Η επιτυχής ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης δημιουργεί νέα δεδομένα και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Η μαζική συμμετοχή μελών αλλά και φίλων στις εκλογικές διαδικασίες αποτελεί την καλύτερη αφετηρία για την οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του χώρου.

Είναι στο χέρι πλέον της Φώφης Γεννηματά, αλλά και της ηγετικής ομάδας που θα την πλαισιώσει να γίνουν πράξη οι προσδοκίες των χιλιάδων πολιτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον και την προοπτική της παράταξης. Μετά τα τραύματα που υπέστη λόγω της κρίσης, παρά το βάρος που ανέλάβε για τη διάσωση της χώρας, έχει τώρα τη δυνατότητα μιας νέας πορείας, δύσκολης μεν, αλλά απόλυτα αναγκαίας δε.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η παρουσία μιας ανανεωμένης και δυναμικής προοδευτικής παράταξης αποτελεί αναγκαιότητα, όχι μόνο για τους ψηφοφόρους και τα μέλη της αλλά για τη χώρα συνολικά. Εξίσου σαφές όμως είναι ότι η ανασυγκρότηση του χώρου δεν μπορεί να γίνει με παλιές συνταγές, που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες αλλά και τις δυνατότητες της χώρας.
Η Δημοκρατική Παράταξη, η κεντροαριστερά, όπως και στο παρελθόν οφείλει να γίνει η δύναμη της εθνικής ανασυγκρότησης, που θα αντιστρέψει τη σημερινή πορεία στασιμότητας και φθοράς. Με τόλμη, υπομονή, ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες και σχέδιο για τη χώρα μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών – κι όχι μόνο αυτών που μετείχαν στις εκλογές – για να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την παραγωγική αλλά και την πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας.
Το έχει πετύχει στο παρελθόν μπορεί να το πετύχει και τώρα. Εύκολες συνταγές προφανώς δεν υπάρχουν. Αυτό όμως είναι το στοίχημα και η πρόκληση της νέας ηγεσίας που θα πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Που θα κρίνουν αν η Δημοκρατική Παράταξη, ή όπως αλλιώς ονομαστεί, θα επαναθεμελιώσει τον νέο φορέα και θα δημιουργήσει τις προοπτικές για να διεκδικήσει ένα ηγεμονικό ρόλο στην πολιτική ζωή ή θα παραμείνει μια δύναμη που θα παίζει συμπληρωματικό ρόλο, στο σημερινό μικρό δικομματισμό.



TO BHMA