Εδώ και καιρό οι βουλευτές, κυρίως της αντιπολίτευσης, υποψιάζονταν ότι κάποια στρατηγική θα είχε ασφαλώς ο Αλέξης Τσίπρας και ξαφνικά πετάγεται ως τη Βουλή για να πάρει τον λόγο, αδιαφορώντας εάν στην αίθουσα είναι ο Κ. Μητσοτάκης ή οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Ετσι έβαλαν κάποιον να τον ρωτήσει τι ακριβώς κάνει.
nnn
Τον συνάντησε τυχαίως στον διάδρομο της Βουλής και ο Πρωθυπουργός δέχθηκε να λύσει την απορία: «Ναι, αυτό κάνω. Παρακολουθώ από το κλειστό κύκλωμα της τηλεόρασης και όποτε κρίνω επεμβαίνω» είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Ηταν χαρούμενος, ικανοποιημένος από την εμφάνισή του επειδή επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη που είχε επικαλεστεί τους εξωγήινους, και φαινόταν διατεθειμένος να απαντήσει σε όποια ερώτηση του υπέβαλλαν εκείνη τη στιγμή. Και επειδή δεν υπήρξε άλλη ερώτηση, έδωσε μόνος του μία… ατάκα για τον κ. Μητσοτάκη: «Τώρα τελευταίως ο Μητσοτάκης έχει μηδενίσει το κοντέρ» είπε και απομακρύνθηκε στην ασφάλεια του διαδρόμου που καταλήγει στο πολιτικό γραφείο του στη Βουλή.
nnn
Αλλά όσο και αν παρακολουθούν οι της αντιπολίτευσης τις κινήσεις Τσίπρα στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός βρίσκει πάντοτε τρόπο να τους ξεγελάει. Για παράδειγμα, κατέκρινε τον κ. Μητσοτάκη που ήταν απών από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, στην οποία ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ξαφνικά και πήρε τον λόγο. Ηταν τόσο ξαφνική η εμφάνισή του στη Βουλή που ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το πήραν χαμπάρι, και έτσι αναγκάστηκε να μιλήσει σε καμιά πενηνταριά μόνο. Αλλά πώς επιχείρησε να ξεγελάσει τον κ. Μητσοτάκη; Ειδοποίησε ότι θα μιλούσε την Τρίτη το πρωί, πριν από την ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου, και έτσι όλοι τον περίμεναν την Τρίτη και αυτός ξαφνικά εμφανίστηκε τη Δευτέρα. Κάτι βεβαίως που επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς τον… «υποκριτή».


Ανταλλαγές χαρακτηρισμών


Ηταν μια συνεδρίαση χαμηλής ποιότητας αυτή που έγινε για την αλλαγή φύλου. Χωρίς επιχειρήματα, χωρίς σοβαρές προτάσεις, μια κοκορομαχία ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Και ο χαρακτηρισμός «υποκριτής» που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα φαντάζει ήπιος μπροστά στους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς που ακολούθησαν: Πρώτα οι χαρακτηρισμοί του Πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη: «Είσαι γαλάζιος φιλελεύθερος», «νεοφιλελεύθερος», «σκληρά νεοφιλελεύθερος», «χάσατε την μπάλα», «επιμένετε στην καραμέλα των ΑΝΕΛ», «τίποτε δεν καταλαβαίνετε, κύριε Μητσοτάκη» και πολλά άλλα. Ακολουθούν οι χαρακτηρισμοί Μητσοτάκη προς Τσίπρα: «Καθίστε κάτω», «μη μου κουνάς εμένα το δάχτυλο», «είστε άσχετος». Αλλά το ωραιότερο είναι ότι ανάμεσα στους δύο, με τις συχνές αντιπαραθέσεις τους στη Βουλή, αναπτύχθηκε και μια… οικειότητα. Για παράδειγμα, στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε στον Πρωθυπουργό στον ενικό. Εν συνεχεία τού μιλούσε… μεικτά (δηλαδή σε ενικό και πληθυντικό), κατόπιν μόνο στον πληθυντικό και όταν του είπε να σταματήσει να του κουνά το δάχτυλο στον ενικό.
nnn
Βεβαίως από τους χαρακτηρισμούς δεν έλειψαν και εκείνοι που προορίζονταν για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος δεν ήταν στην αίθουσα (βρισκόταν σε ταξίδι στη Βραζιλία, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος). Δεν γλίτωσε από τα φραστικά σκάγια. Πήγε ο κ. Τσίπρας, όπως το συνηθίζει, να τον στηρίξει (αφού δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς), αλλά αυτή τη φορά δεν ήρθαν τα πράγματα όπως τα ήθελε. Ο Πρωθυπουργός για άλλη μία φορά επιχείρησε να αφαιρέσει τον χαρακτηρισμό «ακροδεξιός» από τον κ. Καμμένο, λέγοντας ότι ακροδεξιούς έχει η ΝΔ (και έναν μάλιστα τον έκανε αντιπρόεδρο) και ότι ο κ. Καμμένος βοήθησε με τις ψήφους των ΑΝΕΛ να περάσουν ένα σωρό «προοδευτικά», όπως τα χαρακτήρισε, νομοσχέδια, όπως αυτό του συμφώνου συμβίωσης. Τι ήθελε να το πει; Του υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν το ψήφισε ο κ. Καμμένος, αλλά ο ίδιος μαζί με άλλους 17 βουλευτές της ΝΔ. Και όσον αφορά τον χαρακτηρισμό «ακροδεξιός» που αποδίδεται στον κ. Καμμένο, ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη φορά τον προσπέρασε. Αναγνώρισε ότι δεν είναι μόνο ακροδεξιός, αλλά και… τυχοδιώκτης! Λέτε να τον άκουσε από το Ρίο ντε Τζανέιρο ο κ. Καμμένος και να απαντήσει;
nnn
Σε αυτή τη συζήτηση για την αλλαγή φύλου, η οποία ταρακούνησε τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το επίπεδο ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Αλλά ποιος έδινε σημασία στην ποιότητα της συζήτησης; Περισσότερη σημασία έδιναν στις συζητήσεις που γίνονταν στα «πηγαδάκια». Σε ένα από αυτά πρωταγωνιστής ήταν ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης, άρτι καρατομηθείς από τον αρχηγό του ως τομεάρχης Εθνικής Αμυνας. Ελεγε λοιπόν σε πλειάδα βουλευτών ότι προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, «γιατί αν το ψηφίσει δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός». Υπήρξε όμως και δεύτερη προειδοποίηση προς τον αρχηγό: «Θα πρέπει οπωσδήποτε να πετύχεις αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές. Γιατί, εάν δεν έχεις, η Φώφη μπορεί να υποδείξει άλλον πρωθυπουργό από εσένα».


Η… κυρία του Κολωνακίου


Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην περιπέτεια που είχε «γαλάζια» βουλευτής (από τις πλέον πασίγνωστες) σε κομμωτήριο της περιοχής Κολωνακίου. Εκεί που έβαφε τις ρίζες, καθόταν μια κυρία (που έκανε το ίδιο) και έπιασαν κουβέντα για γυναικεία θέματα (τσάντες, παπούτσια, διατροφή, γυμναστική κ.τ.λ.). Οταν έφυγε η κυρία, ο κομμωτής αποκάλυψε στη βουλευτή ότι η συμπαθέστατη κυρία ήταν πρώτα κύριος (και εν συνεχεία έγινε κυρία), προσθέτοντας ότι έπρεπε να προσέξει τι είδους θέματα κουβέντιασε μαζί της.