Τις τελευταίες ημέρες, όπως κάθε χρόνο όταν φουντώνει η τουριστική περίοδος, συνεργεία ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιούν εξορμήσεις στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η οποία οργιάζει παντού. Ηδη επιβλήθηκαν πρόστιμα και μπήκαν τα πρώτα λουκέτα σε επιχειρήσεις που πιάστηκαν να μην κόβουν αποδείξεις.
Ορθώς πράττουν οι φορολογικές αρχές και μακάρι να υπήρχε αυτή η ένταση των ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ισως η οικονομία και εμείς μαζί να βρισκόμασταν σε καλύτερη κατάσταση.
Ομως το πρόβλημα είναι ένα και το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά: η πολύχρονη κρίση και η ύφεση έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου μείωση των εισοδημάτων και η αγορά και τα νοικοκυριά έχουν στεγνώσει.
Ολοι προσπαθούν να καταβάλλουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα στις συναλλαγές τους, και αυτό κάποιοι το εκμεταλλεύονται. Ετσι οι «διπλές τιμές» τείνουν να καθιερωθούν. Ποιος δεν το έχει δει;
Παπούτσια και ρούχα πωλούνται 30%-40% φθηνότερα αν ο πελάτης δεν ζητήσει απόδειξη, και αυτό παρατηρείται σε όλο το φάσμα της αγοράς.
Το ανησυχητικό όμως είναι ότι παράλληλα δημιουργείται μια νέα «μόδα», καθώς πυκνώνουν τελευταία κάποιοι επαγγελματίες κυρίως, οι οποίοι έχουν τυπικά διακόψει τις δραστηριότητές τους αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν προσελκύοντας πελατεία με το δέλεαρ των χαμηλότερων τιμών. Ούτε βιβλία, ούτε αποδείξεις, ούτε ενοίκια και ούτε λόγος φυσικά για ασφαλιστικές εισφορές.
«Φαντομάδες» ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, και ειδικά αυτή την περίοδο όσοι εγκαθιστούν κλιματιστικά και πολλοί άλλοι κάνουν χρυσές δουλειές, καθώς οι τιμές που ζητούν είναι πολύ χαμηλές έναντι του νόμιμου ανταγωνισμού.
Αν ψάξουν καλά οι αρχές, θα εντοπίσουν από βιοτεχνίες και κρυφά συνεργεία αυτοκινήτων μέχρι και κατασκευές κουφωμάτων αλουμινίου σε… ταράτσες! Και δεν φτάνει αυτό. Καθώς στην Εφορία εμφανίζονται ως «φτωχοί», κάνουν χρήση και των όποιων κοινωνικών παροχών…
Δυστυχώς, η φορολογική αγωγή στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη, καθώς το κράτος δεν έχει καταφέρει να δώσει ούτε πραγματικά κίνητρα στους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις ούτε να κάνει τους επαγγελματίες να μην τολμούν να φοροδιαφύγουν. Επικρατεί το προσωπικό και όχι το κοινό συμφέρον.
Οι περισσότεροι Ελληνες θεωρούν ότι δεν υπάρχει σωστή αξιοποίηση των φορολογικών εσόδων και όσο και αν όλοι το καταλαβαίνουν ότι κερδίζουν πρόσκαιρα αν δίνουν δουλειά τους παρανόμους, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία και το μερίδιο που αναλογεί στους φοροφυγάδες, κάνουν τα στραβά μάτια προκειμένου να κάνουν φθηνότερα τη δουλειά τους.
Οι φόροι όμως θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα μειώνονται οι κοινωνικές παροχές αν δεν απομονώσουμε όλους αυτούς που συστηματικά παρανομούν μετακυλίοντας τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στους υπολοίπους. Αυτούς που γελούν ειρωνικά σε βάρος των κορόιδων που πληρώνουν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ