Μία υπαρκτή κοινωνική και οικονομική διάκριση που είναι ταυτόχρονα και μία νέα κοινωνική ανισότητα στις δυτικές κοινωνίες σχηματοποιεί και τεκμηριώνει ο βρετανός δημοσιογράφος και αναλυτής David Goodhart στο νέο βιβλίο του «The Road to Somewhere: The Populist Revolt and the Future of Politics» (Ο δρόμος προς Κάπου: η λαϊκιστική εξέγερση και το μέλλον της πολιτικής), στις εκδόσεις Hurst. Βασικό κριτήριο και βασική αιτία αυτής της νέας ανισότητας είναι η εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον Goodhart, από τη μια πλευρά υπάρχουν οι «Anywheres» (θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε οι «Παντού») και από την άλλη οι «Somewheres» (οι Κάπου). Οι πρώτοι μπορεί να κινηθούν και να σταθούν παντού (όπου γης και πατρίς), έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι φιλελεύθεροι κοινωνικά και έχουν μεγαλώσει σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι δεύτεροι είναι δεμένοι γεωγραφικά με τον «μικρό τους χώρο» (κοινότητα, χωριό, πόλη), η εκπαίδευσή τους είναι στοιχειώδης ή μέση, μπορεί να είναι αναλφάβητοι, κοινωνικά συντηρητικοί και αισθάνονται να απειλούνται απ’ ότιδήποτε ταρακουνάει την «κανονικότητά» τους (π.χ. μετανάστες). Επάνω στη διάκριση αυτή ο συγγραφέας στηρίζει την ανάλυσή του για το σχίσμα του Brexit στη Βρετανία, την εκλογή του Τραμπ, την παρακμή των κεντροαριστερών κομμάτων και την άνοδο του λαϊκισμού και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Στη Βρετανία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Goodhart, οι Somewheres είναι περίπου το 50% του πληθυσμού. Υπολογίζει τους Anywheres στο 20%-25% του πληθυσμού. Το υπόλοιπο είναι οι Ανάμεσα, οι Inbetweeners.

Ψυχολογικά οι «Κάπου» νοσταλγούν την παλιά, καλή ζωή και δεν αισθάνονται άνετα με τον σύγχρονο κόσμο. «Britons First» είναι το αξίωμά τους, κατά το «America First». Oι «Παντού» δεν νοσταλγούν, πιστεύουν στην αξιοκρατία και στην ισότητα, σε σχέση με φύλο, σεξουαλικότητα και καταγωγή.
Ο Goodhart, παλιός δημοσιογράφος των «Financial Times», εκδότης του «Prospect Magazine» και μέλος ή διευθυντής γνωστών βρετανικών think tanks «αναστατώνει» συχνά τα μέσα με αναλύσεις, που λες και είναι φτιαγμένες γι’ αυτά. Οσα λέει όμως τεκμηριώνονται με στοιχεία, στατιστικές και ποιοτικά δεδομένα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ