Παγκόσμια ρεκόρ
Παρατραβάει το καλοκαίρι φέτος –μίσασε ο Οκτώβριος και ούτε βροχές είδαμε, ούτε ανέμους, ούτε καταιγίδες. Οι μετεωρολόγοι το κάνουν επίτηδες, για να έρθει η κλιματική αλλαγή. Διότι είναι πλάνη ότι απλώς προβλέπουν τον καιρό –τον φτιάχνουν. Υπάρχει κάποιο κέντρο που κυβερνά τον καιρό, κάπως σαν τη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ που κυβερνά τον κόσμο· συνεδριάζει και αποφασίζει: το 2017 θα έχει πολλές βροχές στην Ευρώπη, λίγα χιόνια στην Ανταρκτική, πολλά στη Σαχάρα, κ.τ.λ.
Αφού κάνουν τον γενικό σχεδιασμό, οι κατά τόπους εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες τον εφαρμόζουν στη χώρα τους –ε, τον φετινό Οκτώβριο οι δικοί μας τον προγραμμάτισαν άνυδρο και θερμό, ημερολόγιό μου.
Ολοφάνερα πράγματα, απορώ πώς οι μετεωρολόγοι δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί στη Βουλή ή στην τηλεόραση και όλοι ασχολούνται με τους ανώδυνους ψεκασμούς και τα εμβόλια. Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι τι έχουν προγραμματίσει οι σεισμολόγοι για φέτος. Ελπίζω όχι κάτι το καταστροφικό –τριάντα χρόνια μετά, ακόμη δεν έχω εξοφλήσει το δάνειο για την επισκευή του σπιτιού μετά τον σεισμό που έκαναν το 1988.
l Η κυβέρνηση πάντως έχει προγραμματίσει να βγει στις αγορές να δανειστεί του χρόνου –όμως για να το καταφέρει, πρέπει να δείξει πως είναι φερέγγυα, ήτοι να μας πάρει ό,τι έχουμε και δεν έχουμε. Αλλά το αντιστασιακό ήθος του αδούλωτου Ελληνα, αυτό το ίδιο που έφερε την περήφανη κυβέρνηση και 60% στο δημοψήφισμα, δεν του επιτρέπει να πληρώνει φόρους.
Της λείπουν λοιπόν αρκετά δισεκατομμύρια και κάνει κατασχέσεις στους λογαριασμούς: 700 την ημέρα, που θα πει, στο δημοσιοϋπαλληλικό οκτάωρο, 90 την ώρα, 1,5 στο λεπτό –παγκόσμιο ρεκόρ, που ελπίζουμε να το βελτιώσουμε του χρόνου στο 1,6, με λίγη προσπάθεια μπορεί και 1,7 κατασχέσεις το λεπτό να φθάσουμε.
Αλλά είναι δίκαιη η αριστερή μας κυβέρνηση: σε αντάλλαγμα των 55 δισεκατομμυρίων που μαζεύει κάθε χρόνο από τους υπηκόους της, θα επιστρέφει σε 1.000 τυχερούς 1.000 ευρώ κάθε μήνα με κλήρωση, δηλαδή 1.000.000 τον μήνα, 12 εκατομμύρια τον χρόνο, κάτι παραπάνω από δύο δεκάκις χιλιοστά αυτών που εισπράττει.
Βεβαίως δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η κλήρωση είναι σικέ –σε συριζαίους θα πηγαίνουν τα χιλιάρικα· γιατί και αν δεν είναι, θα γίνονται μόλις τα εισπράξουν.
Αλλαγή συχνότητας
«Εδώ που βρισκόμαστε, κανείς δεν μπορεί να μας βρει» μου είπε ο Οδηγός –αυτός της οδικής βοήθειας, που με μετέφερε μαζί με τη Ferrari όταν έμεινα από λάστιχο. «Μα, σπίτι μου είμαστε!» –«Μπορεί, αλλά κανείς δεν μας βλέπει, δεν μας ακούει, δεν μας νιώθει. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με εμάς, είμαστε σε άλλη συχνότητα του Επικοινωνιακού Πεδίου» –«Αόρατοι δηλαδή;» –«Οχι μόνο: άγευστοι, άοσμοι, άχρωμοι».
«Ψέματα λες!» –«Μα, δεν ακούς το ραδιόφωνο που συνεχώς μιλάει για τον Διόδωρο Κυψελιώτη και τη Ferrari του που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς έξω από την Πάτρα;» –«Αφελής είσαι; Πιστεύεις τους δημοσιογράφους;» –«Οταν δεν μεταφέρουν λόγια πολιτικών, τους πιστεύω».
Δεν θα ήταν και άσχημα να έχει δίκιο· έχω ανάγκη να αποσυρθώ, να ξεκουραστώ, να ξεγνοιάσω, ημερολόγιό μου. Και μετά, δεν είναι σπουδαίο να τα βλέπεις και να τα ακούς όλα εσύ και κανείς να μη σε βλέπει;
«Και εμείς, πώς γίνεται να τους βλέπουμε αφού είμαστε σε άλλη συχνότητα;» –«Μα, εγώ ξέρω να χειρίζομαι τις συχνότητες! Κάπως σαν ασυρματιστής, ας πούμε· ακούμε, αλλά δεν εκπέμπουμε –σιγή ασυρμάτου».
l Ασχετα από τις παλαβομάρες που λέει ο Οδηγός, το σίγουρο είναι ότι μετά από ανομβρία τόσων μηνών θα είναι από πολύ καλά έως εξαιρετικά τα κρασιά φέτος –μοσχοβολάει το υπόγειο κελάρι από τον μούστο που βράζει, οι ελλειψοειδείς σακχαρομύκητες της αλκοολικής ζύμωσης πανηγυρίζουν για τα ζουμερά σταφύλια που τους έφτιαξαν φέτος οι μετεωρολόγοι.
Sic transit
l Στα γυμνάσια όμως του Αγρινίου ασφυκτιούν από αναθυμιάσεις ναφθαλίνης, διαβάζω: τέλος οι καταλήψεις, η νέα τεχνολογία κοπάνας δεν προσποιείται αγώνες, αδειάζεις μισό κιλό ναφθαλίνη στο σχολείο σου και δεν γίνεται μάθημα.
Μπορείς να γίνεις πρωθυπουργός μέσω της ναφθαλίνης; Μερικοί λένε ναι, γιατί έτσι μαθαίνεις να βάζεις στη ναφθαλίνη διάφορα (το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ας πούμε) και να τα βγάζεις όταν σου χρειάζεται, όπως γίνεται με τους ταχυδακτυλουργούς και τα καπέλα.
l Αλλά βγάζεις και το καπέλο σου, αν χρειαστεί: «Το μεγάλο υπερόπλο που έχουμε είναι η ψυχή των ελλήνων πιλότων» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την πτήση του με F16 –που θα πει, η δική του πήγε στην Κούλουρη όταν βρέθηκε εκεί πάνω. Παλιότερα νόμιζε ότι έχουμε «πυρηνική βόμβα» εναντίον των δανειστών –τόση ανάγκη να υπερθεματίζει για την ισχύ των όπλων του, αναπλήρωση στέρησης δείχνει.
l Πάνω που χάρηκα πως θα είχαμε επιτέλους θετικές πολιτικές εξελίξεις, ανακοίνωσε ότι θα το σκεφθεί λίγο ακόμα πριν παραιτηθεί από βουλευτής ο Θανάσης Λεβέντης.
Κατά το πρότυπο του άλλου με το περίεργο όνομα στη Βαρκελώνη (Πουιγκντεμόντ, κάτι τέτοιο), το σκέπτεται και αυτός αν θα ανακηρύξει ανεξάρτητη την Καταλωνία, παρά το υποτιθέμενο 90% που υποτίθεται ότι ψήφισε υπέρ στο υποτιθέμενο δημοψήφισμά του. «Kolotumba» αποκάλεσε τη στάση του ο ισπανικός Τύπος.
Μας έδωσαν οι Ισπανοί τους καταστροφικούς Indignados το 2011, τους δίνουμε για αντίδωρο τη σωτήρια πρωθυπουργική κωλοτούμπα του 2015 –επιτέλους, να και μια χώρα που μας χρωστάει.
l Πάνω από 70% συμμετοχή στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ανακοινώνει η αρμοδία Ολγα Γεροβασίλη, πάνω από 70% αποχή ανακοινώνει η ΑΔΕΔΥ –αχ, πού είναι εκείνοι οι ωραίοι καιροί που ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ βάδιζαν πλάι-πλάι στις διαδηλώσεις, με ψηλά υψωμένες τις σφιγμένες γροθιές.
Νοστάλγησα εκείνη την ωραία και ηρωική εποχή που η Αθήνα ήταν γεμάτη αναθυμιάσεις δακρυγόνων, μολότοφ, κτιρίων που καίγονταν. Τώρα, τίποτα δεν γίνεται, νέκρα, σαν πεθαμένοι είμαστε. Sic transit…
«Και τι νομίζεις πως είναι ο θάνατος, Διόδωρε; –πέρασμα σε άλλη επικοινωνιακή συχνότητα είναι!».
Δηλαδή, τι εννοεί ο Οδηγός;
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Για την απίθανη περίπτωση που θα μετανιώναμε, Διόδωρε, είναι τώρα πλέον μάλλον αργά: Το Πανεπιστήμιο Σέφιλντ απεφάνθη ότι το σεξ μικραίνει τη ζωή.
Απόδειξη, λέει, η μακροζωία όσων επέλεξαν εγκαίρως τον μοναστικόν βίον.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΛΗΡΗΣ ΝΥΧΤΩΝ

nnn
…ντριιιν… / τι κάνεις; / ετοιμάζω βαλίτσες… είμαι ενθουσιασμένος που θα πάμε μαζί στις ΗΠΑ… / είδες;… δεν ξεχνώ τους φίλους μου… / ξέρεις… να ζητήσω μια τόσο δα μικρούλα χάρη; / -ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ !!! Δεν σταματάμε Las Vegas…
ΠΑΝ. ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR
nnn
…να προειδοποιήσει κάποιος πως ο Τραμπ δεν έχει ούτε την αριστοκρατικά συγκαταβατική ευγένεια του Ομπάμα ούτε την έμμετρη αστική λαϊκότητα του Κλίντον… παρόμοια στάση και συμπεριφορά εκείνων που επέδειξε με τους προηγούμενους δύο θα τύχει τουλάχιστον ασύμμετρου σχολίου.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM

nnn

Αναμενόμενη η αντίδραση της ιεραρχίας στην αλλαγή ταυτότητας φύλου. Φοβούνται την επανεμφάνιση στις τάξεις της κάποιας Πάπισσας Ιωάννας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn
Διαβάζω ότι ο Γαβράς θα γυρίσει ταινία με θέμα το βιβλίο του Βαρουφάκη. Από το «Ζ» στο «Ουάου», ο κύκλος μιας μεγάλης καριέρας.
ΓΙΑΝ. ΜΕΝΑΝΗΣ, ΠΑΤΡΑ
nnn
Και μου το έλεγε η μάνα μου: «μη διαβάζεις άλλο παιδί μου, κάνε και καμιά κατάληψη». Αν την είχα ακούσει, θα ήμουν τώρα με το ένα πόδι σε F16 και με το άλλο στο αεροπλάνο για Αμερική για να εκπληρώσω το όνειρο του Ανδρέα: να μείνουν οι βάσεις στην Ελλάδα.
ΔΕΣΠΩ ΦΡ., @GMAIL.COM
nnn
Σχολή δημιούργησε ο γίγαντας της Κυψέλης. Τώρα πλέον υπάρχουν δύο τύποι δημοψηφισμάτων: τα κανονικά και τα «α λα Τσίπρα».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ