από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 
 

Κουφός πρύτανης, κακός πρωθυπουργός

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους επιστήμονες/εξεταστές των Πανελληνίων εξετάσεων που αλλοίωσαν το κείμενο του Θεοτοκά ώστε να ταιριάξει στην τρέχουσα ηθική. Το 1956 ο Θεοτοκάς έγραψε: «Ενας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κουφό πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό». Για να το γράψει αυτό ο Θεοτοκάς κάτι πρέπει να είχε στο νου. Κάτι πολύ συγκεκριμένο τον είχε ενοχλήσει. Γι αυτό και εξέφρασε την ενόχλησή του.

Σήμερα για να δώσουν οι εξεταστές των Πανελληνίων το κείμενο του Θεοτοκά αλλοιωμένο κάτι επίσης θα πρέπει να είχαν στο νου τους. Κάτι πολύ απλό και πολύ σαφές. Γι αυτό και έδωσαν στους υποψήφιους ένα διαφορετικό, ένα λογοκριμένο κείμενο: «ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Δεν έχω σχέση με την ψυχανάλυση. Ούτε και υποστηρίζω ότι αυτοί οι επιστήμονες/εξεταστές (διότι το πανεπιστήμιο έχουν τελειώσει οι άνθρωποι) απέκτησαν ξάφνου κρίση συνειδήσεως και καταφέρθηκαν εναντίον του εαυτού των. Απλώς (νομίζω) σκέφτηκαν ότι δεν θα ήταν και πολύ φρόνιμο εκ μέρους τους να αναφερθούν σε κάποιον «κουφό πρύτανη» και κυρίως σε κάποιον «κακό πρωθυπουργό». Επειδή αυτή η αναφορά είναι πολύ συγκεκριμένη. Φαντάζεστε τί θα έγραφαν οι διαγωνιζόμενοι εναντίον κουφών πρυτάνεων και (κυρίως) εναντίον κακών πρωθυπουργών; Για τούτο πολύ συνετά έπραξαν οι επιστήμονες/εξεταστές και αλλοίωσαν το κείμενο του Θεοτοκά.

Είναι κρίμα που δεν ζει ο Θεοτοκάς. Ισως η διόρθωση των εξεταστών να τον έκανε να ξαναδεί το κείμενό του και να το διορθώσει. «Ενας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κουφό πρύτανη, έναν κακό πρωθυπουργό και έναν εξεταστή Πανελληνίων».

Ο κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ...κοῦφος (αρχαία Ελληνική λέξη) = ανόητος , ελαφρός, χωρίς σοβαρότητα. | 16/07/2017 23:50
  ...κοῦφος (αρχαία Ελληνική λέξη) = ανόητος , ελαφρός, χωρίς σοβαρότητα. (όταν κάποιοι αντί για το σωστό κοῦφος (δηλ. ανόητος), γράφουν κουφός (δηλ. αυτός που δεν ακούει) καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα.) Ο Θεοτοκάς στο πρωτότυπο κείμενό του κάνει δυο συγκρίσεις με σημασία. Συγκρίνει έναν άξιο μαραγκό, με έναν πρύτανη που είναι (κοῦφος) δηλ. ανόητος, αλλά και με έναν "κακό" πρωθυπουργό που μπορεί να είναι και χωρίς επιστημονική κατάρτιση, αφού για να εκλεγεί κάποιος δεν υπάρχει καμιά προϋπόθεση σπουδών. Εδώ οι φωστήρες που έκαναν την λαθροχειρία αλλοιώνοντας το κείμενο του Θεοτοκά, θέλουν την σύγκριση του μαραγκού με τον "κακό" επιστήμονα μόνο. Τον επιστήμονα που επιλέγει ο Θεοτοκάς τον επιλέγει ως ανόητο, χωρίς σοβαρότητα επιστήμονα. Δεν συγκρίνει τον μαραγκό με όλους τους επιστήμονες. Και επίσης συγκρίνει τον αξιοσέβαστο και ολοκληρωμένο μαραγκό με έναν κακό πρωθυπουργό που ως προς τις "σπουδές" μπορεί να είναι και του δημοτικού. Αλλά προέχει το "κακός". Ως γνωστόν ο πρωθυπουργός αποφασίζει. Και οι αποφάσεις του έχουν συνέπειες για τους πολίτες. Για να είναι κακός, δεν παίρνει καλές (σωστές) αποφάσεις για τους πολίτες και την κοινωνία. Το ότι ταιριάζουν απόλυτα με τον κ. Τσίπρα τα παραπάνω ήθελαν να αποφύγουν και το έκαναν χειρότερο (όπως σχεδόν όλα με όσα έχουν καταπιαστεί)...
  Aristophanes
  απάντηση10
   
   
   
  Μαραγκος της προκοπης | 12/06/2017 01:23
  Οχι πρωθυπουργο, αλλα ουτε μαραγκο της προκοπης, δεν βρισκει πια κανεις σ αυτην εδω τη χωρα...
  Θανος Κ.
  απάντηση21
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Γιώργη μου, νύχτα πήρες το πτυχίο σου; | 11/06/2017 02:49
  Κύρ Γιώργη, στόχω γράψει πολλές φορές ότι είσαι άσχετος και πήρες τα πτυχία σου νύχτα, επειδής είσαι αριστερούλης: Δηλώνεις καθηγητής κλασικής φιλολογίας και αγνοείς την λέξη «κούφος» που πρωτοαναφέρει ο Όμηρος στο Ν 158 της Ιλιάδος («κούφα ποσί προβιβάς και υπασπίδια προποδίζων» = «ελαφρά προχωρώντας και προποδίζοντας υπό την ασπίδα»); https://books.google.gr/books?id=A4dW-mQQngIC... Ακόμα και η «κουφάλα» από το κούφος προέρχεται, το «κουφάρι» επίσης. Όπως και το «ανακουφίζω» και βεβαίως το «κούφιος». Γιώργη, διεσύρθης πανελληνίως με αυτό σου το άρθρο. Παράτα την αρθρογραφία και πήγαινε σε κανένα μοναστήρι να σώσεις την ψυχή σου
  Στέλιος Σαραντόπουλος
  απάντηση32
   
   
  Ποτέ δεν είναι αργά | 11/06/2017 02:14
  Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Ο Θεοτοκάς δεν ζει, εσεις όμως ζείτε δόξα τω θεώ.. Μπορείτε να διορθώσετε το κείμενο σας σχετικά με τον κούφο πρύτανη
  Βύρων Τ.
  απάντηση40
   
   
  Esto | 11/06/2017 00:08
  Interdum magnus dormitat Homerus.
  ΧΔΣ
  απάντηση10
   
   
  Νόμιζα | 10/06/2017 18:31
  ότι κάνατε πλακα με το "κουφός πρύτανης", αλλά έκανα λάθος... Δε βαριέστε, εγώ πάντως μία μερα γέλαγα με την εικόνα ενός κουφού πρύτανη.
  τους τόνους τί τους θελουμε;
  απάντηση10
   
   
  Μήπως δεν ήταν γκάφα; | 10/06/2017 17:32
  Η ελληνική λογοτεχνία έχει χιλιάδες κείμενα, ελάχιστα από τα οποία αναφέρονται σε κάποιον "κακό πρωθυπουργό". Αν κάποιος ήθελε να αποφύγει την φράση, θα μπορούσε άκοπα να επιλέξει απλώς κάποιο άλλο κείμενο από το να κάτσει να κάνει διασκευή που σχεδόν σίγουρα θα προκαλούσε αυτή την συζήτηση. Ποιός ωφελείται;
  Chris
  απάντηση01
   
   
  πρόσεχε | 10/06/2017 17:28
  Καλές οι παρατηρήσεις αλλά θα ήταν καλύτερες αν είχες προσέξει το κείμενο του Θεοτοκά.: κούφος, -η, -ο (αρχαιοπρεπές) ανόητος, ελαφρός, χωρίς σοβαρότητα, επιπόλαιος Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό. (Γιώργος Θεοτοκάς, Στοχασμοί και θέσεις, τ. Β’, 1950-1966, εκδ. Εστία)
  γεροπαραξενος
  απάντηση31
   
   
  ΩΡΑΙΟ ΕΞΥΠΝΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΙΟ | 10/06/2017 16:30
  Ευχαριστώ για το έξυπνο και ωραίο σχόλιό σας, Ανώνυμε. Έχω κάνει σχετική διόρθωση τώρα και 10 ώρες. (facebook κλπ) Να είστε καλά.γγ
  Γιώργης Γιατρομανωλάκης
  απάντηση03
   
   
  Περι του Ζην και Ζειν | 10/06/2017 10:56
  Ειναι βεβαιον οτι δεν ζει πλεον ο Θεοτοκας, αλλα δεν ειναι βεβαιον οτι δεν βραζει.
  ΧΔΣ
  απάντηση190
   
   
  αδιάβαστος ο κ. Γιατρομανωλάκης | 10/06/2017 08:41
  διότι προφανώς το κείμενο του Θεοτοκά δεν αναφέρεται σε κουφό (!!) αλλά σε κούφο (= ανόητο, ελαφρόμυαλο) πρύτανη. Μάλλον αναπαράγουμε από τα έτοιμα χωρίς να μπούμε στον κόπο να μελετήσουμε την αρχική πηγή κ. καθηγητά.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση4512