Αλήθεια δεν το βλέπει κανείς πως οι δημόσιες επενδύσεις αντί να αυξάνονται μειώνονται… Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εδώ και μήνες πώς θα κλείσει η αξιολόγηση, πώς θα εξασφαλίσει μια ικανοποιητική ρύθμιση για το χρέος, να, πήρε τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα αλλά, όπως δείχνουν οι αριθμοί, τελικά σκόνταψε στα εύκολα.
Δηλαδή στις πολιτικές που μπορεί να φέρουν χρήματα και πόρους στη χώρα και να βοηθήσουν τη «στραγγισμένη» οικονομία να πάρει μπροστά.
Δεν χρειάζεται φιλοσοφία, ούτε ειδικές γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς ότι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη είναι ταυτόχρονα και το υπ’ αριθμόν ένα πεδίο που η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει.
Αρκεί κανείς να διαβάσει προσεκτικά τα στοιχεία του προϋπολογισμού που δείχνουν ότι για δεύτερη χρονιά η χώρα δυσκολεύεται να αντλήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους, με αποτέλεσμα να περιορίζει συνεχώς τις δημόσιες επενδύσεις.
Το πρώτο τετράμηνο του χρόνου τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που κατά 95% προέρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία ανήλθαν σε 742 εκατομμύρια ευρώ και ήταν μειωμένα κατά 665 εκατ. από τον στόχο. Πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 1,9 δισ. ευρώ.
Μάλιστα ο Απρίλιος, ο μήνας που εγκαινιάστηκαν τα τελευταία μεγάλα έργα, οι οδικοί άξονες και τα τούνελ, ήταν καταστροφικός. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν μόλις σε 91 εκατ., χαμηλότερα κατά 531 εκατ. ευρώ από τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Αναπόφευκτα, ελλείψει φρέσκων πόρων, το ίδιο διάστημα οι συνολικές δαπάνες του προγράμματος περιορίστηκαν στα 535 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο μισό από τις δαπάνες των 919 εκατ. που διατέθηκαν πέρυσι για δημόσιες επενδύσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι ήταν μια λιγότερο κακή –αλλά κακή –χρονιά.
Είναι προφανές ότι αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα τότε η κυβέρνηση θα έχει… πετύχει μεν στη λήψη σκληρών μέτρων αλλά δυστυχώς θα απομακρύνεται από τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού, αφού θα χάνει έσοδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, και από τον στρατηγικό στόχο που είναι η χώρα να ανακτήσει το συντομότερο την αναπτυξιακή δυναμική που εξακολουθούν να δίνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα δημόσια έργα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ