» Κατά γενική ομολογία έχουμε μια καλή συμφωνία» εκτίμησε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Το ότι έκλεισε επιτέλους η αξιολόγηση, μετά από ενάμισι χρόνο κωλυσιεργίας είναι σίγουρα θετική εξέλιξη καταρχήν. Κυρίως γιατί κλείνει ένας ακόμα μεγάλος κύκλος αβεβαιότητας που ταλάνιζε τη χώρα. Βέβαια η συμφωνία πόρρω απέχει από όσα διατυμπάνιζε, ακόμα και λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο πρωθυπουργός, όπως επεσήμανε και ο κ.Μητσοτάκης .

Αν βέβαια έκανε τον κόπο ο κ.Τσίπρας να μάθει ποια είναι η γνώμη των πολιτών που θα κληθούν να πληρώσουν τα βάρη που έφερε η συμφωνία, δεν θα πανηγύριζε ιδιαίτερα για την επιτυχία του. Είναι όμως φαίνεται απασχολημένος με την κάλυψη που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δώσει στους κκ.Καμμένο και Πολλάκη, που δεν αντιλαμβάνεται τη δυσαρέσκεια και τα πάθη της κοινωνίας.

Είναι επίσης πολύ απασχολημένος με το επόμενο μεγάλο αφήγημα που προσπαθεί να πλασάρει, την έξοδο, στις πάλαι ποτέ επάρατες, αγορές ώστε αδυνατεί να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα της οικονομίας και η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν πρόκειται να λυθούν, ακόμα κι αν καταφέρουμε να πάρουμε μια ένεση ρευστότητας με σταγονόμετρο. Όπως επεσήμανε και ο κ.Χουλιαράκης για να στεφθεί με επιτυχία – και κυρίως συνέχεια – μια έξοδος στις αγορές χρειάζονται τρεις βασικές προϋποθέσεις: Δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δημιουργία αποθεματικού.

Με λίγα λόγια είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας σπρίντ.Κυρίως όμως χρειάζεται επιτέλους να αποδείξουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ότι υιοθετούν τη συμφωνία που υπέγραψαν και δεν προσπαθούν με κάθε τρόπο να την υπονομεύσουν ή να την ακυρώσουν.

Τόσο οι αγορές, όσο και οι ευρωπαίοι δανειστές απαιτούν δηλαδή την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ελληνικής πλευράς,που υπονομεύθηκε δραματικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σύριζα. Οι όποιες θετικές εντυπώσεις έχουν δημιουργηθεί από την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων και το κλείσιμο της αξιολόγησης, μπορεί πολύ γρήγορα να εξανεμιστούν αν συνολικά η κυβέρνηση δεν ανασκουμπωθεί και δεν αρχίσει να εφαρμόζει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε.
Αναζητούμε επενδύσεις και επενδυτές, αλλά ακόμα κι όταν ξεπερνούν τους φόβους τους κι έρχονται κάνουμε ότι μπορούμε για να τους αποθαρρύνουμε. Υποσχόμαστε μεταρρυθμίσεις και παραγωγική ανασυγκρότηση και αντί για κίνητρα βλέπουμε διαρκείς αυξήσεις φόρων και εισφορών. Χρειαζόμαστε μια παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της χώρας και τις απαιτήσεις των καιρών, αλλά στην πράξη ξαναγυρίζουμε στις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος.
Δυστυχώς κ.Τσίπρα η κοινωνία,οι νέοι, οι επιχειρηματίες, οι άνεργοι έχουν χορτάσει πλέον από μεγάλα λόγια. Με παρεμβάσεις στη βουλή για να λειανθούν οι γκρίνιες των βουλευτών και του στενού κομματικού ακροατηρίου δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Θα φτάσουμε στην επόμενη συζήτηση να ακούμε και να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια ,ενώ το τρένο της ανάπτυξης δεν θα το βλέπουμε στον ορίζοντα…

ΤΟ ΒΗΜΑ