από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Κυριακή εναντίον Δευτέρας

Κυριακή εναντίον Δευτέρας
«Γιατί χαίρεται η Ολγα και χαμογελάει, πατέρα;»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2018 στη Βουλή είχε ένα σχεδόν αναπάντεχο ενδιαφέρον.
Οχι επειδή ειπώθηκαν τίποτα σοφίες. Αλλά επειδή κυβέρνηση και αντιπολίτευση παρουσίασαν τα αφηγήματα που (εκτός τεραστίας εκπλήξεως…) θα μας συντροφεύσουν έως τις κάλπες.
Το κάθε αφήγημα έχει πλεονεκτήματα και αδυναμίες.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει κάτι που μοιάζει πολύ με χαρούμενο και ηρωικό εμβατήριο. Είναι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο, στον βαθμό που υπόσχεται όχι απλώς την υπέρβαση της κρίσης, αλλά το ευτυχές τέλος της.

Δεν θα σταθώ στη συνοχή ή την εσωτερική λογική του, διότι απλούστατα δεν τις έχει ανάγκη. Ζητεί απλώς να πιστέψουμε ότι «όλα θα πάνε καλά», διότι «όλα πάνε ήδη καλύτερα». Το λένε και οι ξένοι!
Το αφήγημα της κυβέρνησης είναι άλλη μια άσκηση αναπόδεικτης εμπιστοσύνης στη δυνατότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να βάλουν τη χώρα σε έναν ενάρετο κύκλο εξυγίανσης και ανάπτυξης. Πίστευε και μη ερεύνα.
Αλλά ποιος τους πιστεύει; Σε καμία δημοσκόπηση η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δεν ξεπερνά το 10%, ενώ η σκληρή καθημερινότητα είναι πάντα εδώ για να διαψεύδει κάθε κυβερνητική φανφάρα.

Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της αντιπολίτευσης. Οτι αντιπολιτεύεται μια κυβέρνηση που ελάχιστοι πιστεύουν και ακόμη λιγότεροι εμπιστεύονται.
Μια κυβέρνηση, δηλαδή, της οποίας το κήρυγμα αισιοδοξίας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Υπό αυτή την έννοια, το αφήγημα της αντιπολίτευσης είναι και πιο σαφές, και πιο εύληπτο, και πιο συνεκτικό: η κυβέρνηση σας κορόιδεψε διπλά και απέτυχε σε όλα. Ο Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος.
Ηλύση που αρθρώνει είναι εξίσου απλή και δημοφιλής: μείωση φόρων, δουλειές, επενδύσεις - σε μια κοινωνία που σε συντριπτικά ποσοστά πιστεύει ότι στενάζει από την υπερφορολόγηση…
Επί της ουσίας, είναι ένα αφήγημα εξαιρετικά συγκροτημένο. Του οποίου όμως η εσωτερική λογική παρουσιάζει ορισμένα κενά.
Πώς θα μειωθούν οι φόροι χωρίς δημοσιονομικό χώρο; Πώς θα συναινέσουν οι εταίροι στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου; Πόσο γρήγορα θα ανταποκριθούν οι επενδύσεις και η κατανάλωση στη μείωση των φόρων;

Σε αντίθεση με το κυβερνητικό αφήγημα, το οποίο απευθύνεται (για πολλοστή φορά) στο θυμικό, το αφήγημα της αντιπολίτευσης έχει ανάγκη από μια εσωτερική λογική, διότι απευθύνεται στη σκέψη και στην τσέπη των πολιτών.
Με αυτά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, πάντως, είναι το αφήγημα της αντιπολίτευσης εκείνο που έχει καταστεί κυρίαρχο.
Για τρεις λόγους.
Πρώτον, λόγω της συνολικής αναξιοπιστίας των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Πολύ φοβούμαι ότι την κυβέρνηση δεν την πιστεύουν πια ούτε όταν λέει τι ώρα είναι!
Δεύτερον, λόγω της αναπόφευκτης πολιτικής και κοινωνικής φθοράς που φέρνει μια δύσκολη αλλά και ατζαμίδικη κυβερνητική διαχείριση. Μια φθορά την οποία (έως τώρα) δεν έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν ούτε τα μερίσματα ούτε τα επιδόματα ούτε η ρητορική για «εκείνους που χρεοκόπησαν τη χώρα».
Τρίτον (και αυτό το διατυπώνω με επιφύλαξη και υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης), επειδή «η επιστροφή της κανονικότητας» παραπέμπει σχεδόν φυσιολογικά σε εκείνους που συγκροτούσαν την προηγούμενη κανονικότητα που χάθηκε.
Το παρελθόν, δηλαδή, δεν είναι πια απαραιτήτως βαρίδι για την αντιπολίτευση και τείνει κάποιες φορές να μετατραπεί σε πλεονέκτημα.

Υπό αυτή την έννοια, το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα δεν είναι τόσο να κυνηγήσει τη χίμαιρα μιας εκλογικής νίκης (που αν του έλθει, καλώς του ήλθε…) αλλά να εξασφαλίσει μια θέση στη νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα. Να μην παραμείνει ένα προϊόν της κρίσης που θα εκλείψει μαζί της.  
Και ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η Κυριακή αλλά η Δευτέρα των εκλογών.
Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, για την οποία το ζητούμενο είναι να μετατρέψει μια Κυριακή τη σημερινή πολιτική κυριαρχία της σε κυβερνητική ηγεμονία.

Διαταραχές


Το δυσάρεστο είναι ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των δικαστών (κυρίως του ΣτΕ) με το «παπαδοπούλειο» ύφος που συνηθίζει να επιστρατεύει.
Το ευχάριστο είναι ότι η επίθεση εξαπολύθηκε κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου με θέμα «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις».
Πράγμα που σημαίνει ότι το ίδιο το πνεύμα του νομοσχεδίου επιβάλλει ενδεχομένως να λάβουμε υπ' όψιν μας τα συμφραζόμενα και να αποδώσουμε στην επίθεση τη σημασία που πραγματικά της αξίζει.  
Δεν γνωρίζω αν κάτι τέτοιο οδηγεί τελικά στην απαλλαγή του υπουργού.
Αλλά, αν δεν αρκεί το πνεύμα του νομοσχεδίου, υπάρχει και το πνεύμα των Χριστουγέννων.  
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Απάντηση σε Χα! | 28/12/2017 05:18
  Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ασχολεισθε εσεις και οι λοιποί "σχολιαστές επ αμοιβή να ποστάρετε ήλίθια ή/και ανούσια ή/και ψέυδή σχόλια των δυο γραμμών στο Βήμα. Δεν ελάμβανα όμως υπόψιν μου το ότι εκτός από τους 3 4 χιλιάδες λοβοτομημένους σανοφάγους που διαβάζουν μόνο Αυγή οι υπόλοιποι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί διαβάζουν και άλλες εφημερίδες. Σ' αυτους απευθύνονται τα τρολάκια που λοιδορούν και συνθηματολογούν ανευ επιχειρηματολογίας. Να μη ξεστρατήσουν τα πρόβατα από το μαντρί ας φάνε ψέματα και συνθήματα μια και δεν υπάρχουν επιχειρήματα. Η τακτική δηλώνει πασιφανώς απόγνωση.
  Απόγνωση!!!!! ΧΑΧΑΧΑ!
  απάντηση40
   
   
  Χα! | 27/12/2017 15:00
  Τα ιδια ελεγε ο δημιογραφος και το 15, πριν της εκλογες τα ιδια λεει τωρα τα ιδια θα λεει και το 19. Ο κουλης ειναι κουτσο αλογο!
  INK
  απάντηση320
   
   
  Γελάει καλά όποιος γελάει τελευταίος. | 27/12/2017 12:23
  Τα χάλια που θα παρουσίαζαν οι Συριζανελ ως κυβέρνηση, είναι αυτό που αγνόησαν όλοι όσοι τους ψήφισαν το 2015 και αυτό που πλέον σκέφτονται όλοι όσοι δεν θα τους ξαναψηφίσουν ποτέ. Το να λέμε ότι αυτοί οι απίθανοι αριστεροφασίστες έχουν το ηθικό πλεονέκτημα μόνο γέλιο πλέον προκαλεί. Το παιχνίδι του ψέματος και της απατεωνιάς το έχασαν. Το τέλος τους έρχεται μέχρι το Σύνταγμα δια των εκλογών τους δείξει το δρόμο. Η κόλλα της καρέκλα και του ναι σε όλα είναι το μόνο που τους ενώνει και αυτό θα εξατμιστεί την βραδιά των εκλογών. Μετά θα γελάμε με το ανάθεμα στον ίδιο τον Τσίπρα, από τους δελφίνους που θα κυνηγάνε να πάρουν την θέση του την επόμενη ημέρα και εκεί θα πέσει γέλιο. Γέλιο πολύ.
  Ιδιωτικός Υπάλληλος
  απάντηση254
   
   
   
  Συνεχιζόμενη εμπάθεια . | 27/12/2017 00:04
  Είναι τόση η τυφλή εμπάθεια Πρετεντέρη στην Κυβέρνηση και κυρίως στον Τσίπρα ,επειδή κατάφερε να αποκαθηλώσει αυτούς που υποστήριζε για τους δικούς του ασφαλώς λόγους που διαβάζοντας ένα του άρθρο τα έχεις διαβάσει όλα ! Μόνιμες εμμονές ,ίδιες απαξιώσεις και λιβανιστήρι στην Δεξιά και στον Μητσοτάκη. Ευτυχώς που οι ΄΄αναλύσεις του ΄΄ αποκλίνουν από την πραγματικότητα και οι πολιτικές προβλέψεις του δεν επαληθεύονται από τον καιρό που σαν εθνικός παρουσιαστής στο MEGA καθημερινά μας βορβάδιζε .
  Παρατηρητής
  απάντηση846
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  είμαι καραδεξιός... | 26/12/2017 18:35
  και πιστεύω ακράδαντα πως δεν χρειαζόμαστε τα δεκανίκια μιας πληρωμένης πένας που παλιότερα το έπαιζε πασόκος και μας είχε αλλάξει τα φώτα.
  μόνοι μας μπορούμε καλύτερα...
  απάντηση938
   
   
  Η συνεργασία του αύριο | 26/12/2017 13:26
  Αγαπητέ Κε Πρετεντέρη, Γράφετε κάθε εβδομάδα για την κατάσταση στην χώρα με την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και για την επόμενη μέρα. Βεβαίως όσοι έχουμε στοιχειώδη αίσθηση του κοινού συμφέροντος (μοιάζει να μην είμαστε πολλοί) συμφωνούμε ότι η παρακμή που ζει ο τόπος δεν έχει προηγούμενο και ότι τα 3 χρόνια από το 15 μέχρι σήμερα μας γύρισαν πολλά βήματα πίσω. Διαφαίνονται όμως σχέδια των πολιτικών δυνάμεων για την επόμενη μέρα τα οποία είναι άκρως ανησυχητικά και στα οποία δεν αναφέρεστε ποτέ. Συγκεκριμένα : Καλώς ή κακός ο ρυθμιστής του «σκηνικού» μετά τις επόμενες εκλογές θα είναι το ΠΑΣΟΚ ή κίνημα αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ της Κας Γεννηματά ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία ότι δεν θα συνεργαστεί με την ΝΔ. Επίσης το ΠΑΣΟΚ της Κας Γεννηματά λέει ότι «δεν συνεργαζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με την ακροδεξιά (ΑΝΕΛ)». Δηλαδή ότι αν δεν συνεργαζόταν με τους ΑΝΕΛ μπορεί και να λέγαμε ναι...Βλέπουμε άρθρο του πρώην υπουργού Κου Λαλιώτη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ...Διαβάζουμε ότι ο Κος Λαλιώτης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανεκλογή της Κας Γεννηματά... Γνωρίζουμε ότι πολλά στελέχη του πρώην κραταιού ΠΑΣΟΚ έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και κινούν νήματα σε επίπεδο κρατικής μηχανής αλλά και τοπικών οργανώσεων. Το σενάριο λοιπόν που βλέπουμε όλοι εμείς οι απλοί πολίτες που δεν ξέρουμε να αναλύουμε τα πολιτικά γεγονότα, να έρχεται είναι : Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά στις επόμενες εκλογές-αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά μέσα-πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σύντομα και μετά συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος αλλαγής χωρίς βεβαίως το «βαρίδι» των ΑΝΕΛ που θα είναι εκτός παιχνιδιού. Εν ολίγοις πάμε πάλι 30 χρόνια πίσω αλλά με άλλο όνομα αυτή την φορά...και με τους ίδιους ανθρώπους να κινούν τα νήματα με γνώμονα βέβαια την κατάκτηση της εξουσίας, το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον ανεξαρτήτως κόστους για την χώρα και την κοινωνία... Απορώ εσείς δεν το βλέπετε αυτό??
  CL.
  απάντηση1314
   
   
  ...Χειρότερες από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο " Νοών νοείτω ! | 26/12/2017 00:52
  Κ. Πρετεντέρη , έχετε δίκιο, όταν λέτε ότι Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση "παρουσίασαν αφηγήματα που θα μας συντροφεύουν έως τις κάλπες" ! Όλοι οι "αγορητές" άρθρωσαν στερεότυπο "συμπολιτευτικό" ή "αντιπολιτευτικό" , προβλέψιμο ,λόγο . Όλοι πλην ενός! Του κ. Βενιζέλου . Του "αποτυχημένου Πολιτικού" κατά την απόφανση του κ.Τσακαλώτου. Οφείλατε οι δημοσιολογούντες να εξάρετε τον ορθό, τον αιρετικό Πολιτικό Λόγο που άρθρωσε για μία ακόμη φορά. Ιδιαίτερα εσείς, κ. Πρετεντέρη. Διότι είχατε την τιμή να του πάρετε συνέντευξη την επομένη της επίσκεψης του κ. Ερντογάν. και ο Λόγος του, όπως πάντοτε, δεν ήταν κομματικός, αλλά Πατριωτικός. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε χειρότερες επιλογές .
  Έκτωρ
  απάντηση263
   
   
  Έρχεται διάσπαση | 25/12/2017 12:24
  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία τύχη σε συνθήκες κανονικότητας. Είναι δημιούργημα της κρίσης και της πίστης κάποιων ότι έτσι τιμωρούν το παλιό πολιτικό σύστημα το οποίο ευθύνεται για την κρίση. Η κυβερνησιμότητα έδειξε ότι καμιά από τις παθογένειες του κράτους δεν βελτιώθηκε ενώ πολλές χειροτέρεψαν και κάποιες καινούργιες δημιουργήθηκαν. Το πιθανότερο για μένα σενάριο είναι ότι μετεκλογικά θα υπάρξει διάσπαση και σταδιακά θα ξαναγυρίσει στα παλιά ποσοστά του. Η συγκρουσιακή πολιτική του που μέχρι τώρα διοχετεύεται εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων αναπόφευκτα θα διοχετευτεί εσωτερικά. Η αριστερά έχει παράδοση στις διασπάσεις στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας και της μοναδικής αλήθειας
  ΧΒ
  απάντηση333