραπάνω υπόθεση και οι έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται απαράδεκτα για 27 ημέρες (σε μια Τουρκία βεβαίως η οποία βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και όπου τα πάντα γίνονται με την παρέμβαση του σουλτάνου Ερντογάν)!
Συμπέρασμα; Η ελληνική κυβέρνηση είναι απαραίτητο να τονίζει συστηματικά και ενοχλητικά ότι η ανωτέρω κράτηση των ελλήνων στρατιωτικών προσκρούει στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που καθιδρύει την αρχή της δίκαιης δίκης, ώστε να «συνθλίβεται» η Τουρκία (εάν θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον)!
Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο να μην ξαναπέσουν στο τραπέζι τέτοιες τυχοδιωκτικές προτάσεις περί «ανταλλαγής», γιατί προσαρμοζόμαστε πλήρως «στο παιχνίδι» του Ερντογάν (με απρόβλεπτες εξελίξεις για τη χώρα μας)!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ