Η πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της ανθεκτικότητας της μικροβιακής αντοχής και τον κίνδυνο να αποτελέσει στις αμέσως επόμενες δεκαετίες την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ανέδειξε τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Με την παρέμβασή του ο κ. Παυλόπουλος αποδεικνύει ότι η Δημόσια Υγεία είναι ένα θέμα που πρέπει να βρίσκεται μακριά από πολιτικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες. Είναι ένα θέμα εθνικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους υγειονομικούς και τους πολιτικούς.
Την άποψη αυτή ασπάζονται οι φαρμακοποιοί συμμετέχοντας ουσιαστικά, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ζητήματα Δημόσιας Υγείας, όπως ο εμβολιασμός, η συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή, η διαχείριση χρόνιων παθήσεων και η ορθή χρήση των αντιβιοτικών.
Για το τελευταίο θέμα, μάλιστα, το ευρωπαϊκό όργανο των φαρμακοποιών, η PGEU, έχει εκδώσει οδηγίες για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και συμμετέχει στις δράσεις για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας των μικροβίων και της υπερσυνταγογράφησης. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως ο φαρμακευτικός κλάδος στήριξε πρώτος την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που αποτελεί το πλέον σύγχρονο σύστημα ελέγχου και περιορισμού της ανεξέλεγκτης φαρμακευτικής δαπάνης και συνταγογράφησης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκεται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών για τη χάραξη κοινής στρατηγικής ενημέρωσης του κοινού αλλά και των επαγγελματιών Υγείας (γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές) σε θέματα που άπτονται της Δημόσιας Υγείας.
Είναι προφανές ότι χωρίς τη συμβολή του φαρμακοποιού δεν μπορεί να υπάρξει ορθή χρήση των φαρμάκων, διότι αυτός είναι που δέχεται καθημερινά τους ασθενείς, μπορεί να αναγνωρίσει τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, να ενημερώσει για τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής –λόγω της άμεσης επαφής με τον ασθενή –ενημερώνοντας τον γιατρό.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η Υγεία πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των προσπαθειών τόσο σε επίπεδο παρόχων Υγείας όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Οι παρεμβάσεις όμως πρέπει να είναι ουσιαστικές και να μην περιορίζονται σε εξαγγελίες ή καταγγελίες για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο. Τα συστήματα Υγείας πρέπει να ορθολογικοποιηθούν όχι μόνο ως προς το ύψος της δαπάνης, αλλά και ως προς τη θεραπευτική τους αποτελεσματικότητα, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η στροφή των συστημάτων σε ασθενοκεντρικά και η δεύτερη είναι να ενισχυθεί η συμμετοχή των φαρμακοποιών σε αυτά.
Ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ