Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια έλαχε ο κλήρος να σχολιάσει –και μάλιστα από το βήμα της Βουλής –τις εξαγγελίες, με την πομπώδη μορφή… διαγγέλματος, του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) για το «κοινωνικό μέρισμα» (όπως ονομάστηκε εφέτος –αντί για 13η σύνταξη που είχε ονομαστεί πέρυσι). Μέρισμα που η κυβέρνηση θα μοιράσει σε φτωχούς και καταφρονεμένους πολίτες μας. Και τι δεν του είπε του κ. Τσίπρα (που απουσίαζε βεβαίως στην Ξάνθη). Τον αποκάλεσε πρώτα από όλα «Αγιο Βασίλη», ότι «διαθέτει πρόδηλη αλαζονεία», ότι «μοιράζει χρήματα όπου θέλει», ότι «κάνει δακρύβρεχτα διαγγέλματα», ότι «συμπεριφέρεται με αυτοκρατορική λογική» και τον παρομοίασε με… ρωμαίο αυτοκράτορα. Για το τελευταίο, μάλιστα, έδωσε και… παράδειγμα:
nnn
Στην αρχαία Ρώμη, είπε, υπήρχαν δύο ειδών ταμεία. Το Imperium, που αποτελούσε το δημόσιο ταμείο της αυτοκρατορίας, και το Fiscus, το προσωπικό ταμείο του αυτοκράτορα. Στην περίοδο της παρακμής οι αυτοκράτορες, για να κάνουν τα ρουσφέτια τους και να φανούν αρεστοί στους πολίτες ή ακόμα και για να αγοράσουν ψήφους, «έβαζαν χέρι» στο Imperium αντί στο προσωπικό τους ταμείο, το οποίο το άφηναν ανέπαφο και καμιά φορά το αύξαναν κιόλας, αν και υπήρχε περίοδος παρακμής. Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος που βρισκόταν στην αίθουσα δεν απάντησε.


Κάνε και εσύ ένα διάγγελμα


Εδώ που τα λέμε, αυτά τα… διαγγέλματα, όπου κάθε λίγο και λιγάκι ο Αλέξης Τσίπρας στήνεται σε ένα πόντιουμ, κάποτε μπροστά από το τζάκι του Μαξίμου (που δεν έχει ανάψει ποτέ) και κάποτε με φόντο τις νεραντζιές, για να εξαγγείλει ότι πιάσαμε τους στόχους, ότι περάσαμε στην ανάπτυξη ή να μοιράσει ως κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ, κάπως έχουν καταντήσει βαρετά (και ρουτίνα). Ποιος ο λόγος άραγε να γίνονται τόσο συχνά διαγγέλματα; Χάνουν και την αξία τους. Να σημειώσω εδώ ότι το διάγγελμα δεν αποτελεί εφεύρεση του Τσίπρα –και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί το χρησιμοποίησαν. Και ποιος δεν θυμάται το περιβόητο διάγγελμα του Καστελλόριζου με τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν μας εξήγγειλε, με φόντο κάτι βαρκούλες που περνούσαν αμέριμνα, ότι εισήλθε το ΔΝΤ στη ζωή μας; Στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας νόμιζε, όπως είπε, ότι πάμε σε… πόλεμο βλέποντας τον κ. Τσίπρα ανάμεσα σε δύο σημαίες και σε πόντιουμ να κάνει διάγγελμα. Προσέξατε ότι δεν έκανε ούτε ένα σαρδάμ, παρά το γεγονός ότι ανέφερε ποσά και αριθμούς; Ξέρετε γιατί; Υπήρχε η σιγουριά του… autocue μέσα από το οποίο τα διάβαζε. Σαν αυτό που έχουν οι παρουσιαστές ειδήσεων. Ετσι, έως ότου γραφεί το κείμενο στο autocue, υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση.


Αφησε τη σαρανταποδαρούσα και έπιασε τον Ντοστογέφσκι


Με καινούργιο μπλε (χειμωνιάτικο) σακάκι και με… ποσέτ (που μόλις διακρινόταν από την τσέπη του σακακιού του) εμφανίστηκε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το παλιό «dress code Tsakalotos» (δηλαδή γκρίζο πουκάμισο, γκρίζο παντελόνι, γκρίζο σακάκι –όλα τσαλακωμένα) ανήκει στο παρελθόν. Φαινόταν ικανοποιημένος. Και γιατί να μην ήταν, τόσα λεφτά μοίρασε (βάσει σχεδίου και με τις ευλογίες των δανειστών, όπως είπε) μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά, ίσως από την υπερβολική χαρά του, ίσως από αλαζονεία (ποιος ξέρει;), δεν απέφυγε ούτε αυτή τη φορά τα «διαμαντάκια». Αφού δήλωσε πως είναι οπαδός του… Ντοστογέφσκι και της ρήσης του ότι ο πολιτισμός μιας χώρας εξαρτάται από το πώς αντιμετωπίζει τους φυλακισμένους της, ανέτρεξε στα… Ζαγοροχώρια με τους -18 βαθμούς θερμοκρασία για να αναφέρει ότι η ΝΔ λέει υπερβολές (όσον αφορά το πλεόνασμα), έδωσε κάποιες συμβουλές στους νεοδημοκράτες, λέγοντάς τους ότι η ακροδεξιά ατζέντα του Μητσοτάκη στο θέμα του Μεταναστευτικού δεν πρόκειται να βγει, έκανε μια ανάλυση για τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία και τον νεοφιλελευθερισμό (χωρίς κανείς να καταλάβει τι ακριβώς εννοούσε) και έκλεισε με την επισήμανση ότι ως θεωρία ο νεοφιλελευθερισμός οδηγεί τους πολιτικούς σε αδιέξοδο.
Οι αυθορμήτως προσελθόντες


Με λουλούδια, αγκαλιές και φιλιά υποδέχτηκαν τον Πρωθυπουργό οι κάτοικοι της Ξάνθης κατά τη διάρκεια της άφιξής του στην πόλη, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού περιφερειακού συμβουλίου Θράκης. Ηταν εκεί καμιά εικοσαριά συγκεντρωμένοι (αυθορμήτως προσελθόντες, όπως σχολίασε κάποιος) για να τον δουν, να του μιλήσουν, να του δώσουν τα λουλούδια τους, να τον ευχαριστήσουν. Ετοίμασαν έκπληξη στον Πρωθυπουργό, όπως έλεγαν, αφού είχαν μάθει από πού θα περνούσε η πομπή των αυτοκινήτων του και είχαν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο του δρόμου για να σταματήσουν την πομπή. Τώρα, θα πείτε, σταματάει έτσι μια πρωθυπουργική πομπή; Οταν όμως πρόκειται για λουλούδια και αγκαλιές, όχι μόνο σταματάει, αλλά ο Πρωθυπουργός βγαίνει από το αυτοκίνητό του και συνομιλεί με αυτούς: «Σε ευχαριστούμε πολύ, Αλέξη, για αυτά που είπες χθες το βράδυ» του είπε μια γυναίκα, ενώ ο κ. Τσίπρας τους ρωτούσε «πώς περνάτε εδώ;». Κατά το ΑΠΕ, δεν τον άφηναν να φύγει. Κατά το ΑΠΕ (επίσης), ο κ. Τσίπρας πετάχτηκε και σε ένα σπίτι όπου υπήρχε άτομο με αναπηρία, το οποίο δεν μπόρεσε να έρθει στη συγκέντρωση με τα λουλούδια, και συνομίλησε μαζί του.

HeliosPlus