Συμβαίνει κάτι πολύ ανησυχητικό στον δημόσιο πολιτικό διάλογο. Κυριαρχεί ένα είδος γενικευμένου φανατισμού, που προκαλείται προφανώς ως αντίδραση στις πολιτικές του αλλοπρόσαλλου κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι κραυγές, οι αφορισμοί, οι σχηματοποιήσεις και οι επικίνδυνες απλουστεύσεις δεν γράφονται και λέγονται μόνο από τον κ. Πολάκη και τους ομοίους του, αλλά χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών, αναλυτών και δημοσιογράφων. Ενα καινούργιο φαινόμενο, «λαϊκιστών» από τις τάξεις των σφοδρών αντιλαϊκιστών, που δρουν και ρητορεύουν σχεδόν αντανακλαστικά εναντίον της κυβέρνησης, μειώνει δραματικά την αποτελεσματικότητα του αντιπολιτευτικού λόγου.

Κρίνει το Μαξίμου ή ο υφυπουργός Υγείας άκομψα, επιθετικά, με γενικεύσεις μια δικαστική απόφαση; Ξεσηκώνεται το σύμπαν, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, βουλευτές και όλοι οι εκπρόσωποι Τύπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γράφουν και μιλούν για πόλεμο θεσμών, για κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών, κατάλυση της δημοκρατίας, μερικοί δεν διστάζουν να υπονοήσουν προετοιμασία εκτροπών!

Απίστευτες υπερβολές λέγονται και γράφονται, ενώ το κλίμα έντασης συντηρούν οι δικαστές που απευθύνονται με τη σειρά προκλητικά προς την κυβέρνηση. Μέσα στον χαμό που προκλήθηκε μετά το απαράδεκτο σχόλιο του υφυπουργού Υγείας όσον αφορά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων, όλα τα μέσα ενημέρωσης, σύσσωμη η αντιπολίτευση, λησμόνησαν να ασχοληθούν με την ίδια την υπόθεση! Διαφωνεί ο Πολάκης; Συμφωνούμε εμείς! Ο φανατισμός, ο δογματισμός ανεστραμμένος.

Μέχρι που κατέφθασε, ευτυχώς, στον δημόσιο διάλογο ένας φωτισμένος Δάσκαλος, ο καθηγητής της Νομικής και ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, εν μέσω ιαχών, μας προσέφερε το δώρο του ορθού λόγου. Οχι μόνο μπορούμε, είπε, αλλά οφείλουμε να κρίνουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Με τρόπο όμως τεκμηριωμένο, που δεν αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη ως θεσμό αλλά μια συγκεκριμένη απόφασή της. Επεσήμανε ότι ο τρόπος της κυβέρνησης ήταν εντελώς λάθος, καθώς έμοιαζε με επίθεση και όχι με κριτική. Συμπλήρωσε όμως ότι και η απάντηση των δικαστών προς την κυβέρνηση ήταν εριστική και συντήρησε ένα κλίμα «πολεμικό». Αλλά ο κ. Σταθόπουλος έκανε κάτι ακόμη πιο γενναίο μέσα στη γενικευμένη αντάρα, προχώρησε με την ταπεινοφροσύνη των ώριμων και επαρκών σε τεκμηριωμένη κριτική της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η παρέμβασή του που ακούστηκε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και δημοσιεύθηκε στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής ήταν ένα πολύτιμο μάθημα δημοκρατίας. Μας έδωσε το μέτρο μιας ουσιαστικής παραγωγικής αντιπαράθεσης. Είμαι σίγουρος ότι πίσω από κλειστές πόρτες θα του τα έσουραν οι πρωτομάστορες του αντικυβερνητικού φανατισμού, οι δημαγωγοί του… Καλού.

Κι όμως, αυτός ο λόγος, αυτό το ήθος, αυτή η επάρκεια, είναι που μπορεί να στερήσει από την κυβερνητική συμμαχία το βασικό της όπλο, τον φανατισμό, που θερίζει στους αγρούς των απλουστεύσεων. Οταν η αντιπολίτευση, μεγάλη και μικρή, σταματήσει να καταριέται τον ΣΥΡΙΖΑ και μας πείσει με τους σχεδιασμούς της για το μέλλον, τότε η Ελλάδα θα έχει περάσει σε μιαν άλλη εποχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ